[159] Zamiast DPF

W sumie podczas normalnej dynamicznej jazdy nie kopci, dopiero po wkręceniu tam powyżej 3.500 kopci, także nie ma tragedii.

u mnie nic nie kopci miałem u Tomka robione, nawet jak butuje mam v8.

Ja póki co mam DPF w v8 i też nie kopci xD
Mimo, że jeżdżę głownie w mieście i krótkie odcinki to i tak wypala się raz na 600-700km więc tragedii nie ma, a co dwie rury wydechowe ultera mam cały czas czyściutkie to mam xd W sumie to jedyna rzecz, która mnie powstrzymuje przed wywaleniem DPF-a...SADZA. Przykro by mi było patrzeć jak chrom powoli pokrywa się tym czarnym gó***m ;/

w niedalekej przyszłości są plany na temat ustawy, która przewiduje urządzenia mierzące emisje spalin dla każdego mundurowego, także trzeba mieć to na uwadze. Sam myślałem o wywaleniu kata, bo dpf-a już nie mam, ale po różnych konsultacjach doszedłem do wniosku że nie ma to sensu. Jak mi wycinali dpf-a podczas wizyty u Cinka, to dostałem go w kawałeczkach, nie w całości ;)

Alfa chyba mieści się w zakresie dopuszczalnej emisji spalin nawet bez dpf-a, więc Ci co go nie mają raczej mogą spać spokojnie;p A przynajmniej tak mi się wydaje ;p

Alfa chyba mieści się w zakresie dopuszczalnej emisji spalin nawet bez dpf-a, więc Ci co go nie mają raczej mogą spać spokojnie;p A przynajmniej tak mi się wydaje ;p
Też czytałem, że spokojnie mieści się w normach. Gorzej jest trochę z autami chipowanymi za bardzo.

chip + dpf off + egr off, myślę że raczej nie zmieszczę się w normie :p no ale cóż, poczekamy zobaczymy. Na pewno specjalnie nie pojade na policje sprawdzić czy jest ok :D

hmmmm no to średnio mi się to podoba. A jak masz wstawiona rurę to cały DPF dostałes do ręki w razie aby ? i gdybyś chciał znowu go założyć.

Ja jak robiłem u Cinka to półtora roku temu to wstawili mi rurę a dpf oddali mi leży nadal w garażu, co do dymienia to u mnie nie dymi tak ostro jak u murgala.

Nie mylcie norm emisji spalin z norma euro. Normy emisji spalin są określone i stacje diagnostyczne mogą je weryfikować - benzyniaki analizatorem spalin a diesla dymomierzem. Normy euro to ilość gram cząstek stałych wyemitowanych na 100 kilometrów. Żadna stacja i póki co nidzie na świecie nie ma urządzeń weryfikujących normy euro.

Ale po usunięciu dpfu autko na bank nie spełnia norm euro.

Sam chciałem zrobic taki projekt inz ale nigdzie nie bylem w stanie zweryfikować norm przed i po.

Ostatnia edycja:
dzięki wszystkim za opisanie swoich doświadczeń i rozwiązań mechanicznych. Decyzja zapadła, jutro jadę do ASO po rurę 51 809 647...mam nadzieje że będą mieli na stanie.
Takim sposobem za jedne pieniądze mam przelot, a cały i zdrowy DPF będzie leżał w garażu i czekał na rozwój wydarzeń

dzięki wszystkim za opisanie swoich doświadczeń i rozwiązań mechanicznych. Decyzja zapadła, jutro jadę do ASO po rurę 51 809 647...mam nadzieje że będą mieli na stanie.
Takim sposobem za jedne pieniądze mam przelot, a cały i zdrowy DPF będzie leżał w garażu i czekał na rozwój wydarzeń

dokładnie tak samo pomyślałem. Daj znać ile kopiejek to kosztowało :)

To że zaraz za turbo jest to wiem :) niewiedziałem, że w 1.9 i 2.4 jest inaczej umiejscowiony :)

W sumie podczas normalnej dynamicznej jazdy nie kopci, dopiero po wkręceniu tam powyżej 3.500 kopci, także nie ma tragedii.

A kopcić do tego stopnia nie powinien. AFR jest za niskie. A dzieje się tak powyżej 3500, bo tam obciążenie jest najwyższe.

Dodano po 17 minutes:

w niedalekej przyszłości są plany na temat ustawy, która przewiduje urządzenia mierzące emisje spalin dla każdego mundurowego, także trzeba mieć to na uwadze. Sam myślałem o wywaleniu kata, bo dpf-a już nie mam, ale po różnych konsultacjach doszedłem do wniosku że nie ma to sensu. Jak mi wycinali dpf-a podczas wizyty u Cinka, to dostałem go w kawałeczkach, nie w całości ;)

A drugi katalizator, który jest w tej samej puszce ci zostawili ?

Gdzie czytałeś o tym projekcie/planach ustawy ? Pytam, bo nawet w dość rygorystycznej GB szukają i znaleźć nie mogą ;) Na razie sa plany fizycznej kontroli lub zabronienia oficjalnego procederu usuwania.
Tu jest mała wzmianka o tym:
http://cleanairinlondon.org/sources...vehicles-illegally-after-government-failures/
oraz
https://www.gov.uk/government/news/new-rules-for-mot-to-test-for-diesel-particulate-filter

Ostatnia edycja:
też szukałem czegoś na ten temat. Jedynie będą sprawdzali sama obecność - czyli czy jest puszka z DPF czy jej nie ma.
A jak juz pisałem wcześniej żadna stacja kontroli nigdzie na świece nie jest w stanie zweryfikować normy EURO 4.

dla zainteresowanych - rura wydechowa zamiast DPF:
ASO 248 netto
Fiat-autoparts 150 + 30 przesyłka

Dla tego puszkę się zostawia wraz z drugim katalizatorem. Jak nie zostawi się kata, to powstaje rezonans.

Amortyzatory
Powrót