• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamontowanie tempomatu

kamien007

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola
witam
czy da się w jakiś sposób zamontować tempomat w alfie 156?
przydał by mi się:)
a czytałem kiedyś,kiedyś ze to nie jest żaden problem np w oplu;]

witam
czy da się w jakiś sposób zamontować tempomat w alfie 156?
przydał by mi się:)
a czytałem kiedyś,kiedyś ze to nie jest żaden problem np w oplu;]

wydaje mi się że nie będzie problemu, tym bardziej że do Lancii Lybry montują ludzie tempomaty z alfy 156.

Zdejmij osłonę kolumny kierownicy, sprawdź czy masz tam wolną białą kostkę z bodajże 8 pinami. Może być tez schowana gdzieś z boku skrzynki z bezpiecznikami. Lybry w 90% były przystosowane do tempomatów. Ja do swojej sam zbudowałem prosty układ który działał w 100%. Byc może alfy maja tak samo.

muszę też sprawdzić czy mam taką kostkę, no i poszukam i poczytam czy jest to do wykonania samemu.
Czasami naprawde by sie przydał

witam!!!również jestem zainteresowany montażem tego przydatnego wynalazku w mojej 156 oraz 147.(moja alfa 147 to full opcja z navi,skórami,itd. a niestety nie ma tempomatu i kierownicy wielofunkcyjnej,dziwne...)

ostatnio zdjąłem osłonę kolumny kierowniczej i znalazłem taką białą luźną kostkę.
zdjęcia poniżej:

ponadto na allegro znalazłem uniwersalny tempomat z myślą o montażu w mojej 156.co o tym sądzicie,czy warto w coś takiego zainwestować?

http://moto.allegro.pl/item826337351_tempomat_uniwersalny_do_kazdego_samochodu.html

Załączniki

• Zdjęcia-0002 [].jpg
    Zdjęcia-0002 [].jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 2,629
Ostatnia edycja:
Mowicie o przedliftingowej 156? Jak wyglada takowy tempomat tzn, zintegrowany z ktoryms z przelączników ( wycieraczki, kierunki) czy osobna wajcha?

Mowicie o przedliftingowej 156? Jak wyglada takowy tempomat tzn, zintegrowany z ktoryms z przelączników ( wycieraczki, kierunki) czy osobna wajcha?

do alfy przedliftowej ciężko będzie dołozyć fabryczny tempomat,ja myślę nad tym uniwersalnym z allegro.tempomat fabryczny ma umieszczoną manetkę obsługi tuż pd dźwignią kierunków i świateł.

natomiast wracając do AR 147 to właśnie sprawdziłem że przy sprzęgle też jest jakiś czujnik,pedał gazu jest elektroniczny.
czyli są duże szanse że po dołożeniu odpowiednich przełączników tempomat będzie działał.

jest to opisane w tym wątku:

http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8587&highlight=tempomat

To bardzo nieladnie. A juz liczylem na ciekawy dodatek.

do alfy przedliftowej ciężko będzie dołozyć fabryczny tempomat,ja myślę nad tym uniwersalnym z allegro.tempomat fabryczny ma umieszczoną manetkę obsługi tuż pd dźwignią kierunków i świateł.

natomiast wracając do AR 147 to właśnie sprawdziłem że przy sprzęgle też jest jakiś czujnik,pedał gazu jest elektroniczny.
czyli są duże szanse że po dołożeniu odpowiednich przełączników tempomat będzie działał.

jest to opisane w tym wątku:

http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8587&highlight=tempomat

Jak już pisałem, wydaje mi się że tak jak w Lybrze nie będzie żadnego problemu. W Lancy tylko podłączyłem i działało. Od razu, jakby zawsze był. A kostkę masz identyczną.

Jak już pisałem, wydaje mi się że tak jak w Lybrze nie będzie żadnego problemu. W Lancy tylko podłączyłem i działało. Od razu, jakby zawsze był. A kostkę masz identyczną.

pocieszyłeś mnie!poszedłem krok dalej i już zamówiłem przełączniki zespolone.minie kilka dni zanim dojdą do holandii.
mam nadzieję że to wszystko zadziała i będę mógł cieszyć się tempomatem w drodze do polski na święta.

siedzi mi jeszcze w głowie kierownica wielofunkcyjna ale to temat na inną bajkę...

pozdrawiam!!!

i kicha dziś z ciekawości chciałem zobaczyć czy mam tą białą kostkę jak andro34 i niestety nie ma czyli tempomat u mnie będzie drogo kosztował

tez dzisiaj rozbieralem oslone w poszukiwaniu tej kostki, chociaz szanse na jej znalezienie male :)

i kicha dziś z ciekawości chciałem zobaczyć czy mam tą białą kostkę jak andro34 i niestety nie ma czyli tempomat u mnie będzie drogo kosztował

Ona niekoniecznie będzie na wierzchu, bywało że w Lybrach była schowana w skrzynce z bezpiecznikami, albo obwinięta taką gąbkowatą tasiemką wśród innych kabli, dobrze poszukaj :)

witam ponownie!!!

dostałem już przesyłkę z przełącznikami zespolonymi i manetką tempomatu.
zdjąłem dolną część osłony kierownicy i podpiąłem tak na szybko kostkę tempomatu celem sprawdzenia.podczas jazdy samochodem włączyłem tempomat,zaświeciła się sygnalizacyjna zielona kontrolka i tempomat zaczął najnormalniej w świecie działać.

nie przypuszczałem że to takie proste...!

niestety nie da się przenieść samej manetki,w sobotę wymienię całe przełączniki.

pozdrawiam!!!

u mnie nie mogę znaleść kostki może jest sprytnie schowana...

Z tego co widzę na schemacie w DTE to 4 kable biegną bezpośrednio do ECU a jeden do jakiegoś łącza B1D (prawdopodobnie zasilanie 12V).

Sprawdzę w ASO czy da się kupić tą białą kostkę z kablem to wtedy będzie można ją podłączyć według schematu ....

Ostatnia edycja:
u mnie nie mogę znaleść kostki może jest sprytnie schowana...

Z tego co widzę na schemacie w DTE to 4 kable biegną bezpośrednio do ECU a jeden do jakiegoś łącza B1D (prawdopodobnie zasilanie 12V).

Sprawdzę w ASO czy da się kupić tą białą kostkę z kablem to wtedy będzie można ją podłączyć według schematu ....

Ja u siebie nie miałem kostki, pociągnełem kabelki 4 szt do ecu wg. schematu, kupiłem manetke, trzeba tylko dorobić zasilanie i bezpiecznik, dociąć dolną obudowę kierownicy i śmiga.
Upewnij się że masz:
1. Kontrolkę tempomatu (lampka)
2. Przełącznik nad pedałem sprzęgła
3. Przełącznik nad pedałem hamulca.

Ja u siebie nie miałem kostki, pociągnełem kabelki 4 szt do ecu wg. schematu, kupiłem manetke, trzeba tylko dorobić zasilanie i bezpiecznik, dociąć dolną obudowę kierownicy i śmiga.
Upewnij się że masz:
1. Kontrolkę tempomatu (lampka)
2. Przełącznik nad pedałem sprzęgła
3. Przełącznik nad pedałem hamulca.

2 i 3 mam na pewno bo to EDC15C-7
kontrolkę muszę sprawdzić
Z tego co podaje eTech i eLearn dla 1,9JTD 8V 115KM w ECU:
pin 53 - ON
pin 56 - (-)
pin 57 - (+)
pin 55 - RESET
pin 23 – masa dla lampki

W DTE nie ma schematu do 8V ale schemat manetki tempomatu taki sam jak eLearn

Ostatnia edycja:
No to do dzieła. Odepnij mase z akumulatora, rozbierz wtyczke od ECU, (nie pamiętam która, u mnie była A i B) podaj napięcie przez bardzo mały bezpiecznik na pin 53. (polecam bezpiecznik szklany n. 0.5A) . Podłącz wszystko spowrotem. Jeśli po przekręceniu kluczyka zaświeci się kontrolka tempomatu to jestes w domu:) Podpięcie manetki to prosta sprawa, przychodzi do niej "+" i zwiera odpowiednie piny (ON,+,-,RES), na dobrą sprawę można by manetkę zastąpić jednym włącznikiem i 3 przyciskami).

PS. U mnie przy pinie 53 nie było kabla, wyciągnąłem zaślepke, włożyłem cieńki kabelek i wcisnąłem szpilkę żeby go zablokować.
Jeśli nie wiesz jak podłączyć manetkę możesz użyć miernika i sprawdzić które piny zwiera po naciśnieciu odpowiednich przycisków.

Ostatnia edycja:

w 156 przed FL proucent nie przewidział tempomatu, więc nawet nie ma po co szukać tej kostki. Ale niewykluczone, że można go podłączyć - w 166 taka opcja była.

Amortyzatory
Powrót