• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Programowe to jest wyłączenie, a nie zaślepienie :)
Druga sprawa to to Twoje dobre źródło jednak wcale nie jest dobre. Jeśli masz sprawny EGR i go wyłączysz programowo, to nie będzie się on otwierał, więc zasadniczo masz to samo, jak gdybyś założył zaślepkę.
Sam miałem w silniku 2.4JTD 10v zaślepiony mechanicznie i nigdy problemów nie było.
Zasadniczo w Twoim silniku jeśli tylko włożysz zaślepkę to kontrolki na desce nie uświadczysz, a jedynie ewentualnie błąd w ECU.

W 159 na wolnych obrotach zawór jest zamknięty.

Trzeba powiedzieć w jakiś warunkach bo nie zawsze :)
Albo nawet, rzadko.

ODCZYT PARAMETRÓW:
Obroty silnika: 866 obr/min
Otwarcie zaworu EGR: 23,098 %

ODCZYT PARAMETRÓW:
Obroty silnika: 831 obr/min
Otwarcie zaworu EGR: 26,555 %

ODCZYT PARAMETRÓW:
Obroty silnika: 831 obr/min
Otwarcie zaworu EGR: 23,287 %

Jeśli masz sprawny EGR i go wyłączysz programowo, to nie będzie się on otwierał, więc zasadniczo masz to samo, jak gdybyś założył zaślepkę.
Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi jednak o coś innego. Czy taka modyfikacja elektroniczna wpływa na parametry spalin tak, że samochód może nie przejść przeglądu. Wiem że po modyfikacji mechanicznej się to zdarzało (ale nie akurat w AR), ale nie wiem czy ze względu na spaliny czy nielegalną modyfikację pod maską. Swoją drogą nie wiem też jak diagnosta miałby to wykryć;)

Modyfikacja elektroniczna wpłynie na spaliny tak samo jak zaślepienie mechaniczne.
Elektronicznie usuwasz EGR, po to by w ECU nie było błędu, a w nowszych jednostkach nie było błędu na desce i innych atrakcji.
Co do nielegalnej modyfikacji pod maską, to wiesz jak w ogóle wygląda zaślepienie EGRu? W rurce doprowadzającej spaliny wstawiasz zaślepkę grubości 2mm, więc nie wiem jak diagnosta na pierwszy rzut oka miałby wykryć zaślepkę.
Kolejna sprawa, to to, że nie wiem kto Ci naopowiadał takich bajek z tym nieprzejściem przeglądu, skoro na SKP w przypadku silników Diesla sprawdza się jedynie ich zadymienie, a nie skład spalin. I raczej mało który diagnosta się decyduje na to, bo wiąże się to z wprowadzeniem silnika na prawie maksymalne obroty i utrzymywanie ich przez chwilę. A przy takich obrotach sprawny EGR i tak jest zamknięty całkowicie.

Ok, rozwiałeś moje wątpliwości całkowicie;) Pytam, bo mam alfę od niedawna i zabieram się po świętach do przywrócenia jej do stanu świetności. Po tym co powiedziałeś do listy modyfikacji dojdzie jeszcze w takim razie EGR, bo jak już pakuję pieniądze w staruszkę to chcę żeby chodziła jak najdłużej. Dziękuję jeszcze raz za pomoc;)

Ogółem częściej jest otwarty, więc to nie czepianie tylko poprawianie :)

mam male pytanie bo postow sporo, zaslepilem calkiem egr i teraz mam na przeplywce ok 500 mg a oczekiwana okolo 300 tak ma byc na wolnych ? cf2 1.9 105

dzięki wielkie bo czytałem własnie sporo tych stron ale watek nie jest ujednolicony i chciałem się upewnić czy przeplywka jest ok, spalanie po zaślepieniu egr wychodzi mi na trasie płock łódź i po mieście sporo ok 6.5 z czego po wjechaniu na autostradę 60km jechałem średnio 110-120, po mieście ok 7-8 mi wychodzi teraz w te temp i male odcinki

Ja wstawiłem blaszkę w 147 przed fl jest spoko ale jak przez 12 lat samochod jezdzil bez zaslepionego i ostatnio rozebrałem przepustnicę żeby spojrzeć na kolektor ssacy to się zalamalem ;) nagar i jeszcze raz nagar :)

Witam.Chcialbym sie tylko upewnic w swoich przypuszczeniach...:D Do Alfy 147 jtdm 150 km zaslepka egr powinna byc z dziurkami zeby pozniej nie wywalało mi bledu na desce..? Mam juz dosyc czyszczenia czujnika doladowania przez ten caly syf ktory mi co jakis czas powoduje zapalanie sie checka. Wszystko zaczeło sie dziac gdy zamontowalem brakujaca chlodniczke spalin...Fakt bład zniknał z deski...i to w sumie jedyny plus...bo gdzies raz na dwa miesiace musze wyciagnac czujnik doladowania i wymoczyc go w NITRO. nie jest to moze ciezka praca ale wkurzajaca..szczegolnie gdy jestes w trasie a nie masz pod reka butelki nitra i pedzelka... :)

Witam.Chcialbym sie tylko upewnic w swoich przypuszczeniach...:D Do Alfy 147 jtdm 150 km zaslepka egr powinna byc z dziurkami zeby pozniej nie wywalało mi bledu na desce..? Mam juz dosyc czyszczenia czujnika doladowania przez ten caly syf ktory mi co jakis czas powoduje zapalanie sie checka.

Zaślepka z dziurkami nie spowoduje, że zniknie syf z twojego czujnika. Tylko pełna zaślepka to załatwi. Ale wtedy musisz EGR usunąć programowo.

No tak zgadzam sie..ale mam nadzieje ze choc proces czyszczenia czujnika wydluzy sie do maksimum :D i poprawi sie kultura pracy silnika. A czy wystarczy mi tylko ta prostakatna zaslepka czy powinna byc jeszcze jedna miedzy egr-em a kolektorem. Pytam bo sprzedaja je w pakiecie tylko nie wiem czy jest sens montowania tej drugiej ?

Poprawi się tylko lekko dynamika samochodu w zakresie do 2500 obr.
Druga jest zbędna.

Ok podziekował :) To w sumie po cholere sprzedawane sa i jednoczesnie dedykowane do tej mocy silnika akurat blaszki z dziurkami ? Skoro poprawa bedzie nieznaczna...czujnik tak czy siak trzeba bedzie czyscic...i egr bedzie sie syfił. Moze troche wolniej ale bedzie. Czyli najlepszym rozwiazaniem bedzie wywalic programowo egr i zaslepic go na amen..

Bo producent/ASO nie mogą ci powiedzieć "Stary, wywal ten EGR, bo to straszne gówno". Chcą jakoś polepszyć niedolę użytkownika ich pojazdu ale trzyma ich ekologia.

Bo producent/ASO nie mogą ci powiedzieć "Stary, wywal ten EGR, bo to straszne gówno". Chcą jakoś polepszyć niedolę użytkownika ich pojazdu ale trzyma ich ekologia.

heh..prawda. Pytam tez o to wszystko bo rozgladam sie za wieksza Alfina 159 2.4 . No i jesli bede mial podobne przypadki to juz cos tam bede wiedział...albo po prostu zajrze i zapytam.Dzieki za poswiecony czas i pozdrawiam.:)

Witam
Co do EGR, też pojawił mi się błąd P0401 i zrobiłem w dobrym warsztacie:
1. Pełna zaślepka
2. Wy programowanie EGR , błędy P0401, 402, 403, 404

Teraz auto dostało trochę mocy i pali lepiej jak jest ciepły.
Problem już nie wraca.

Heniu
-------------------------
AR 147 2008 JTDm 1,9 120PS
EGR - OFF

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót