[159] Założenie tempomatu

• Autor wątku Autor wątku Pabloop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na pewno jest po lewej stronie pod osłoną kolumny kierownicy. A jak go nie ma to trzeba dorobić. Najgorzej jednak jak nie ma kabla od ECU do wtyczki przy słupku prawych przednich drzwi.

Wysłane z mojego Vibe K5 przy użyciu Tapatalka
84.jpg
85.jpg

Ostatnia edycja:
Na pewno jest po lewej stronie pod osłoną kolumny kierownicy. A jak go nie ma to trzeba dorobić. Najgorzej jednak jak nie ma kabla od ECU do wtyczki przy słupku prawych przednich drzwi.

Wysłane z mojego Vibe K5 przy użyciu Tapatalka
No właśnie koło kolumny go nie ma (przynajmniej go nie zauważyłem) i myślałem że może gdzieś głębiej jest ukryty.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Na początek musisz sprawdzić czy masz wiązkę do kostki D001 po strone pasażera.

Zdjęcia są na stronie 3 tego tematu. Post nr #30

Tak wygląda wtyczka od strony kabiny bez pinów do tempomatu
391.jpg

Dodano po 9 minutes:

Od strony komputera - czarna część wtyczki powinieneś mieć następujące wtyki (wtyczki od jednej strony mają te 2 wypustki - nie pomyl stron)

392.jpg

Jeśli ich nie będzie ( w tej czarnej wtyczce ) to będziesz musiał się wpiąć do kostki przy komputerze.

W Lublinie będę dopiero w sierpniu.

Odświeze trochę temat... Spotkał się może ktoś z czymś takim, że we wtyczce D0001 jest część pinów? Mianowicie mam podłączone piny 10,11 i 32. brak 14 i 15. Mam się z tempomatem "dołożyć" do tych przewodów co są?

Ostatnia edycja:
Witam panowie,

Przystąpiłem do zamontowania tempomatu, zebrałem wymagane informacje (tzn nie mam żadnych przewodów ani ecu do d001 ani dalej do kierownicy) oraz rzeczy (manetke, wtyczki, piny, kabel). Po przeczytaniu całego tematu wywnioskowałem, że najlepiej będzie się połączyć bezpośrednio do ecu. I tu się pojawiają pytania ponieważ nigdy nie robiłem takich rzeczy i jeszcze jestem laikiem w tym temacie..
Gdzie się podpiąć do tego komputera? czy to chodzi o którąś z zaznaczonych kostek czy w ogóle źle szukam?

20201103_151731.jpg

Jak przeciągnąć kabel od kierownicy pod maskę bezpośrednio?

Może jest ktoś z południa kraju kto to przerabiał i mógłby mi pomóc? :)

przeciez najprościej jest wpiąć się we wtyczkę d001 przy prawych drzwiach pasażera, wszystko jest tutaj opisane. nie ryzykuj z łączeniem przy ECU.

przeciez najprościej jest wpiąć się we wtyczkę d001 przy prawych drzwiach pasażera, wszystko jest tutaj opisane. nie ryzykuj z łączeniem przy ECU.

pewnie, że tak by było najprościej, ale rozebrałem tą wtyczkę D001 i tam nie ma żadnych pinów odpowiadających za tempomat idących od ecu, więc też bym to musiał dodać to chyba lepiej już ją pominąć i iść bezpośrednio do ecu?

20200814_202637.jpg

Wie ktoś jak rozebrać wtyczkę od ECU aby puścić z niej kable oraz jakie piny tam zastosować? Jestem (chyba) zmuszony do podpięcia H007 bezpośrednio do ECU bo sprawa ma się następująco:
Nie znalazłem kostki H007 pod kierownicą, choć patrzyłem 3 razy. Brązowa wtyczka D001 nie ma pinów na tempomat, za to, czarna wtyczka posiada juz piny do tempomatu. Powoli głupieje o co tu chodzi, dlatego przepraszam za odgrzewanie kotleta ale szukam pomocy.

Ale lipa. Mam wtyczkę, kupiłem manetkę i nie działa…

Jakieś porady co sprawdzić? Czy na kompie jest opcja testu samej manetki?

A na jakim biegu testowałeś? Robiłeś osiowanie? Mi bez osiowania działał tempomat od 4 biegu (ciągnąłem kable z czarnej wtyczki do kolumny), ale kontrolka i informacja na ekranie się nie pokazywały bez osiowania.

Nie robiłem, bo podobno działa bez tego (bez kontrolek).
Sprawdzałem na każdym biegu, w tym na 4 w górę i w zakresie prędkości od 50 km/h w górę. Zero reakcji.

Dzisiaj będę próbował coś z komputerem podziałać, bo szwagier ma kabel i soft do tego.

Gdzieś wyczytałem, że po zmianie radia na android komuś tempomat przestał działać. Ja mam założone radio z androidem, może dla tego? Podziałam z kablem i dam znać.

Ostatnia edycja:
Osiowanie zrobione, kontrolka włączona, test kontrolki działa, reset adaptacji silnika zrobiony, a tempomat nie działa nadal. Po włożeniu kluczyka kontrolka też się nie zaświeca.
Prędkości kół dziwnie pokazują, ale może tak ma być.
Może manetka uszkodzona?

9cfa5a25-4540-456d-b329-a3a38d7b988b.jpg

Hej, tempomat przestał mi działać. Podejrzewam uszkodzoną manetkę, bo nie zapala się nawet kontrolka na desce przy przełączaniu włącznika (kontrolka się pali przy uruchamianiu silnika). Czy między wersjami silnikowymi były jakieś różnice czy mogę brać jakąkolwiek używaną? (Mam 2.4 2006).

Sprawdź czy nie masz problemu z wiązką tylnej klapy.

Może ciebie światłem stop jest powiązane?

Swoją drogą mam manetkę i osłonę pod kierownicę na sprzedaż, może ktoś chce?

Amortyzatory
Powrót