• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamontowanie tempomatu

Hej, pomógłbym ale bede dopiero w niedziele.
W każdym razie chyba się pomyliłeś pisząc że masz 156 chyba chodzilo Ci o 147. Ja wiem jak zrobić w 156. Ale u Ciebie pewnie podobnie.

U mnie trzeba było podłączyć pod odpowiednie piny 4 kabelki do sterownika silnika. U mnie znajduje się on pod maską patrząc od przodu po lewej stronie, przy zbiorniku płynu chłodzącego. Są tam dwie wtyczki A i B. Zanim je odepniesz musisz odłączyć akumulator na wszelki wypadek. Żeby wyciągnąć wtyczke trzeba taką wajche pociągnąć.. nie wiem jak to wytłymaczyć ale dasz rade. Potem musisz rozebrać tą wtyczke (jakieś zabezpieczenie tam jest przyjrzyj się , nic na siłe) Od góry powkładane są kabelki. Musisz odnaleźć interesujące Cie piny, zapewne nie będzie w nich kabelków. Ja u siebie odizolowałem druciki, wcisnąłem w te piny i zablokowałe szpilkami żeby się nie wysuwały, bo nie miałem takich blaszek jak potrzeba. Te cztery przewody podłączasz do kostki od tempomatu według schematu. Na jeden z pinów od kostki tempomatu musisz podać +12V, najlepiej przez najmniejszy bezpiecznik jaki znajdziesz, ja dla bezpieczeństwa dałem szklany 500mA. Ja wszysko podepniesz i włączysz powinna się zapalic kontrolka. Cała ta manetka działa w ten sposób, że podaje +12V na odpowiednie piny. Przeanalizuj schemat na bank dojdziesz do tego co i jak. Na reszte ewentualnych pytań odpowiem w niedziele. Pozdro

Ps. Ciężko jest znaleźć odpowiednie piny (numery) bo jest tam masa kabelków. W eLarnie jak dobrze poszukasz znajdziesz schemat tych dużych wtyczek i numeracje. Niestety nie pamiętam w którą wtyczkę się wpinałem A czy B

Ostatnia edycja:
witam!!!

wielkie dzięki za odzew kolego Keeperek!

nie pomyliłem się,chodzi mi dokładnie o 156 po FL.w mojej 147 też nie było tempomatu ale za to była już instalka z kostką,podpięcie manetki uwieńczyło dzieło.
w tej 156 już nie jest tak słodko,brakuje odpowiedniej instalacji.
praktycznie już wszystko mam ogarnięte,nie wiem tylko do której wtyczki się trzeba wpiąć,do A czy B.
w mojej alfie ECU jest w kabinie po prawej stronie pod deską.

mam E-learn 156 ale do starszej wersji i tam wtyczki są inne,natomiast w E-learn do 147 wtyczki są takie same jak w mojej 156 ale oznaczenia już inne.

tak więc czekam do niedzieli,jeszcze dziś coś pokombinuję może...
jak coś to pisz na gg

dzięki i pozdrawiam!!!

witam!!!
tempomat już teoretycznie opanowany,teraz został tylko montaż.godziny ślęczenia nad schematami w E-learn i dedukcja sprawiły ze wiem co,gdzie i jak podłączyć.
czekam już tylko na kawałek przedniej wiązki ze 156 abym mógł wykorzystać oryginalne piny z kawałkami przewodów i kostkę z wiązką do manetki aby prawidłowo podłączyć całość.

poniżej zdjęcia mojego ECU z zaznaczonymi pinami.

oczywiście w miarę postępów będę informował na bierząco...

a dla bardziej kreatywnych proponuję taką,bardziej hardcorową wersję manetki tempomatu:

http://www.youtube.com/watch?v=GDtwz35HYag

Ostatnia edycja:
Dobrze ze udalo Ci sie ogarnać temat, jestem troche zdziwiony ze u Ciebie sterownik znajduje sie w srodku. Moje autko w sumie jest z konca 2003 i mam go pod maska. Fajnie że porobiłeś fotki teraz pewnie wiecej osob skorzysta. Pozdro

Ps. te klocki lego mnie powaliły:)

Ostatnia edycja:
jestem troche zdziwiony ze u Ciebie sterownik znajduje sie w srodku. Moje autko w sumie jest z konca 2003 i mam go pod maska.

ok!ale czy ECU,wtyczki,złącza i numery pinów są u ciebie takie same?
pytam po to żeby jakiegoś babola nie odwalić.
zgodnie z E-learn wszystko się u mnie zgadza,nawet patrząc we wtyczkę brakuje przewodów w tych czterech odpowiednich gniazdach.

Ps. te klocki lego mnie powaliły

masz rację!w życiu bym na cos takiego nie wpadł,lego rządzi...!

Sprawdziłem i u mnie jest zupełnie inaczej.

ty masz JTD 16V a tam są inne numery pinów, kilka postów wcześniej jest wklejony schemat do takiej alfy.

u ciebie sterownik jest w komorze silnika a po roku 2003 przeniesiono ECU do kabiny,jest schowany za taką plastikową osłoną widoczną pod deską od strony pasażera.

poniżej jest schemat tempomatu od mojej alfy.

myślę że do końca tygodnia zakończę montaż,odpowiednie piny i przewody już zdobyłem.

pozdrawiam!!!

andro34 a to gdzie u mnie będzie się znajdowała taka skrzynka? bo ty teraz sie z tym męczysz od swojej 156, 1.8 tak jak masz w opisie tak?
i jak to podłaczysz??
kupisz oryginalna manetkę i podepniesz się o tak o w te piny co oznaczyłeś je numerkami?

Ostatnia edycja:
W 2,5 v6 z 1998 nie zamontujesz tempomatu, ponieważ w 156 jest dopiero po liftingu wnętrza, czyli od 2002 roku.

andro34 a to gdzie u mnie będzie się znajdowała taka skrzynka? bo ty teraz sie z tym męczysz od swojej 156, 1.8 tak jak masz w opisie tak?
i jak to podłaczysz??
kupisz oryginalna manetkę i podepniesz się o tak o w te piny co oznaczyłeś je numerkami?

nie,nie!

TS-a sprzedałem,teraz ma 156 1,9JTD 2005r.
w alfach z mechanicznym gazem (na linkę) nie da się uaktywnić funkcji tempomatu,do roku 2002 producent nie przewidywał chyba takiej opcji.
pozostaje tylko montaż uniwersalnego tempomatu.

generalnie cała operacja zakończona sukcesem,tempomat już działa.
udało mi się zdobyć przewody z pinami o rozmiarze identycznym z oryginalnymi więc wszystko pasuje idealnie.
pozostało odpowiedni podciąć osłonę pod kierownicą.

lampka sygnalizacyjna nie zapaliła się od razu mimo załączenia i działania tempomatu,uaktywniła się dopiero po ponownym odpaleniu silnika.

podsumowując,prosta sprawa...
jak się wie o co chodzi.

Ostatnia edycja:
w mojej belli niema inki od gazu, wiece mogę coś takiego zamontować to jak to dokładnie przebiega trzeba tylko zakupić ogr. manetkę tempomatu z jakiejś nowszej alfy, i wczepić tak jak podałeś na schemacie pod kostkę w tej czarnej skrzynce pod schowkiem?

w mojej belli niema inki od gazu, wiece mogę coś takiego zamontować to jak to dokładnie przebiega trzeba tylko zakupić ogr. manetkę tempomatu z jakiejś nowszej alfy, i wczepić tak jak podałeś na schemacie pod kostkę w tej czarnej skrzynce pod schowkiem?

ten ogólnikowy opis który podałem jest do 156 JTD i na pewno w twojej alfie będzie inaczej więc nie możesz się tym sugerować.

sprawdziłem w E-learn czy występował u ciebie w opcji tempomat.

występował!

więc możesz śmiało się przygotowywać do "zabiegu"

wnętrze masz przed czy po FL?

masz E-learn?

Wiem, powiecie idź do diabła,ale czy w 156SW 1.8TS @ 2001r ME 7.3.1
uda sie taka operacja ?

wszystko się uda pod warunkiem że musisz mieć w samochodzie:
1. czujnik na pedale sprzęgła
2.elektroniczny pedał gazu (nie na linkę)

trzeba sprawdzić w E-lern czy dla twojego modelu i rocznika występował tempomat i znaleźć schemat połączeń do ECU

to wszystko

Odświeżam temat. Czy ktoś się orientuję gdzie znajdę schemat manetki tempomatu?? Albo chociaż rozpiskę kolorów kabli we wtyczce pod kierownicą?? Chodzi mi po głowie niecny plan zastosowania manetki z innego samochodu :P

Odświeżam temat. Czy ktoś się orientuję gdzie znajdę schemat manetki tempomatu?? Albo chociaż rozpiskę kolorów kabli we wtyczce pod kierownicą?? Chodzi mi po głowie niecny plan zastosowania manetki z innego samochodu :P

w eLearn lub DTE jest wszystko.

Czy ktoś się orientuje czy w JTD przed liftem da się dołożyć tempomat? W 156 takiej opcji nie było ale 166 i Lancie taką opcję miały, z tym że numery sterowników nieco się różnią.

Witam.
W załaczniku masz krótki opis i schemat manetki tempomatu. Ja instalowałem u siebie w JTS-ie i na autostradach to naprawdę świetna sprawa.

Amortyzatory
Powrót