Koledzy, proszę wyjadaczy w temacie blacharki 156 o pomoc.
Sytuacja u mnie wygląda tak, że rozebrałem alfę i chce ją robić sam ze znajomym, który trochę ogarnia blacharkę ( i dobrze maluje).
Zaraz wrzucę zdjęcia jak to wygląda. Ale jako że mi się spieszy to na razie opiszę.
Lewa strona jest duża dziura w podłodze przy lewej krawędzi.
Prawa strona jest dziura w podłodze prawy przód , mniej wiecej przy początku drzwi.
Ale mam ważne pytanie, mam na blasze taką substancje, ( bitumiczna masa? czy co) i nie wiem czy to było oryginalnie tak zbezpieczane? Czy to poprzednio blacharz tak zbezpieczył podłogę?
I właśnie nie wiem co jest pod tą warstwą? od spodu wiele nie widać na razie, bo jeszcze nie dościłem. Natomiast nie wiem czy zrywać tą warstwę od środka?
Moje pytanie jest takie, co muszę zrobić żeby to było zrobione w miarę porządnie?
Czy tylko wyciąć kiepskie miejsca przy krawędziach podłogi i zrobić łaty? Czy raczej przymierzać się do dorobienia całego panelu podłogi z nowej blachy? ( bo myślę że uda mi się skopiować oryginalne ryflowanie jak w podłodze fabrycznej)
Po tym wszystkim trzeba nałożyć na nowo tą grubą warstwę ochronną? Co to może być w ogóle?
A jak jest z dostępnością wygłuszeń? Bo moje są trochę popękane, da się to kupić?
Poza tym mam oczywiście progi do roboty, ale progi mam kupione, natomiast wewnętrzny próg miejscami też jest lichy, wiec chyba trzeba będzie go albo łatać albo dorabiać w całości.
Czy może szukać teraz jakieś karoserii ze zdrowym spodem i przekładać? Tylko gdzie znaleźć taką budę zdrową...
Mam do dyspozycji zakład produkcyjny, sam jestem inżynierem, wiec z tworzeniem elementów ze stali nie ma problemów, tylko jest brak doświadczenia ( bo zwykle robimy maszyny z blachy 3, 5 czy 12 mm grubości

) natomiast cienkie blachy i blacharstwo samochodowe jako takie to na razie dla mnie czarna magia. Ale mam nadzieje że się nauczę

teraz na YouTubie jest dużo merytorycznych materiałów.
Zastanawiam się nad piaskowaniem, bo mam piaskarkę, tylko że wtedy musiałbym chyba całe wnętrze wymontować, bo piach będzie wszędzie. Ewentualnie auto na bok i piaskować tylko od spodu?