Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Co sądzicie o wersji bieda czyli Business? Różnica w cenie jest znaczna czy ta wersja tak bardzo odstaje jakościowo od droższych ? Napalony jestem mocno na Stelvio , zastanawiam się czy brać wersję bieda alfy czy już w całkiem spoko konfigu coś z grupy VW.

To jest bardzo dobre pytanie o zasadniczym charakterze. Odpowiedzieć może sobie na nie - jednak każdy indywidualnie. Ja zdecydowałem się na AR (w moim przypadku Giulię), mimo, że w jej cenie business miałbym o wiele lepiej wyposażoną skodę, lepiej od giulii wyposażonego vw, czy podobnie jaki giuli wyposażone a4 - tylko po co, skoro te auta w ogóle mi się nie podobają. Przez koszmarnie beznadziejne zarządzanie sprzedażą w AR byłem z kolei bardzo blisko nabycia 330e lub 320d. Myślę, że to zasługa bardzo konkretnych sprzedawców w bmw. W wyborze pomaga dłuższa jazda AR i porównanie do innych. Myślę, że w zakresie SUV-ów to w ogóle nie ma o czym mówić - AR jest po prostu fajniejsza, na tym wątku ktoś wrzucał skan porównania z gazetki niemieckiego wydawcy, gdzie Stelvio wygrało, a jeśli chodzi o osiągi to moim zdaniem przepaść na korzyść Stelvio.

To jest bardzo dobre pytanie o zasadniczym charakterze. Odpowiedzieć może sobie na nie - jednak każdy indywidualnie. Ja zdecydowałem się na AR (w moim przypadku Giulię), mimo, że w jej cenie business miałbym o wiele lepiej wyposażoną skodę, lepiej od giulii wyposażonego vw, czy podobnie jaki giuli wyposażone a4 - tylko po co, skoro te auta w ogóle mi się nie podobają. Przez koszmarnie beznadziejne zarządzanie sprzedażą w AR byłem z kolei bardzo blisko nabycia 330e lub 320d. Myślę, że to zasługa bardzo konkretnych sprzedawców w bmw. W wyborze pomaga dłuższa jazda AR i porównanie do innych. Myślę, że w zakresie SUV-ów to w ogóle nie ma o czym mówić - AR jest po prostu fajniejsza, na tym wątku ktoś wrzucał skan porównania z gazetki niemieckiego wydawcy, gdzie Stelvio wygrało, a jeśli chodzi o osiągi to moim zdaniem przepaść na korzyść Stelvio.

ostatni raz jak patrzyłęm to w cenie giulii business nie kupisz żadnego bmw 3, a audi a4 będzie miało 50 koni mniej, ręczną skrzynię i bardzo ograniczone wyposażenie. A przyswoicie wyposażone 330e to jet cena koło 270 tysięcy, czyli konkurent dopasionego veloce ti z carbonami i co tam jeszcze można wrzucić. Jednak niemcy się wyżej cenią, i słusznie :)

Ale niestety chyba innych nie da się zamówić

Fotele poza tymi z V i Q to problem. Wykorzystanie autka zgodnie z przeznaczeniem i możliwościami powoduje obijanie siebie i pasażerów. Najgorsze są pełne skóry w pakietach lux - a pełnia szczęścia po roku-dwóch jak się wyślizgają.
Dlatego poważnie rozważam jako opcję dla stokowych/lekko używanych Veloce wersję business MY2020 + swap foteli z Veloce (trochę dłubania z elektryką) lub Q/Vti

cześć, wszyscy narzekacie na te standardowe fotele- czy one faktycznie takie tragiczne ?
Bo powiem szczerze że przy wsiadaniu i wysiadaniu ze Stelvio są chyba lepsze/wygodniejsze (w Giulii bez różnicy bo niższe auto).
Podoba mi się pakiet/kolotystyka luxury beżowy i jest dostępny tylko z fotelami "standardowymi".
Kolejna ciekawostka to że można to dobrać tylko do wersji SUPER.
Byłem w dwóch wrocławskich salonach AR i chciałem zobaczyć auto z jakimś wnętrzem innym jak czarny - nie mają ani jednej takiej Stelvio/Giuli.
Wszystko, nie obraźcie się, w smutnym jak pi..za czarnym kolorze. Nie powiem że zły, ale czy naprawdę nie można zamówić na ekspozycję jakiejś różnorodności ?
Podobnie z autami które AR ma na stanie - prawie wszystko czarne w środku (mówię tu o wszystkich dostępnych w PL).

Historia z konfiguratorem i zamówieniami nowej wersji to już jakaś kpina i szkoda gadać.
Podjadę do ADF w poniedziałek i ciekawe co mi powiedzą - idz pan w ..uj do Porsche ? Bo u nas jak kiedyś u Forda tylko czarny w modzie !
Za 320k są Macany z 2019, moja konfiguracja (w starym konfiguratorze) Stelvio to ok 290k - chyba Brera nie będzie miała włoskiego towarzysza na parkingu.
Sorki że przynudzam ale się wqrwiłem, potwierdza to tylko że AR budzi emocje - już przy zakupie !

inna sprawa ze taki jegomość to mógł za wczasu przewidzieć sytuację, z reguły nie jest tak że nagle w grudniu spada mu do portwela kilkaset tysięcy nieprzewidzianych
sorry za offtop, ale na koniec roku zazwyczaj masz w działalności jasność jakie koszty będą dla Ciebie najkorzystniejsze, czasami wpada faktura czy rozliczenie i tak to się kończy, bo trzeba zamknąć rok podatkowy... Prowadziłeś kiedyś działalność w PL ?

sorry za offtop, ale na koniec roku zazwyczaj masz w działalności jasność jakie koszty będą dla Ciebie najkorzystniejsze, czasami wpada faktura czy rozliczenie i tak to się kończy, bo trzeba zamknąć rok podatkowy... Prowadziłeś kiedyś działalność w PL ?
tak 12 rok a od zeszłego 2 biznesy. tylko bardziej może stabilne, nie ma strzału gotówki mega dominującego, wszytsko jakoś tam się uśrednia i tez jestem w stanie mniej więcej przewidywać ile zarobie

cześć, wszyscy narzekacie na te standardowe fotele- czy one faktycznie takie tragiczne ?
Nie są tragiczne, ale każdy ma swoje priorytety. Mój to wygodne narzędzie do agresywnej jazdy podmiejskiej (wąsko, kręto i mini-ronda). I lubię czarny.
Generalnie są 2 czynniki: siła nacisku na fotel (ew miejsce do ew przesuwania się) i styl jazdy. Ja się trzymam kierownicy ale małżonkę mam jeszcze w okolicach 60-65kg i trochę nią rzuca na szybkich rondach. Teściową już nie :P A z foteli mam te lepsze karbowane szmaciaki (Giulietta), wiec teoretycznie nie powinno. Z drugim czynnikiem nic nie jestem w stanie zrobić.
No i Giulia / Stelvio to jednak różnica - w SUVie większa cześć siły odśrodkowej idzie w bujanie niż bezpośrednio wynosi z fotela i przez to instynktownie nie ciśnie się tak na zakrętach.

Fotele poza tymi z V i Q to problem. Wykorzystanie autka zgodnie z przeznaczeniem i możliwościami powoduje obijanie siebie i pasażerów. Najgorsze są pełne skóry w pakietach lux - a pełnia szczęścia po roku-dwóch jak się wyślizgają.
Dlatego poważnie rozważam jako opcję dla stokowych/lekko używanych Veloce wersję business MY2020 + swap foteli z Veloce (trochę dłubania z elektryką) lub Q/Vti

To Ty weźmiesz moje Q, a ja włożę Q Sparco, bo (chyba) bym chciał :D

ostatni raz jak patrzyłęm to w cenie giulii business nie kupisz żadnego bmw 3, a audi a4 będzie miało 50 koni mniej, ręczną skrzynię i bardzo ograniczone wyposażenie. A przyswoicie wyposażone 330e to jet cena koło 270 tysięcy, czyli konkurent dopasionego veloce ti z carbonami i co tam jeszcze można wrzucić. Jednak niemcy się wyżej cenią, i słusznie :)

Cennik czy otomoto a cena transakcyjna pod koniec roku w normalnej firmie (nie AR) to 2 odrębne światy :) Np. 330e w Msport można było nabyć za dużo mniej niż 200k, a to naprawdę świetne auto. 330e w podstawie (też business) to 179k, więc po rabatach niby podobnie do giulii.

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno pytanko odnośnie zamówienia wersji Business czy orientujecie się czy jest możliwość dostać leasing 100% ?

Jeszcze jedno pytanko odnośnie zamówienia wersji Business czy orientujecie się czy jest możliwość dostać leasing 100% ?

Gdy ja się tym interesowałem to zarówno auta stockowe (nie wiem czy wszystkie), jak i do zamówienia, oferowane były z FCA leasing 100%

gdy ja się interesowałem (luty 2018) wtedy leasing 100% nie obejmował wersji Business, ale potem faktycznie ktoś pisał na forum że tak (druga połowa 2018?)

Jak dla mnie, fotele standardowe w B mają kiepskie trzymanie boczne.

Jeżdżę od tygodnia Giuila Super i jestem zachwycony a fotele to jedyny minus jaki zauważyłem szczególnie w porównaniu do mojej 159 Ti.

No mamy poniedziałek, konfigurator jak na razie stary, no ale idąc tokiem myślenia FCA to mamy jeszcze dużo czasu do północy, a jeszcze nie wiadomo którego dnia i miesiąca :)

Ja to już przerabiałem ze cztery razy ale nerwy mi puściły :)

No mamy poniedziałek, konfigurator jak na razie stary, no ale idąc tokiem myślenia FCA to mamy jeszcze dużo czasu do północy, a jeszcze nie wiadomo którego dnia i miesiąca :)

rozmawialem w piatek pod koniec dnia z dealerem, cos drgnelo u nich w wewnetrznym systemie bo pojawila sie mozliwosc skladania zamowien na 2020 ale nie dostali jeszcze oficjalnego maila z centrali, ze moga juz je skladac ...

Hey a jak wygląda koszt ubezpieczenia nowego Stelvio AC/OC/NNW i Assistance ?

Hej, dotrzymano częściowo słowa po stronei Alfy

Sprzedawcy otrzymali i uruchomiono im opcję zamówień, mogą konfigurować auto.
Veloce RWD 280 KM --> golas 200 500,00
Veloce Q4 280 KM --> golas 208 500,00
VELOCE TI Q4 280 KM --> golas 238 500,00

Kto chce ten może iść do salonu i konfigurować. Ja jutro idę bo trzeba pakiety obgadać.

Pozdro

Panowie ponawiam pytanie :

pomimo iż nie mam jeszcze auta to dzisiaj byłem oglądać boks na dach i szukam czegoś co podejdzie do giulii na przyszłość o pojemności +450 l. ma ktoś coś tak dużego i użytkuje? kupował ktoś te belki od alfy z salonu? jak to wygląda w porównaniu do np. thule aluminiowego? głośniej, ciszej, stabilniej? jakiej długości maksymalnie można brać bagażnik żeby klapa z tyłu się otwierała?
Ja mam Wingbary od Thule i bagażnik Motion 800 (460l). Cicho nie jest, w A4 z takim pakietem było lepiej, ale ok. Codziennie z tym nie jeżdżę ;)
Klapa z tyłu nie jest problemem, jedynie co (już w innym wątku pisałem) to wystający przód bagażnika (nawet jak jest cofnięty na maksa do tyłu), który trochę przysłania czujnik zmierzchu i w ciągu dnia chce jeździć na światłach ;) Żadnych innych niedogodności nie zauważyłem.
bagaznik.jpg

Nie wiem jak z wyciszeniem tych alfowych, ale nie bierz od producenta aut - nie dosyć, że się przepłaca to jeszcze często mają jakieś dziwne rozwiązanie, które pasują tylko do tego konkretnego modelu.
A tak, jak w przyszłości zmienisz auto to tylko adapter za <200zł i reszta pakietu śmiga.

Hej, dotrzymano częściowo słowa po stronei Alfy

Sprzedawcy otrzymali i uruchomiono im opcję zamówień, mogą konfigurować auto.
Veloce RWD 280 KM --> golas 200 500,00
Veloce Q4 280 KM --> golas 208 500,00
VELOCE TI Q4 280 KM --> golas 238 500,00

Kto chce ten może iść do salonu i konfigurować. Ja jutro idę bo trzeba pakiety obgadać.

Pozdro

Zaznacz w swoim poście, jakiego modelu podajesz ceny: Giulii czy Stelvio bo osoby nie posiadające cennika nie będą wiedziały.

Poza tym ceny modeli bazowych były znane już od około miesiąca, podobnie jak opcje konfiguracji i można było skonfigurować sobie pojazd (ja to zrobiłem przed świętami). Problem polegał na tym, że nie było możliwości składania zamówień i brak informacji odnośnie polityki rabatowej.

Miejmy nadzieję, że w tym tygodniu pojawi się komplet informacji, i będzie już wiadomo jak się kształtują ceny transakcyjne w stosunku do cen z konfiguratorów (czy będą jakieś rabaty).

Amortyzatory
Powrót