LukaSS
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere
Od kupna auta mam ten sam styl jazdy, żadnych różnic przed i po zaślepieniu 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Panowie bardzo proszę o pomoc - czytam i juz sam nie wiem gdzie zaslepic egr. Mam stilo 115 km z 2005r.
Witam, poczytałem troszkę o problemach z EGR, syfem i błędami. Mam 3 AR dwie w dieslu 115 i 150KM, Ta 115 konna ma prawie już 300 nalatane, i powiem szczerze, że dostaje dobre paliwo no i pod moją noga nie ma lekko i nie zdarzyły mi się problemy z EGR. Jak dokupiłem Crosswagona to zabrałem się z czystej ciekawości za własnie czyszczenie kolektora i EGR, może nie był czyściutki ale nie było maskary jak to wiedzę na niektórych obrazkach czy filmikach poglądowych. W tej mam 200 tyś na liczniku. No ale rozebrałem pomyłem i zrobiłem już 40tyś/km od tego zabiegu i zajrzałem czy faktycznie tak aż strasznie to zapierdziela kolektor i EGR. I ku mojemu zdziwieniu, nic takiego niepokojącego się nie wydarzyło. Wspomnę jeszcze raz wszystkie moje Alfy maja regularnie zmieniany co 10 tyś olej Selenia K20 10w40, (ten niby o zwiększonym okresie pomiędzy zalecanymi wymianami oleju) paliwo tylko z najlepszych stacji a użytkowane do tego w rejonie górzystym, czyli czasami noga długo jest w przy podłodze i ku swojej radości nic się nie dzieje.
Nie wiem do końca dlaczego w niektórych autach są tak zabite te EGR-y i kolektory.
Zdaję sobie sprawę o dopalaniu spalin co zanieczyszcza silnik a im czystsze powietrze i zimniejsze tym lepiej. No ale... Pozdrawiam.
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie Nie mulenie auta i dłuższe trasy receptą na sprawny egr ( i dpf o ile jest ) Teraz wyobraź sobie pacjenta, który ma auto 2-3-4 lata, dojeżdża nim do pracy 5km, w dodatku w mieście. Później sprzedaje autko i masz problemy jako przyszły właściciel
Może wysokie spalanie to przez nieprofesjonalny czip? U kogo to robiłeś? Ile paliła wczesniej? Z reguły po dobrym czipie spalanie maleje, a Twoja żłopię jak smok. Co prawda mam 166 i jeden cylinder więcej, ale tyle to ona nawet nie pali w zimę jak dojeżdżam 2km do roboty
Nie jestem specem tylko głośno myślę. Niech się tu chłopaki specjaliści wypowiedzą.
Najlepszym pomysłem, to jest zalogowanie tego co się tam dzieje i analizaInaczej to będzie gdybanie i szukanie w ciemno.
Witam od niedawna mam Alfe 156 SW silnik 1.9 jtd 16v 140km i chciałbym zaślepić EGR tylko pytanie czy zaslepka może być pełna czy ma być z otworami? i czy wyświetli błąd i czy samo mechaniczne zaślepienie wystarczy? a i czy ten silnik ma klapy wirowe? z góry dziękuje za pomoc