• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

Byłem na jeździe próbnej Stelvio 2.0 280KM.
Nie jest łatwo zejść w mieście poniżej 12/100 o ile to w ogóle jest możliwe. Kilka depnięć po pedale gazu i jest 13 (nie mówimy o ostrych sprintach).
Na trasie (trochę autostrady plus boczne drogi) spalanie między 10 a 11 litrów.
Tyle mnie wyszło. Nie chce myśleć co by było gdybym korzystał mocniej z dobrodziejstw mocy.

Dla porównania podobne Porsche Macan (2.0) spala mniejsze ilości paliwa. Macan na drogach krajowych i prędkości do 90 km/h jest w stanie zejść do poziomu 7-7.5/100 przy naprawdę grzecznej jeździe.
Co ciekawe Stelvio jest znacznie lżejsze od Macana i ma jeden bieg więcej w skrzyni. W teorii powinno spalać mniej.
Przyznam, że spalanie Stelvio jest zbliżone do Macana w wersji „S” czyli silnika 3.0.

To nieporównywalne warunki.

Wiem. Przy takich samych warunkach Macan spala do 9.5-10l na setkę
Nie wiem czy w Alfie zejdzie się do poziomu 7.5 litra na setkę i prędkości do 90.
Nie testowałem ale obstawiam, że nie.
Dziele się tylko porównaniem 1:1 bo Macan jest w rodzinie i często nim jeżdżę.

Nie wiem czy w Alfie zejdzie się do poziomu 7.5 litra na setkę i prędkości do 90
Być może? Jadąc dłuższy dystans, bez przyśpieszania ze stałą prędkością.
Moje doświadczenia po przejechaniu 21k km są takie, że spalanie jest na poziomie 13-15 l/100km. W mieście zawsze powyżej 15l, na trasie jadąc normalnie (nie jak pi..a) ponad 13l
I jest to właściwie jedyna rzecz, która mnie rozczarowała w Stelvio.

Wczoraj wracałem 470 km w kiepskich warunkach, po zatankowaniu jazda drogami krajowymi 70-90 km/h pokazywało 7.7, później trochę autostrady i esek ale bez szaleństw (120-130) i cała trasa wyszła 8.7. Nie ma tragedii ale jak tylko zaczyna się korzystać z mocy to spalanie idzie ostro w górę. Co zauważyłem, że po zmianie na zimowe ciągle średnia w tych samych warunkach wychodzi mi około 1l więcej. Pierwszy raz mam taki wzrost spalania po zmianie opon, mam nadzieję, że na letnich wróci do normy.

Jak się jedzie równo setką to można zejść do 6.7. to był mój rekord. Średnia ze 100km/h. Więc jak się jedzie z głową to 7.5 ze spokojem na krajówce

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Potwierdzam, opony zimowe,trasa 100km, teren pogorkowaty,tryb A do sprawdzenia minimalnego zużycia, pokazało 6.9l/100km, Giulia RWD. Miasto minimalnie 11, teraz średnio na N 12-12.5 krótkie trasy. Jazda raczej spokojna,ale ciągle skrzyżowania.

Potwierdzam, opony zimowe,trasa 100km, teren pogorkowaty,tryb A do sprawdzenia minimalnego zużycia, pokazało 6.9l/100km, Giulia RWD. Miasto minimalnie 11, teraz średnio na N 12-12.5 krótkie trasy. Jazda raczej spokojna,ale ciągle skrzyżowania.

Giulia to inna bajka -więcej pali w jeździe drogami lokalnymi i mieście- sytuacja się odwraca po przekroczeniu około 110 km/h - Wówczas stelvio na każde 20 km/h spalanie wrasta około 1,5 litra. Sprawdzone jednocześnie 2 auta Stelvio i Giulia AWD 280 na tych samych trasach.

- - - Updated - - -

Dla mnie to jest też rzecz, która jako jedyna powoduje zapalenie się pytajnika w głowie.
moja rada kupić 200 konną - spala mniej w mieście bo ma inny przebieg momentu obrotowego i mocy. Rożnica jest ale przy prędkościach ponad 160 km/h

Te po liftingu maja przesunięty limit do 20l/100 km :D

Po liftingu skala zużycia paliwa pozostała bez zmian i nadal kończy się na 15 l/100 km.

To o czym piszesz to zużycie liczone km/l i jak przestawisz sobie sposób przeliczania to skala będzie kończyła się na 30km/l.

Ostatnia edycja:
Rejestrowałem wszystkie swoje tankowania(zawsze tankuję do pełna, w 90% gdy się rezerwa zapali) od wyjechania z salonu i po około 29tys km wygląda to tak:
Screenshot_20210219-124756_Drivvo.jpg
Jazda to miasto w 60-70%.

Do tego komputer w aucie zawsze zawyża mi spalanie od 0,5l do 0,8l na 100km.

moja rada kupić 200 konną - spala mniej w mieście bo ma inny przebieg momentu obrotowego i mocy. Rożnica jest ale przy prędkościach ponad 160 km/h

Dziękuję za radę. Nie chcę kupować czegoś słabszego i z gorszymi parametrami w stosunku do tego co posiadam dzisiaj. Jeśli się zmienia to co najmniej na takie samo ale nie gorsze (chyba, że miałbym pistolet przy głowie). Poza tym nie sądzę, że spalanie będzie aż tak bardzo znacząco niższe.

inaczej- przy 200 konnej jesteś w stanie spalić mniej przy ekonomicznej jeżdzie. natomiast nie mam szklanej kuli żeby wiedzieć czym jeździłeś do tej pory. ja z 50 tkm mam 11,8 z tego 75% to A4.

inaczej- przy 200 konnej jesteś w stanie spalić mniej przy ekonomicznej jeżdzie. natomiast nie mam szklanej kuli żeby wiedzieć czym jeździłeś do tej pory. ja z 50 tkm mam 11,8 z tego 75% to A4.

Zdecydowanie tak, bałem sie 200KM ale jest zdecydowanie na plus, nie choruje na czwarty cylinder a dynamika absolutnie wystarczająca - wprost doskonała w relacji do mocy dużo lepsza niz u konkurencji. Komputer zawyża fakt o ok 0,4 litra - teraz za 30kkm mam odczyt 9,8 jeżdże normalnie miasto wieś autostrada. In spe - żenmyślę ta wersja będzie bardziej poszukiwana.

Dzisiaj Słupsk - Berlin, do Koszalina zwykła jednopasmówka, dalej S6 i autostrada, 421 km spod domu do drugiego domu, średnia V 101 km/h (śnieg do Koszalina, temp. od -1 w Słupsku, od Koszalina rosła do 12 w Berlinie). Zużycie 8,7/100. W poniedziałek wracam, zawsze w druga stronę wychodzi mniej.

20210410_212502.jpg
Zużycie 6,2l/100km. Giulia, silnik 200KM, droga krajowa, 4 osoby + bagaż. Dziękuję grupie Speed, która na samym początku tej trasy wymierzyła mi kolejne punkty za prędkość, dzięki czemu zmieniłem styl jazdy - i zużycie paliwa spadło mi o co najmniej 50%. Jechałem potem przepisowo, ale nawet kilka razy wyprzedziłem samochody osobowe! ;)

Amortyzatory
Powrót