• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zdjęcia felg do AR

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zdjęć teraz nie dam rady felg wrzucić. ubytków raczej nie ma. są poodzierane. ranty całe. no ale tak cholernie brudne że nie mogę ich niczym doczyścić.
co do brery hmmm. sama felga jest dość ładna. no ale zrezygnowałem z nich ze względu na opinie o nich wyżej napisane ;D
jeśli to około 400zł by kosztowało to chyba jednak zostaną oryginalne

Pany!
Dylemat mam. Czy kupić do 166 felgi 18 czy przeboleć kilka stowek więcej i pojechać trochę po bandzie i wziąć 19 :)
Będzie obniżona i sportowe zawieszenie , w tym eibach pro kit prawdopodobnie.

Bierz 19-ki, nie ma wielkiej różnicy w komforcie pomiędzy 18 a 19. A wygląda o niebo lepiej

Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka

dzięki, przekonałeś mnie.

- - - Updated - - -

A ktoś wie czym się różnią w felgach momo wersje zwykłe o od evo?

Czy malował ktoś może telefony 17'' na grafit? Zastanawiam się nad tym zabiegiem, ale nigdzie nie moge znaleźć zdjęcia jak to wygląda, więc jeżeli ktoś jest w posiadaniu to poproszę:)

Czy malował ktoś może telefony 17'' na grafit? Zastanawiam się nad tym zabiegiem, ale nigdzie nie moge znaleźć zdjęcia jak to wygląda, więc jeżeli ktoś jest w posiadaniu to poproszę:)
397390575_1_1000x700_nowe-alfa-romeo-17-5-98-gt-156-spider-147-coupe-164-rarytas-limanowa.jpg
Bardzo fajnie to wychodzi, ale oczywiście zależy też od odcienia.
Pozdrawiam.
- Rafał

A z dystansami? Da się coś przerobić, żeby weszła?
Edit:
Pytanie nieaktualne. Zdecydowałem się na 18-stki.
To zależy jaki gruby musi być dystans. Felga ma 8,5" wiec sama w sobie jest już szeroka.
Może być ciężko, ale bez przymiarek nie będzie pewności.
Pozdrawiam.
- Rafał

To zależy jaki gruby musi być dystans. Felga ma 8,5" wiec sama w sobie jest już szeroka.
Może być ciężko, ale bez przymiarek nie będzie pewności.
Pozdrawiam.
- Rafał

Byłem dzisiaj przymierzyć. 19 z tyłu weszła bez dystansu. Z przodu opierała się na zaciskach brembo. Mam dystanse 15mm przy których z kolei wystawała poza obrys karoserii.
Nie mieliśmy dystansów 5mm ani 8mm żeby coś dopasować. Przymiarka była bez opon więc też nie do końca mam pewność. Umówiłem się jeszcze na przymiarkę jak będą odpowiednie dystanse.
Możesz mi podpowiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę jak już założę te felgi?

Byłem dzisiaj przymierzyć. 19 z tyłu weszła bez dystansu. Z przodu opierała się na zaciskach brembo. Mam dystanse 15mm przy których z kolei wystawała poza obrys karoserii.
Nie mieliśmy dystansów 5mm ani 8mm żeby coś dopasować. Przymiarka była bez opon więc też nie do końca mam pewność. Umówiłem się jeszcze na przymiarkę jak będą odpowiednie dystanse.
Możesz mi podpowiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę jak już założę te felgi?
Dobór dystansów to najważniejsza sprawa. Dystans o grubości mniej niż 15mm nie będzie miał kołnierza centrującego felgę (to wynika z technicznych uwarunkowań), chyba, że otwór centrujący felgi jest znacznie większy niż kołnierz przy piaście, wówczas będzie możliwe wykonanie dystansu w zasadzie o każdej grubości z kołnierzem centrującym.
Ma to o tyle znaczenie, że bez tego kołnierz montaż koła jest mocno utrudniony.
Pamiętaj o odpowiedniej długości śrub (żeby nie okazały się zbyt krótkie).
Musisz dobrać odpowiednie opony, żeby nic nie ocierało i to tyle :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Dobór dystansów to najważniejsza sprawa. Dystans o grubości mniej niż 15mm nie będzie miał kołnierza centrującego felgę (to wynika z technicznych uwarunkowań), chyba, że otwór centrujący felgi jest znacznie większy niż kołnierz przy piaście, wówczas będzie możliwe wykonanie dystansu w zasadzie o każdej grubości z kołnierzem centrującym.
Ma to o tyle znaczenie, że bez tego kołnierz montaż koła jest mocno utrudniony.
Pamiętaj o odpowiedniej długości śrub (żeby nie okazały się zbyt krótkie).
Musisz dobrać odpowiednie opony, żeby nic nie ocierało i to tyle :)
Pozdrawiam.
- Rafał

A widziałeś kiedyś AR 166 z delikatnie poszerzonym rozstawem?
Z tego co obliczylem felgi poszerzą rozstaw o 14,75mm, do tego trzeba doliczyć dystanse więc + minimum 10mm. Czyli będą wystawać o ok 12,5 mm z każdej ze stron. W sumie nie dużo ale będzie widać :)
Zastanawiam się jeszcze czy nie zrolować trochę nadkola.
Opony będą 235/35/19, z tego co przymierzalismy "na oko" do mojego koła to wygląda tak samo na wysokość.

Hi :)
chyba się trochę pośpieszyłem z założeniem nowego tematu, mam seryjną alfę sportwagon na 18stkach nieoryginalnych bo momo raptor.
przymierzam się do zakupu 19" pająki, ale na chwilę obecną nie chcę obniżać zawieszenia i zastanawiam się jak bella będzie wyglądać - czy nie jak jakaś wysoka koza itp..
może macie fotki belli w takich obuwiu? :)

Dziwnie będzie wyglądać. Ja właśnie włożyłem"19 do 166 i już widzę, że bez obniżenia się nie obędzie. Nie zmienia to faktu, że będzie lepiej wyglądać niż na "18.

jak porównywałem średnicę kół 18" 235/45/18 i 235/40/19 to różnica jest max 2mm czyli żadna różnica, jedynie mniejszy udział gumy w całym kole czyli wizualnie na plus :)

a jak planujesz obniżyć alfę? zestawem sprężyn czy komplet amory i sprężyny?

Amortyzatory
Powrót