• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Nie od dziś wiadomo, że w Polsce najsłabszym elementem w nowych Alfach jest … jej zarząd :P I nie jest to "choroba wieku dziecięcego" tylko raczej starczego :D Gdyby takie opcje pojawiły się w niemieckim cenniku, to klienci zabiliby sprzedawców śmiechem :P

Chętnie zatrudniłbym się tam i zrobił porządek z działem sprzedaży i sprzedażą flotowa, bo obecny zarząd to nieśmieszny żart. Ja na pewno kupię giulie, bo to jedyna słuszna droga, ale chciałem zarazić dwóch kolegów i jeden poszedł w bmw3 (nawet rozumiem, nowa 3ka jest zacna, chociaż w moich oczach nudna i z brzydkim zadkiem) drugi natomiast kupił jaguara xe, czego ogarnąć nie mogę, szczególnie że sprzed liftu. Fakt dobra cena i fajnie jezdzi, ale materiały i wygląd padaka straszna. No i odrzuciła ich obsługa... A byliśmy wspólnie w kilku salonach, bo sporo po całym kraju podróżujemy.

Kwestia dzielenia Klientów na lepszych i gorszych to coś czego chyba nigdy nie zrozumiem. Ale przykład idzie z góry, ryba psuje się od głowy itd. szkoda, bo chyba upadek marki stanie się faktem, szczególnie po połączeniu z psa.

Odnośnie konfiguratora modeli na rok 2020 to ci sprzedawcy którzy chcą rzeczywiście sprzedać Alfę, tym którzy chcą ją faktycznie kupić, już od około tygodnia udostępniają konfiguratory...

Zapoznając się ze szczegółami, nie dziwie się że Alfa ukrywa konfiugurator w którym np. "...pakiet redukcji hałasu w kabinie..." do samochodu za 231 tys zł (cena podstawowa Stelvio Veloce lub TI obydwa 280 KM) kosztuje uwaga..... dodatkowe 400 zł ;)

No przyznajcie sami, że słabo to wygląda, chcę kupić samochód powyżej 200 tyś i mam dopłacić 400 zł za wyciszenie kabiny... chcesz mieć premium to dopłać cztery stówki ;)

Już mogli tę dopłatę dołożyć do laminowanych szyb wycenionych na 1500 zł tworząc np. pakiet "silent" za 1900 zł - przynajmniej jakoś by to wyglądało skoro mamy dopłacać do czegoś co powinno być w cenie podstawowej.

Hmm, tak się składa że widziałem te siatki dealerskie i z tego co widzę dla każdej z wersji ten pakiet jest w standardzie, nawet dla Business 200 KM RWD.
Także albo mamy inne siatki, albo celowo wprowadzasz ludzi w błąd z jakiegoś powodu. BTW. Cena Veloce Ti też się różni wg tego co ja mam, a co Ty podajesz.
Nie bardzo mogę się tym dzielić, bo tak obiecałem temu od kogo to dostałem, ale jeden screenshot na dowód nie zaszkodzi: https://snipboard.io/emsd7f.jpg

EDIT: Fakt, Ty mówisz o Stelvio, ja o Giuli. Chociaż szczerze, i tak nie chce mi się wierzyć żeby Stelvio tego nie miało w standardzie.

Ostatnia edycja:
Także albo mamy inne siatki, albo celowo wprowadzasz ludzi w błąd z jakiegoś powodu.

Tak, na pewno to było celowe z mojej strony by wprowadzać Was w błąd i za chwilę pewnie się dowiem dlaczego ;)

Dlatego unikam udzielania się na forum, nawet mając wiedzę w danym temacie, bo te teorie spiskowe dziejów w niektórych wątkach mnie osłabiają...

szczególnie, że ja o Stelvio a Ty o Giuli...
Popatrz w załącznik może uwierzysz a jak nie to proszę zwrócić uwagę na konfigurator Stelvio na włoskiej stronie Alfy, tam również jest ta pozycja płatna: "...Noise Reduction Pack..." - 90 Euro

W Stelvio Veloce aktywny tempomat to nadal dodatkowa dopłata jedyne 5 tyś. zł... i skórzany kokpit to również 5 tyś (wcześniej w wersji Executive była dopłata 3 tyś) w wersji TI kokpit w skórze jest w cenie.

odnośnie dzielenia klientów na lepszych i gorszych to nie do końca prawda. Po prostu jeden handlowiec podejdzie do klienta bardziej elastycznie i pokaże nawet mniej oficjalne dane a drugi będzie szedł w zaparte że nie ma cenników i on nic nie powie albo że on nie może jeszcze ich udostępnić... no i co mu zrobisz ;)

Załączniki

• stelvio.jpg
    stelvio.jpg
    24.6 KB · Wyświetleń: 13
Dobra, chłopaki moglibyście mi pomóc skonfigurować Giulie 2020? Negocjuje z gościem używaną Julię i na jutro umówiliśmy sie na ostateczną decyzję bo dziś miał być konfigurator i miałem porównać ile mnie wyjdzie "w detalu" nówka. Mogę skonfigurować na włoskiej stronie i przesłać komuś gotowca..

Jak nie kupujesz we Włoszech, to daj sobie spokój. Każdy kraj ma własny konfigurator i inną zawartość pakietów, bo to ustala importer, czyli u nas FCA Poland.

no to mogę podać co potrzebuję w aucie

Odnośnie konfiguratora modeli na rok 2020 to ci sprzedawcy którzy chcą rzeczywiście sprzedać Alfę, tym którzy chcą ją faktycznie kupić, już od około tygodnia udostępniają konfiguratory...

Zapoznając się ze szczegółami, nie dziwie się że Alfa ukrywa konfiugurator w którym np. "...pakiet redukcji hałasu w kabinie..." do samochodu za 231 tys zł (cena podstawowa Stelvio Veloce lub TI obydwa 280 KM) kosztuje uwaga..... dodatkowe 400 zł ;)

No przyznajcie sami, że słabo to wygląda, chcę kupić samochód powyżej 200 tyś i mam dopłacić 400 zł za wyciszenie kabiny... chcesz mieć premium to dopłać cztery stówki ;)

Już mogli tę dopłatę dołożyć do laminowanych szyb wycenionych na 1500 zł tworząc np. pakiet "silent" za 1900 zł - przynajmniej jakoś by to wyglądało skoro mamy dopłacać do czegoś co powinno być w cenie podstawowej.

Może się mylę, że tu nie o wyciszenie kabiny chodzi za te 4 stówy (to masz pewnie za 1500 przy szybach)..
Akurat właśnie dziś się dowiedziałem przypadkiem, że jest specjalny system ponoć montowany w Fordach Vignale, który mikrofonami zbiera dźwięki (szumy) w kabinie, a głośnikami wypuszcza dźwięki "przeciwne", co ponoć ma obniżyć słyszalność tych hałasów :eek:

- - - Updated - - -

Powiedzcie mi o co chodzi z dieslami w Alfie?
Dzwoniąc do salonów w Katowicach i Krakowie w obu dowiedziałem się, że diesla w Stelvio absolutnie nie mają, nie sprowadzają, w ogóle prawe nie sprzedają i że należy kupić benzynę, która jest dużo lepsza... W Katowicach, to prawie nakrzyczano na mnie, że śmiem pytać o diesla :afraid:
Rozlatują się? A może zamiast zarabiać, to na takich tracą sprzedając?

- - - Updated - - -

Znalazłem "hałas":
https://www.ford.pl/oferta/znajdz/technologie/funkcjonalnosc/uklad-aktywnej-redukcji-halasu#

Znajomości konfiguratora to połowa sukcesu, bo jeszcze przydałoby się znać pułapy rabatowe ustalane przez dystrybutora, a z tego co wiem to te nie zostały jeszcze oficjalnie zatwierdzone (podaje stan na wtorek 17.12) więc bez nich sprzedawcy nie mogą podejmować negocjacji ceny. Jak kupujesz wersję podstawową typu Bisnes, to na nią rabatu nie uzyskasz ale kupując bardziej doposażoną wersję spokojnie możesz się potargować.

Nie od dziś wiadomo, że w Polsce najsłabszym elementem w nowych Alfach jest … jej zarząd :P I nie jest to "choroba wieku dziecięcego" tylko raczej starczego :D Gdyby takie opcje pojawiły się w niemieckim cenniku, to klienci zabiliby sprzedawców śmiechem :P

Nie do końca, konfiguruje w firmie A6 3.0 benzyna i wyobraźcie sobie, ze w samochodzie za 460 tys nie ma w standardzie wyciszenia szyb, elektrycznej klapy bagażnika, systemu audio, skory na desce, drzwiach czy nawet fotelach. Dodatkowo trzeba zapłacić za otwieranie bezkluczykowe 4800 !!!! Nie narzekajcie na Alfę! Błagam!!!! Popatrzcie na niemieckie konfiguratory. W BMW naprzyklad za porządny infotaiment i virtual cockpit dopłacicie 15 tys!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeszcze jedno, chcielibyście zobaczyć minę gościa z Audi któremu dałem przejechać się moja Bellą. W samochodzie za 200 tys zobaczył prawdziwe drewno, aluminium, skore wszędzie i po jeździe ciężko mu było szczękę zebrać z gleby. Później niewiele mówił gdy zauważyłem ze w audi pakiet skóra ekologiczna oznacza tłoczoną gumę z wytłoczonymi z plastyku przeszyciami! Otwory na kubki bez możliwości zakrycia, tani plastyk na drzwiach, plastikowa imitacja czarnego drewna na desce i system audio za 36 tys który, jak sam stwierdził, nie warto brać bo gra jak ten za 4800. Do tego napęd quatro który jest tak podsterowny jak tania przednionapędowka. Przecież gdyby alfa tak robiła to byście się wyzywali nad tym przez kolejne 5 lat!!! Sprawdźcie trochę konkurencje zanim coś napiszecie !!!

Ostatnia edycja:
Nie do końca, konfiguruje w firmie A6 3.0 benzyna i wyobraźcie sobie, ze w samochodzie za 460 tys nie ma w standardzie wyciszenia szyb, elektrycznej klapy bagażnika, systemu audio, skory na desce, drzwiach czy nawet fotelach. Dodatkowo trzeba zapłacić za otwieranie bezkluczykowe 4800 !!!! Nie narzekajcie na Alfę! Błagam!!!! Popatrzcie na niemieckie konfiguratory. W BMW naprzyklad za porządny infotaiment i virtual cockpit dopłacicie 15 tys!

Nie chciałem się wypowiadać bo nigdy Niemca nie kupię ale tak właśnie podejrzewałem. Wiadomo,że malkontenctwo to nasza cecha narodowa, tylko podejrzewam,że nasi alfisti osiągnęli jego jeszcze wyższy poziom.
Mam kumpla, który 2 lata temu wziął w wynajem długoterminowy Audi A6 3.0 TDI 313 KM. Teraz nazwali to S6 i kazali mu dopłacić chyba ze 100 tys do tego samego wyposażenia co ostatnio. Powidział,ze ich popie.... i zainteresowałem go Stelvio Q. Problemem może być tylko limit przebiegu.

Ale my tu nie narzekamy na poważne opcje, czy pakiety, bo to jest naturalne w każdym konfiguratorze, a ich cena jest pochodną segmentu auta (Giulia vs. A6). Narzekamy na "kastrowanie" podstawowej konfiguracji w Polsce o pierdoły za 200/400/500/900 zł, których potem ktoś zapomni dołożyć przy zamawianiu auta do salonu i stoją w salonie takie full wypasy z małym wyświetlaczem (to akurat już usunięto po lifcie), bez chłodzonego schowka w podłokietniku, z lusterkiem środkowym, które Cię oślepia w nocy i parę innych drobiazgów, które poukrywano w różnych pakietach. Nawet dedykowana podkładka pod tablicę rejestracyjną była w cenniku za 250 zł, a potem salony jej nie montowały, bo czujniki parkowania źle przy niej działały. Porównaj sobie zawartość polskiego cennika Giulii/Stelvio i jego niemiecki odpowiednik. W niemieckim nie znajdziesz takich kwiatków i napisałem dlaczego.

To może w niemieckim audi tez jest inny konfigurator. Tym jestem totalnie zażenowany. Mam wrażenie ze handlują tylko 2.0 pod floty i nie rozumieją zupełnie klienta który chce silnik 3.0. Co do podejścia do klientów w alfie i stockowych aut, pełna zgoda

To może w niemieckim audi tez jest inny konfigurator. Tym jestem totalnie zażenowany. Mam wrażenie ze handlują tylko 2.0 pod floty i nie rozumieją zupełnie klienta który chce silnik 3.0. Co do podejścia do klientów w alfie i stockowych aut, pełna zgoda
To raczej kwestia "marketingu po polsku" :P Jakoś trzeba pokazać przy porównaniach w gazetach, że nasze auto jest tańsze od konkurencji :D Pamiętam, jak pojawiły się pierwsze cenniki do konfigurowania Stelvio przez klientów. Na ofertę z salonu na konkretną konfigurację auta czekałem ponad miesiąc, bo cały czas nie było wiadomo, czy elektryczne otwieranie klapy bagażnika będzie w standardzie, czy za dopłatą :P Teraz pewnie jest tak samo po lifcie - czekamy co pokaże konkurencja ;)

Ostatnia edycja:
Ja rozumiem, że w uboższych wersjach wyposażenia danego modelu trzeba wiele elementów dokupić z konfiguratora i tak jest w większości marek - to oczywiste.
Ale jeżeli w topowej wersji Stelvio Veloce, aby mieć kamerę cofania i czujniki parkowania przód+tył, każą sobie dopłacić w formie pakietu:
"Pakiet Asystent Kierowcy (6UN) 2500 zł"
to z marketingowego punktu widzenia, bardziej wkurza klienta niż zachęca do dalszej rozmowy.

Ja rozumiem dopłatę do nowinek technologicznych czy tzw. "wodotrysków", ale czujniki parkowania i kamera to przecież standard w dużo niżej pozycjonowanych markach.

No chyba, że będzie obowiązywał jakiś bardzo atrakcyjny program rabatowy i te dopłaty zostaną skorygowane ogólnym rabatem od wartości cennikowej, bo w tej sytuacji jedynie atrakcyjna polityka rabatowa może wpłynąć na decyzję osób rozważających ofertę konkurencji.

Podobnie zapowiadana kwestia uproszczenia konfiguratora - w mojej ocenie liczba pozycji jest bardzo podobna, bo o ile kilka pozycji przy Veloce lub TI wchodzi w wyposażenie standardowe (szczególnie pozycje dotyczące wyglądu zewnętrznego) to dochodzą nowe pozycje wyposażenia i konfigurator nadal jest rozbudowany.

Ja mam cichą nadzieję, że ta siatka wyposażenia jaką rozesłano handlowcom, przed wprowadzeniem do kunfiguratora graficznego zostanie jeszcze zmodyfikowana.

I żywo zainteresowany zakupem liczę, że wprowadzą w standardzie przynajmniej 3 lata gwarancji...

Ja rozumiem, że w uboższych wersjach wyposażenia danego modelu trzeba wiele elementów dokupić z konfiguratora i tak jest w większości marek - to oczywiste.
Ale jeżeli w topowej wersji Stelvio Veloce, aby mieć kamerę cofania i czujniki parkowania przód+tył, każą sobie dopłacić w formie pakietu:
"Pakiet Asystent Kierowcy (6UN) 2500 zł"
to z marketingowego punktu widzenia, bardziej wkurza klienta niż zachęca do dalszej rozmowy.

Ja rozumiem dopłatę do nowinek technologicznych czy tzw. "wodotrysków", ale czujniki parkowania i kamera to przecież standard w dużo niżej pozycjonowanych markach.

Na tym polega polityka marek Premium - za dużo opcji trzeba dopłacać, nie ma dużego znaczenia czy to wysoka, czy tania wersja. W pospolitych markach to norma, że w wyższych wersjach jest sporo w cenie. Dopłaty rzędu 400 zł mogą faktycznie irytować ale dopłatą do kamery to bym się specjalnie nie czepiał.

Na tym polega polityka marek Premium - za dużo opcji trzeba dopłacać, nie ma dużego znaczenia czy to wysoka, czy tania wersja. W pospolitych markach to norma, że w wyższych wersjach jest sporo w cenie. Dopłaty rzędu 400 zł mogą faktycznie irytować ale dopłatą do kamery to bym się specjalnie nie czepiał.

Masz rację w markach Premium faktycznie dopłaca się za wiele dodatków które w markach "popularnych" są w standardzie, ale czy Alfa jest faktycznie marką Premium na miarę Mercedesa lub BMW to kwestia dyskusyjna... szczególnie na polskim rynku motoryzacyjnym. Ja osobiście dopiero na tym forum się dowiedziałem, że Alfa to Premium.

Poza tym skoro już wiadomo, że "karbonowe wały", "wyważenie auta 50/50" "właściwości jezdne" nie spowodowały oczekiwanego poziomu sprzedaży, to może powinni zachęcić klientów ponadprzeciętnym wyposażeniem w standardzie. I to wyposażeniem na które "przysłowiowy Kowalski" faktycznie zwraca uwagę przy zakupie nowego pojazdu.

Ale to moje prywatne spostrzeżenia i nie każdy musi się z nimi zgadzać.

Może się mylę, że tu nie o wyciszenie kabiny chodzi za te 4 stówy (to masz pewnie za 1500 przy szybach)..
Akurat właśnie dziś się dowiedziałem przypadkiem, że jest specjalny system ponoć montowany w Fordach Vignale, który mikrofonami zbiera dźwięki (szumy) w kabinie, a głośnikami wypuszcza dźwięki "przeciwne", co ponoć ma obniżyć słyszalność tych hałasów :eek:

- - - Updated - - -

Powiedzcie mi o co chodzi z dieslami w Alfie?
Dzwoniąc do salonów w Katowicach i Krakowie w obu dowiedziałem się, że diesla w Stelvio absolutnie nie mają, nie sprowadzają, w ogóle prawe nie sprzedają i że należy kupić benzynę, która jest dużo lepsza... W Katowicach, to prawie nakrzyczano na mnie, że śmiem pytać o diesla :afraid:
Rozlatują się? A może zamiast zarabiać, to na takich tracą sprzedając?

- - - Updated - - -

Znalazłem "hałas":
https://www.ford.pl/oferta/znajdz/technologie/funkcjonalnosc/uklad-aktywnej-redukcji-halasu#

nie wiem o co chodzi z dieslami,
może o cenę (w sensie marżę sprzedawcy),
bo jest jednak 2.2, czyli wyższa akcyza, niż 2.0, a ceny nie różnią się znacznie
ja ze swojego 2.2 jestem zadwolony - pewnie, nie jest to ani 510KM, ani niestety 280 KM, ani nie ma fajnego dźwięku benzyny, ale osiołkiem też nie jest, a pali całkiem przyjemnie.

co do drugiej ostatnio poruszanej w postach kwestii,
marudzimy na alfe za to czy za tamto, ale faktem jest to, że w innych markach są inne rzeczy których się można czepiać;
i tak choćby infotainment w alfie nie jest nowoczeny, ale działa OK-robi w w miarę to co musi, a w Mazdzil, którą jeździłem 3 dni niby jest ładniejszy, ale uważam, że korzystanie z niego jest MNIEJ intuicyjne niż we Włoszce.

Ostatnia edycja:
Masz rację w markach Premium faktycznie dopłaca się za wiele dodatków które w markach "popularnych" są w standardzie, ale czy Alfa jest faktycznie marką Premium na miarę Mercedesa lub BMW to kwestia dyskusyjna... szczególnie na polskim rynku motoryzacyjnym. Ja osobiście dopiero na tym forum się dowiedziałem, że Alfa to Premium.

Poza tym skoro już wiadomo, że "karbonowe wały", "wyważenie auta 50/50" "właściwości jezdne" nie spowodowały oczekiwanego poziomu sprzedaży, to może powinni zachęcić klientów ponadprzeciętnym wyposażeniem w standardzie. I to wyposażeniem na które "przysłowiowy Kowalski" faktycznie zwraca uwagę przy zakupie nowego pojazdu.

Ale to moje prywatne spostrzeżenia i nie każdy musi się z nimi zgadzać.

Chciałeś tyle kasy dać za pospolity wóz ? Nie żartuj :) Alfa i tak nie wygra wyposażeniem bez dopłaty z Oplem i podobnymi, to po co się wysilać... przewaga nad tymi samochodami opiera się na innych aspektach. Ważne, żeby wyposażenie było lepsze niż u niemieckiej trójcy. W standarcie jest lepsze a reszta taktyki zarabiania na samochodach jest podobna, czyli zarabiamy na opcjach ile się da.

Amortyzatory
Powrót