• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zaślepienie EGR

A jaki błąd wyrzucił ECU?

Nie wiem, nie potrafiłem się połączyć z ECU przez MES (mam KKL, cały czas wywalało błąd w trakcie łączenia).

Witam. Moze ktos pomoze mi z moim problemem dotyczacym mojej Alfiny. Jestem posiadaczem Alfy 147 jtdm 16v ze 150 konnym silnikiem. Od momentu zakupu abedzie to jakies 3 lata temu na desce ciagle palila mi sie kontrolka check...Dopiero niedawno odkrylem ze winna jest chlodniczka spalin egr a wlasciwie fakt ze nie jest poloaczona na stale z kolektorem. Rurka ktora laczyla chlodniczke zostala odcieta a sam dolot zatkany.kupilem druga i dalem na warsztat zeby mi to zamontowali po ludzku.Do tej pory Alfa palila mi gora 5.9 w mieszanym cyklu wiec bylem zadowolony i ze spalania i z jazdy bo nie bylo nigdy tragedii z tym. Od momentu zamontowania sprawnej chlodniczki auto zaczelo mi pokazywac spalanie na poziomie 11-13 litrow a wiec conajmniej daw razy tyle. Auto zbiera sie jakby lepiej od dolu i nie wywala mi checka na desce ale to spalanie to jakas tragedia. Niem mam pojecia skad sie to bierze...czy zawor EGR jest walniety i dlatego ktos go potraktowal w taki sposob ze byl ciagle otwarty.Tylo dlaczego alfa wtedy palila mniej a teraz jest z tym gorzej. Gdzie szukac przyczyny takiego wzrostu. Moze ktos cos doradzi.pozdro

Witam szukam kogos w stylu uzytkownika @sdero z wielkopolski chodzi o fachowe zaslepienie egru podpiecie pod kompa i analize bledow przy AR GT 19jtd podesle ktos cos? Pozdrawiam

Znalazlem cos takiego ELEKTRONIC-SERWIS Poznan ul pokrzywno za 400zl usuniecie mechaniczne i programowe. Zna ktos ten warsztat?

Usunąłem ostatnio EGR. Z tego co czytałem to po usunięciu silnik wolniej się nagrzewa i tak rzeczywiście jest. Ale przy okazji jadąc np na 4-5 biegu bardzo spokojnie lub z górki (obr poniżej 2000) temp silnika spada do ok 75st. Jak mu depnę to za chwile znowu jest 90 st. Jest to spowodowane usunięciem egr czy zbieg okoliczności i akurat zepsuł się termostat??

Kolego termostat do wymiany. Myślę że większość to już przerabiala i nie ma co na zimę męczyć niedogrzanego silnika.

Napisane na Commodore C64..;)

No to pięknie... A powiedziałem sobie ostatnio że jeszcze klapy i egr i koniec wydatków na ten rok, a tu dupa :P

E tam zrobisz co trzeba i myślę że będzie pan zadowolony:)

Napisane na Commodore C64..;)

No i egr zaslepiony:) Zaslepka z blachy stalowej ocynkowanej moc wrocila tylko MCSF pozostał...

Swoją jak kupiłem to EGR był już zaślepiony, po podpięciu do kompa pokazywał błąd z EGR, ale problemów czy różnorodnych negatywnych objawów z tym związanych nie było. Od dłuższego czasu EGR wymazany z ECU :)

EGR mam już zaślepiony 2 lata. W zimie samochód nagrzewa się po 15-20 km. Ale cieszę się że nie dostaje syfu :)

Zastanawiam sie, czy w starym, poczciwym 1.9jtd 115km ze sprawnym egr nie wyjac zaslepki na zime, co by porównać czasy nagrzewania.
Czy w ogole jest wieksza roznica w jezdzie miejskiej.

Tylko rzetelne testy poprosimy :D Ta sama temp otoczenia + poziom nawiewu/obciążenia i ze stoperem patrzysz czy jest różnica :)

No własnie. Przydałby się taki rzetelny test.

I. Układ z działającym EGR:
spaliny z dolotu są chłodzone w chłodniczce spalin, trafiają do komory spalania i obniżają temperaturę spalania w cylindrach silnika. To pozwala na dopalenie NOx i po to jest EGR.

II. Układ z zamkniętym EGR:
Spaliny nie dostają się do komory spalania. Temperatura spalania w cylindrach jest wyższa niż w przypadku działającego EGR. NOX-y nie są dopalane.

Odpowiedzcie sobie na pytanie, w którym przypadku temperatura wzrośnie szybciej. Podczas spalania z niższą temperaturą w cylindrach, czy z wyższą temperaturą ?

A, tu taki mały wykres temperatur zależnych od % otwarcia EGR obrazujący jak to wygląda. Jak widać gdy EGR ma 0% otwarcia temperatura jest wyższa.
egr_EGT.png

Ostatnia edycja:
Jakbyś jeszcze podał o ile temp. spalania wzrasta po zaslepieniu zaworu egr to już byłoby super.
Ogolnie Jtd to nie sa na zime:)
@Sdero- lecz powiem Ci, że podczas upałów i długiej trasy (kilkaset km nonstop) i jezdzie w terenach pagorkowatych gdzie zapinasz biegi 2 i 3 to silnik grzeje sie niesamowicie temp. oscyluje blisko 100st. C
Dodam, że nowy płyn i olej już nie bylejaki.
Natomiast nie wiem jak tutaj sprawa ma sie z Egr w tym przypadku? Czy np. w lecie możo bardziej grzać silnik za sprawą wiekszej temp spalania?
Tutaj wracamy własnie do pytania pierwszego.
Jeszcze mam pytanie przy jakich obrotach silnika ten zawór zamyka się całkowicie jeżeli pedału gazu nie wciskamy do oporu, tylko spokojnie przyspieszamy?

Jakbyś jeszcze podał o ile temp. spalania wzrasta po zaslepieniu zaworu egr to już byłoby super.
...
Natomiast nie wiem jak tutaj sprawa ma sie z Egr w tym przypadku? Czy np. w lecie możo bardziej grzać silnik za sprawą wiekszej temp spalania?
Tutaj wracamy własnie do pytania pierwszego.
Jeszcze mam pytanie przy jakich obrotach silnika ten zawór zamyka się całkowicie jeżeli pedału gazu nie wciskamy do oporu, tylko spokojnie przyspieszamy?

Różnice są właściwie pomijalne. Ta cała sprawa szybszego grzania z działającym zaworem, to po prostu czyjeś "gdybanie" i jak to bywa na forach bezmyślnie powtarzane.
Na przykład w nowszych układach zawór EGR nie otwiera się do chwili gdy silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury. Po co ? Żeby się wolniej nagrzewał ? ;)
Jeśli chodzi ci o obawy przed zbyt wysoką temperaturą, bo rozumiem, że o to chodzi, to w lecie silnik tak jak w zimie osiągnie swoją właściwą temperaturę, o którą zadba układ regulacji temperatury cieczy chłodzącej. Zauważ, że przecież w górnym zakresie obrotowym EGR jest cały czas zamknięty i nie ma to skutków ubocznych. Jadąc powiedzmy autostradą z silnikiem pracującym w zakresie powyżej 3000 obr. EGR jest cały czas zamknięty. Temperatura silnika jest utrzymywana w normie, a obciążenie jest przecież znaczne. Owszem jest dodatkowo czynnik chłodzący powietrza, czego nie ma na niższych obrotach ale na niższych obrotach obciążenie z kolei jest niższe. I tak się koło zamyka ;)

Jeśli pytasz o normalną jazdę bez gwałtownego wciskania gazu, to wygląda to tak jak na poniższym rysunku. Przedstawia on mapę EGR z samochodu AR 159. Jak widać granicą bezwzględnego zamknięcia EGR jest 3250 obrotów. W 159 na wolnych obrotach zawór jest zamknięty.
EGR159.png

Zaślepienie programowe EGR

Dzień dobry. Mam takie może głupie pytanie. Na stronie kolegi CONMIR przeczytałem że jest u niego możliwe programowe zaślepienie EGR-u przez OBD. Wiem z dobrego źródła że po założeniu mechanicznej blokady EGR-u zdarza się że samochód nie przechodzi przeglądu. Czy przy zastosowaniu programowego wyłączenia również jest takie ryzyko? Dziękuję za odpowiedź;)

Amortyzatory
Powrót