• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Co rusz sie slyszy w markach premium takie akcje, dziwnym cudem sprzedaz nie spada tych aut. Maja za to tablety i inne bajery.
Silniki multi air, jtdm - jeszcze nie slyszalem o jakichkolwiek problemach w Giulii/Stelvio, a juz sa na rynku 3 lata. To chyba dobra rekomendacja mysle.
A Wy cos slyszeliscie? Czy tez jest tyle kodow silnikowych w 2.0T 2.2JTDM jak w audi w notorycznie modernizowanych TFSI, TDI?

Sprzedaż Volvo S60 w Europie ma większy spadek niż Giulii. Apropos awaryjności tez nie słyszałem o akcji naprawczej Alfy i dlatego uważam, że stereotyp o lawecie jest w dużej mierze podsycany przez konkurencję głównie niemiecką. Wystarczy wspomnieć o testach w niemieckich przedrukach i o ich zwycięzcach -zawsze NIemce i Skoda górą :)

PS: sorry, to chodziło chyba o poprzedni model S60 ale zobaczcie resztę w tym Audi A4, które wyszło w tym samym czasie co Giulia i już miało lifting.
80627234_582732392272921_2836869080609193984_n.jpg

Ostatnia edycja:
Premium sedan i nie ma Passata ani Superba?! Co na to propagandzisci spod znaku VAG-a?? A tak na serio to zestawienie pokazuje jak trudny to segment rynku i sprzedaż Giulii choć poniżej oczekiwań to jednak nie tak fatalna jakby niektórzy chcieli ją widzieć.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Ależ Tesla dokopała reszcie świata... Niesamowite jak się wbili w rynek

Sam o niej myślałem ale nie zrobię tego Alfie. Wizualnie nawet nie jest to takie brzydkie ale środek to dramat. Poza tym cena jest kosmiczna. Za podstawową wersję z napędem na ośkę trzeba dać 220 tys pln. Wolę Giulię za 150 tyś a resztę mam na paliwo :) Nawet ładując prąd za darmo np. z fotowoltaiki to przy przebiegach ok. 30 tyś rocznie musiałbym jeździć jakieś 5-7 lat,zeby nadrobić wydatki na paliwo. Te auta muszą stanieć i czekam na Tonale, które ma być hybrydą.
Mam nadzieję,że konfigurator ruszy w piątek bo jestem napalony jak nastolatek :)

Ostatnia edycja:
W najnowszym motorze porównanie Stelvio 2.2 z Land Roverem Discovery Sport i Volvo XC60...

W najnowszym motorze porównanie Stelvio 2.2 z Land Roverem Discovery Sport i Volvo XC60...

Oo to muszę nabyć :)
Landka też ciekaw jestem.

- - - Updated - - -

Dokładnie jak jeszcze z zewnątrz może być, to środek z tym telewizorem 21 cali mnie odrzuca jak zapach skarpetek po maratonie

Za to jazda T3 bardzo fajna, przyjemna..tak odczułem przynajmniej. Poza tabletem kiera mnie zabiła...jak w plastikowym samochodzie dla dziecka, chyba gorzej niż w Seicento :D

- - - Updated - - -

Sprzedaż Volvo S60 w Europie ma większy spadek niż Giulii. Apropos awaryjności tez nie słyszałem o akcji naprawczej Alfy i dlatego uważam, że stereotyp o lawecie jest w dużej mierze podsycany przez konkurencję głównie niemiecką. Wystarczy wspomnieć o testach w niemieckich przedrukach i o ich zwycięzcach -zawsze NIemce i Skoda górą :)

PS: sorry, to chodziło chyba o poprzedni model S60 ale zobaczcie resztę w tym Audi A4, które wyszło w tym samym czasie co Giulia i już miało lifting.
Pokaż załącznik 264522

Na pewno stare S60, bo nowe zapewne idzie jak bułeczki z rana. Wygląda super, a że jeździ tak sobie..kogo to obchodzi ;)

Audi A4 jest mega nudne, to i lifta musieli zrobić.

Szkoda tylko Infiniti...przez 6 lat jeździłem G37c..świetne auto :( ..ale Alfa i tak lepsza :)

( ..ale Alfa i tak lepsza :)

Weź Ty poszukaj Stelvio ze stocku 2.2.

Obstawiam, że coś można znaleźć, a dla starszej osoby dotykowe ekrany nie są niezbędne. A urwać pewnie z ceny można z pięć dych.

Stelvio 210 jedzie subiektywnie jak Giulia 180 ale w porównaniu do benzyny nie jest tak nerwowy. Bardzo dobrze mi się tym jeździło. Przy czym 210 ma inną turbinę, tzn niby taka sama ale jest dodatkowy czujnik który być może pozwoli na więcej w programie.

Gdybym miał brać dla siebie auto to ze Stelvio właśnie 2.2. Z Giulii moim zdaniem optymalne jest Veloce.

Jeśli mówimy o Q to tutaj miałbym problem, bo Giulia jest zajebista w Q, ale Stelvio w tym silniku jest równie zajebisty (nie lubię SUVów) i szybszy do setki z uwagi na Q4. Przy czym jeśli już patrzymy na Stelvio Q to warto się wybrać do salonu Porsche na jazdę testową.

Pewnie nie ułatwiłem, ale każdy sam musi ocenić co mu pasuje.

Weź Ty poszukaj Stelvio ze stocku 2.2.

Obstawiam, że coś można znaleźć, a dla starszej osoby dotykowe ekrany nie są niezbędne. A urwać pewnie z ceny można z pięć dych.

Stelvio 210 jedzie subiektywnie jak Giulia 180 ale w porównaniu do benzyny nie jest tak nerwowy. Bardzo dobrze mi się tym jeździło. Przy czym 210 ma inną turbinę, tzn niby taka sama ale jest dodatkowy czujnik który być może pozwoli na więcej w programie.

Gdybym miał brać dla siebie auto to ze Stelvio właśnie 2.2. Z Giulii moim zdaniem optymalne jest Veloce.

Jeśli mówimy o Q to tutaj miałbym problem, bo Giulia jest zajebista w Q, ale Stelvio w tym silniku jest równie zajebisty (nie lubię SUVów) i szybszy do setki z uwagi na Q4. Przy czym jeśli już patrzymy na Stelvio Q to warto się wybrać do salonu Porsche na jazdę testową.

Pewnie nie ułatwiłem, ale każdy sam musi ocenić co mu pasuje.

Dzięki [MENTION=75332]murder[/MENTION] (i wszystkim innym) za kolejne podpowiedzi :)
Właśnie Porsche też się ostatnio w moje głowie pojawiło..bo taki Macan jak się okazuje kosztuje normalną kasę, a przejażdżkę wspominam bdb.
Ter Mercedesy E All też jednak nie są takie drogie jak myślałem.
A może testowałeś nowe 508?

Tak.
Ciekawe auto. Drzwi bez ramek, bagażnik łatwo dostępny. Fajny system masażu w fotelach ;) Z bliska robi przyzwoite wrażenie mimo, że na pierwszy rzut oka nie wydaje się atrakcyjny bo przypomina mocno z bryły poprzednika. Jeździłem benzyną, diesel podobno jest bardziej oszczędny niż dynamiczny.

Ale zawieszenie komfort czyli emocji z jazdy brak.

Tylko pewnie Stelvio przed liftem bo i jak inaczej i znów nie omieszkają wytknąć plastiki na konsoli i stary infotainent

Całości jeszcze nie czytałem, ale kumpel podesłał mi wynik końcowy - Alfa wygrała!
"...łączy porządny komfort z ogromną frajdą z jazdy i świetnymi osiągami, a do tego okazuje się zdecydowanie najtańszą propozycją w teście".
Na punkty przegrywa za wyposażenie.

Czyli jednak komfort wysoki?

Test o którym mowa

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
80.jpg
81.jpg
82.jpg

Sam o niej myślałem ale nie zrobię tego Alfie. Wizualnie nawet nie jest to takie brzydkie ale środek to dramat. Poza tym cena jest kosmiczna. Za podstawową wersję z napędem na ośkę trzeba dać 220 tys pln. Wolę Giulię za 150 tyś a resztę mam na paliwo :) Nawet ładując prąd za darmo np. z fotowoltaiki to przy przebiegach ok. 30 tyś rocznie musiałbym jeździć jakieś 5-7 lat,zeby nadrobić wydatki na paliwo. Te auta muszą stanieć i czekam na Tonale, które ma być hybrydą.
Mam nadzieję,że konfigurator ruszy w piątek bo jestem napalony jak nastolatek :)

Elektryczne auta nie stanieja. Raczej spalinowe zdrozeja aby elektryczne byly tansze od nich.

pojęcie komfortu to bardzo indywidualna sprawa ponieważ każdy ma indywidualne preferencje - jeden zwraca uwagę na fotele drugi na obsługę trzeci na jakość plastików a czwarty na poziom hałasu- dla mnie stelvio na 18 calowych baloniastych kołach jest mniej komfortowe od giulietty z na 18 o profilu 40. Po prostu SUV aby nie zaliczył gleby musi być sztywniejszy na to nie ma mocnych wiec leci po komforcie resorowania.

Tak odnośnie jeszcze Volvo i plastików: Tak się złożyło że kilka miesięcy temu interesowałem się nowym S60 T8 Polestar. 400 koni, hybryda wydaje się fajnym samochodem. Z racji tego że trochę czekałem na doradcę, chodziłem i macałem wszystko. W końcu wsiadłem do używanego S90 T8, żeby poczuć ten szwedzki luksus prosto z Chin.
To jak trzeszczał ten tunel środkowy to jakaś porażka. Właściwie jak się ocierałem kolanem to za każdym razem coś tam skrzypiało. Ogólnie odniosłem wrażenie że oprócz okolic tabletu (tak, nie bójmy się tego tak nazywać), kierownicy, całość jest robiona mocno po kosztach. Nie wiem czy to kwestia tego egzemplarza czy tak to jest zrobione, ale przymierzając się do innych Volvo też nie miałem wrażenia że nie zacznie to skrzypieć za jakieś 20 tysięcy kilometrów.
W Alfie z kolei poza tym plastikiem w okolicach skrzyni biegów, który teraz poprawili przy okazji liftingu, właściwie nie skrzypiało nic. Dlatego zawsze trochę mnie śmieszy narzekanie na plastiki w Alfie, a wychwalanie Volvo w różnego rodzaju gazetach. Najlepiej samemu pojechać i wszystko podotykać ;)

Tak odnośnie jeszcze Volvo i plastików: Tak się złożyło że kilka miesięcy temu interesowałem się nowym S60 T8 Polestar. 400 koni, hybryda wydaje się fajnym samochodem. Z racji tego że trochę czekałem na doradcę, chodziłem i macałem wszystko. W końcu wsiadłem do używanego S90 T8, żeby poczuć ten szwedzki luksus prosto z Chin.
To jak trzeszczał ten tunel środkowy to jakaś porażka. Właściwie jak się ocierałem kolanem to za każdym razem coś tam skrzypiało. Ogólnie odniosłem wrażenie że oprócz okolic tabletu (tak, nie bójmy się tego tak nazywać), kierownicy, całość jest robiona mocno po kosztach. Nie wiem czy to kwestia tego egzemplarza czy tak to jest zrobione, ale przymierzając się do innych Volvo też nie miałem wrażenia że nie zacznie to skrzypieć za jakieś 20 tysięcy kilometrów.
W Alfie z kolei poza tym plastikiem w okolicach skrzyni biegów, który teraz poprawili przy okazji liftingu, właściwie nie skrzypiało nic. Dlatego zawsze trochę mnie śmieszy narzekanie na plastiki w Alfie, a wychwalanie Volvo w różnego rodzaju gazetach. Najlepiej samemu pojechać i wszystko podotykać ;)

Dzisiaj będę wymieniał klocki w XC90 przebieg ok 70k, to orzy okazji zobaczę "co w trawie piszczy(trzeszczy)" ;)

Dzięki [MENTION=75332]murder[/MENTION] (i wszystkim innym) za kolejne podpowiedzi :)
Właśnie Porsche też się ostatnio w moje głowie pojawiło..bo taki Macan jak się okazuje kosztuje normalną kasę, a przejażdżkę wspominam bdb.
Ter Mercedesy E All też jednak nie są takie drogie jak myślałem.
Macan w cenniku tani, ale jak popatrzysz ile trzeba dołożyć to nie ma opcji żeby nie wyszło 3 z przodu, po rabacie. I to z silnikiem z golfa gti, a diesla nie ma. Ja się odkochałem :)

- - - Updated - - -

Dzisiaj będę wymieniał klocki w XC90 przebieg ok 70k, to orzy okazji zobaczę "co w trawie piszczy(trzeszczy)" ;)

zauważ że XC 90 jest montowane w Szwecji, S60 w USA, a S90 w Chinach, może stąd różnice w ilośći trzasków

Amortyzatory
Powrót