• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Żółtek by BlackEvil ]:-> !!!

BlackEvil

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 147 1.9JTD 2002r.
Alfa Romeo 145
Silnik 1.9 JTD
Rok prod. 1999
przebieg: 205tys. oczywiście nie prawdziwy :) (znalazłem w sieci stare ogłoszenie po pierwszym właścicielu w PL gdzie miała przejechane 235tys, hahaha:D)

W kraju od 2007r. jestem 4 właścicielem i mam nadzieję ostatnim w PL :D Model alfy, który na prawdę ma to ,,coś'' w sobie co przyciąga do siebie, podobała mi się już od dłuższego czasu. Samochodzik kupiony dla narzeczonej na dojazdy do pracy, kiedy tylko przyszedł czas i miejsce na kupno kolejnego samochodu nie mogło paść na nic innego, szukałem tylko 145- tki. Natomiast nie będzie to typowy ,,dupowóz,, który ma przewieźć moją partnerkę z punktu A do B :) Nie, nie, nie !:D Plany mam nieco większe.

Kilka fotek z ogłoszenia:
637697139_1_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-jaworz.jpg637697139_2_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-dodaj-.jpg637697139_3_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-alfa-r.jpg637697139_4_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-motory.jpg637697139_6_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-.jpg637697139_7_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-.jpg637697139_8_644x461_alfa-romeo-145-19-jtd-105km-tuning-jedyna-w-necie-w-jtd-dvd-navigacja-.jpg

Ładny żółty kolorek, auto całe malowane co faktycznie było widać. Dach i lusterka - czarna perła. Gril i zderzak już nie taki fajny. Widać, że autko miało jakąś stłuczkę i gość wymienił co trzeba i sprzedawał:D Radio 2 din, tylni zderzak wygładzony, ładne wnętrze itp. Ogólnie cena nie wysoka, więc jadę oglądać, a że wiem jak podłoga w tym modelu potrafi wyglądać to zabrałem ciuchy na przebranie i podnośnik:D Moje przeczucia się sprawdziły, podłoga baaardzo kiepska, sanki przednie rude, ale miłe zaskoczenie, progi idealne, wszystkie nadkola również prócz prawego przodu. Silnik chodził idealnie, ale straszne odgłosy wydawało koło pasowe, które było na wykończeniu. Wycieraczki nie działają. Wycieki to tu, to tam, wszystko urąbane w oleju, bagnet suchy, ale chodził i nie dymił:D Widać było, że nikt dawno o nią nie dbał. Krótka chwila zastanowienia, szybkie negocjacje i wracamy do domu!

Na drugi dzień alfa już w garażu i zaczynamy imprezę!:D
DSC_3189.jpg

Stan podłogi :P
DSC_3204.jpgDSC_3205.jpgDSC_3206.jpgDSC_3207.jpgDSC_3208.jpgDSC_3209.jpgDSC_3210.jpgDSC_3211.jpgDSC_3212.jpg

Miska olejowa już była spawana niestety nie zbyt dobrze bo i tak ciekła w miejscu spawów, ponadto z uszczelnienia też.
DSC_3197.jpgDSC_3218.jpg

Wszystko ściągam i czyszczę z zaschniętego oleju... tutaj już po czyszczeniu wszystkich rur itp. ile było syfu na ich ściankach to byście nie uwierzyli, aż szkoda, że nie zrobiłem fotek :D
DSC_3223.jpg

Tutaj widać stan koła pasowego :D
DSC_3245.jpg

Z dnia na dzień wychodzi co raz to więcej rzeczy do zrobienia i masa napraw tanich kosztem... tu jakiś wkręt, tam opaski, tu zaś brakuję śrub itp...
nawet nie będę pisał w jakim stanie był filtr powietrza:D
Pokaż załącznik 240163Pokaż załącznik 240164Pokaż załącznik 240165Pokaż załącznik 240166Pokaż załącznik 240167Pokaż załącznik 240168Pokaż załącznik 240170

Na początek ogarniamy mechanikę jak na razie kupiłem:
rozrząd z pompą wody
płukanka
filtr oleju
filtr powietrza
filtr paliwa
olej valvoline 10w40
koło pasowe
wahacz prawy przód
górna łapa silnika
uszczelnienie półosi na skrzyni
zewnętrzne osłony przegubów

czekam jeszcze na paczki z miską olejową i przednimi sankami :D
DSC_3241.jpg

Niektórzy mogą pomyśleć, że jestem nie normalny kupować alfę w tym stanie:D I szczerze gdyby nie to, że ma nowy lakier i po prostu lubię grzebać w garażu to pewnie bym jej nie brał. Tak przynajmniej dostanie drugie życie:)

Alfa cały czas w trakcie roboty, będę na bieżąco zdawał relacje...

Ostatnia edycja:
Łał... gratuluję zakupu.Pracy masz od groma ale za to później będzie śmigać aż miło.Kolor super widoczna będzie z daleka.Życzę wytrwałości w odprowadzaniu do stanu użyteczności.I może kiedyś spotkamy się z naszymi 145 :-)
Pozdrawiam madmaxowa.

Szkoda kasy, czasu i energii. Z niej już lalki nie będzie.

Gratuluję zakupu. Fajna wersja Ci się trafiła, bo to poliftingowy następca wersji junior.
Powodzenia w reanimacji:)
Pozdrawiam.
Rafał

Witamy w gronie posiadaczy 145'ek :)

Bardzo konkretnie do niej podszedłeś, ale jak widać zaplecze techniczne też jest. Trzymam kciuki bo jeszcze masa pracy przed Tobą !!

PS filtry widzę, że już masz ale gdybyś potrzebował przegub zewnętrzny to daj znać.

Podziwiam :D najbardziej brzydko wygląda podłoga ;/ będziesz sam spawał ? zazdroszczę trochę bo też bym pogrzebał przy takiej :D

witam ,podłoga tragedia gorzej niż w mojej ale da się zrobić ,jak będziesz potrzebował jakiś części do daj znać bo mam drugą alfę 145 na części też z silnikiem 1,9jtd z roku 2000

Dam znać w razie potrzeby, ale dzięki:) Tak podłogę będę sam spawał, z resztą jak wszystko :D Auto oddaję mechanikom dopiero wtedy kiedy faktycznie nie mogę sobie z czymś sam poradzić :) Także raczej oddam je jedynie na zrobienie zbieżności :D :D :D

Wracając do przebiegu prac. Poprzedni właściciel wspominał coś o robionym sprzęgle, ale pedał sprzęgła chodził strasznie ciężko więc nie zastanawiając się skrzynia poszła w dół. Ściągam i patrze, dobra wiadomość - tak! faktycznie sprzęgło było robione, jest plus!:D zła wiadomość jest taka, że zostało założone odwrotnie, haha :D No po prostu nie wierzyłem w to co widzę :D obróciłem tarczę sprzęgła, złożyłem i jest git. Niestety nie zrobiłem fotki...

Czekając na miskę olejową i przednie sanki, zabrałem się za składanie rozrządu, ale urwałem przy demontażu czujnik wałka, więc znów prace stoją. Poczyściłem wszystko na błysk bo oczywiście wszędzie maź oleju. Założyłem pompę wody, napinacz i rolkę, zamówiłem nowy czujnik...
DSC_3252.jpg

Nowy filtr paliwa:
DSC_3255.jpg

Skoro i tak stoję z rozrządem, zabrałem się za demontaż sanek
DSC_3249.jpg

w tym miejscu była śruba mocująca lewy wahacz...
DSC_3250.jpg
najwyższa pora na wymianę :P
A pod nimi lekki nalot rudej po lewej stronie i troszkę gorzej po prawej, na szczęście bez tragedii. Oczyszczone do gołego i pierwsza warstwa preparatu antykorozyjnego.
DSC_3257.jpgDSC_3258.jpg

tyle na dziś :)

Fajny kolorek, choć moja żona by mnie za niego zabiła ;)
Powodzenia w odbudowie!

Również życzę powodzenia i jak najmniej problemów.

No i kolejny dzień za mną:) Jako, że mamy niedziele, a i tak czekam na części to trochę sprawy wizualne ogarniałem.
Wyczyszczone zbiorniczki na płyn hamulcowy i wspomagania
Przeczyszczona pokrywa zaworów, i co się dało dookoła niej
Wyczyszczony i pomalowany stabilizator, podstawka akumulatora, przewód od wody, łapy mocujące stabilizator
Rozłożony i wyczyszczony przegub wewnętrzny lewy (rozcięta guma)
zabezpieczyłem miejsca pod sankami
i parę innych pierdółek...
DSC_3261.jpgDSC_3264.jpgDSC_3265.jpgDSC_3266.jpgDSC_3267.jpgDSC_3270.jpgDSC_3271.jpgDSC_3272.jpgDSC_3274.jpgDSC_3276.jpgDSC_3277.jpgDSC_3278.jpgDSC_3279.jpgDSC_3280.jpg

Dotarła miska olejowa i sanki:
DSC_3283.jpgDSC_3284.jpg

tutaj już po oczyszczeniu i malowaniu:
DSC_3285.jpgDSC_3286.jpgDSC_3288.jpgDSC_3294.jpgDSC_3295.jpg

Ogólnie wszystkie przeguby zostały rozebrane i wyczyszczone i złożone na nowych gumach. Łączniki stabilizatorów, wahacze, gumy stabilizatorów, simering wałka i simeringi w skrzyni od wejścia pół osiek. Skrzynia zalana nowym olejem.
DSC_3300.jpgDSC_3303.jpgDSC_3307.jpgDSC_3321.jpgDSC_3322.jpgDSC_3324.jpg

Jutro składam rozrząd do kupy i powoli do celu:)

No,no,no.....Proszę Pana SZACUNEK :agree: będzie to chyba najładniejsza 145 i najbardziej dopieszczona.Widzę,że zapał u Ciebie ogromny.Trzymam kciuki i czekam aż będzie już w całości poskładana :)

Niezła odbudowa. Trochę przegięcie jak dla mnie z kolorami, ale kupa roboty wykonana.

Żółty kolor na sanki to zły pomysł. Wstrętnie to będzie wyglądało już przy pierwszych wykwitach rdzy.

Daję suba i kibicuję projektowi, bo odwalasz kawał dobrej roboty ;) a postów tego trolla powyżej nawet nie czytaj, bo szkoda zachodu. 5!

czy malowałeś tą miskę ,dałeś jakiś podkład do aluminium ?

A właśnie bardzo dobry pomysł z tym kolorem bo od razu jak wyjdzie rdza to będzie widać i można od razu ją zneutralizować

lepiej biały kolor ,remontuje swojego Forda Taunusa i właśnie podwozie będzie pomalowane na biały kolor ,żadnej konserwacji nie będę nakładał

BlackEvil, fajne auto i kawał dobrej roboty!
Kawał ciągle przed Tobą, ale widząc Twoje podejście i zaangażowanie jestem spokojny :)
Też miałem 145 z tym silnikiem i wiem, ze mimo, iż to klekot potrafi dać sporo frajdy z jazdy. Do tego czujesz w tej Alfie, że to prawdziwy samochód, z którym masz łączność w czasie prowadzenia, czego niestety nie można powiedzieć o bardzo wielu współczesnych autach z komfortowym zawieszeniem i "gumowymi" układami kierowniczymi.

Powodzenia w dalszych pracach!!!

Amortyzatory
Powrót