Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jestem ciekaw jak by to podliczyli passaciarze, moj brat ma paska b5 za wymiane za sama robocizne rzucili mu luznym 600 bez czesci(pół przodu trzeba targać). Passat to jest dopiero lemuzyna pewnie w dzisiatkach tysi rocznie wychodzi skoro w 166 wymiana kolo 200 kosztuje(sama robocizna zeby uciąć malkontentom pole do popisu) . A w 2,7cdi mercedesa? ło boże 9,5 litra oleju ten to dopiero szarpie po kieszeni. Wedlug mnie wyliczanie użytkowania przez to ile się łoży w takowe rzeczy to glupota. Wiadomo z astry sie przesiadzie bedzie roznica-ALE TO INNY SEGMENT.Chyba nawet poldebil bedzie wiedzial ,ze przesiadka z opelka na krowe z wielkim silnikiem ,wieksza iloscia koni i oczywiscie nietuzinkowością będzie droższe. Przesiadłby sie z tico w espero też koszta by wzrosły 2 krotnie.Z resztą gdzieś już pisałem nie ma złych marek,modeli ...są tylko źli wcześniejsi właściciele.Kolejne podliczanie OC i AC ....ja płace cos kolo 620...moj poprzednik oc z ac placil 800.Jest to nie miarodajne. Dlatego tak mi sie wydaje ,zeby ocenic auto przed zakupem czy jest wlasciwe (przynajmniej ja tak zrobilem) wyszukalem najczestsze usterki wystepujace. Wyliczalem wstepne koszty napraw ,co ile i z jakim ryzykiem i uwierzcie mi to 166 z 2.4 nie wyszlo zle;)nie jestem maniakiem marki Alfa Romeo, jakbym mial pieniadze jezdzilbym Lexusem.Dostalem za to w tym momencie nietuzinkowe auto z naprawde fajnym wyposażeniem,psujące się jak każde inne auto.Dla mnie plusem jest to 2.4jtd , że to silnik montowany również w innych modelach,markach. Części jest w brud(wiadomo nie wszystkich ale wiekszosc), blacharskich również. Teraz zostane zjedzony "jak to nie kochasz alfy romeo?".No nie ale podoba mi sie. "nie jesteś alfisti" no nie bo po co mi to? Dalej liczcie ile ladujecie w opony i rozglaszajcie jak to drogo miec 166. takie pytanie ,a jak w astrze chciałby zalozyc felgi 17 3tlg i opony z fest naciagiem?wpisałbyś w koszta 10tys za felgi z oponami?:D

BTW. OC do felicji mogę mieć większe niz Ty do 166.Dlatego tego się nie liczy.
Gdzie Ty masz 9,5l?! Kolo 5 wchodzi

Dobra, bo się zrobiło bicie piany z podtekstem "im kto więcej wyda, tym lepszy". Autorze, kupuj, jak się okaże że kulą w płot to sprzedasz ze stratą, trudno. To nie jest s-klasa v12 biturbo żeby nie wiadomo jakie koszta tego były.

Jak się okaże kulą w płot, to tak łatwo nie sprzeda, zwłaszcza nie w tej samej cenie i już po jakichś tam inwestycjach. I tracąc masę czasu.

Kolega wyżej pisał że _wiadomo_ że 166 to inny segment niż tico czy astra. No nie byłbym pewien że to dla wszystkich jasne - i astrę i 166 można za te 10tys kupić. Więc sporo osób wkłada wozy w jednej cenie w ten sposób do jednego worka. Co jest złudne.

Co do ubezpieczeń to oczywiście że należy brać pod uwagę, bo ten sam użytkownik będzie miał wyższe koszty ubezpieczenia tego samego typu na 166 3 litry, niż astrę 1,2 czy ile tam ma. Ten sam człowiek, z tymi samymi zniżkami itd.

w 2,7 sprintera wchodzi 9,3 bodajże?Myślałem ,że konstrukcyjnie to te same silniki co w w210.

Dobra, bo się zrobiło bicie piany z podtekstem "im kto więcej wyda, tym lepszy". Autorze, kupuj, jak się okaże że kulą w płot to sprzedasz ze stratą, trudno. To nie jest s-klasa v12 biturbo żeby nie wiadomo jakie koszta tego były.
Tylko się przejedź, obejrzyj progi, zobacz w jakim stanie jest pasek mikro (w JTD) - jak przycięty to masz napinacz do wymiany. Jak jeździ nie hałasuje i w miarę przez nierówności przejeżdża. Nie ciekną z niej płyny. To bierz Ją zobaczysz jak szybko się zakochasz [emoji7]

o i w końcu odpowiedz normalnego . Jest jaka jest ,ma swoje foszki(wcale nie duże jak na włoszkę) a odwzajemnia się fajną skóra, dobrym wyposażeniem ,wyciszeniem i ładnym jak na diesla klankiem(w kabinie).Spalanie przy dynamicznej jezdzie(przynajmniej mojej) kolo dychy przy obecnych cenach paliw calkowicie do przyjecia.Można zejść dużo niżej ale to kwestia czlowieka.Ceny części akceptowalne,zamienników w brud ,jedyny szatan z tego co czytam i co mnie czeka to tylni zawias.

Z tej strony ten od Astry i budżetu 10-12 tysięcy. Postanowiłem, że kilka miesięcy to nie jest długi czas i dozbieram do tej kwoty. W chwili obecnej pracuje również w delegacji wiec taki zakup mijalby sie teraz z celem. I nie wiem czy warto bedzie sie pchac w FL skoro czesci blacharskie czy chocby ksenony sa duzo drozsze. Zostaje jedynie opcja wykupienia AC ale to jest poki co temat do rozmyslen.

w w210 2.7cdi specjalnie szukalem po google 7litrów ,a z dodatkową chłodniczką oleju 7,5. w w211 też jest łańcuch rozrządu? w czymś to musi pływać.

Wróććie do tematów technicznych, bo zrobił się konkurs kto wydał więcej.

Czy kupno 166 w automacie to ryzykowny pomysł?Jest fajny egzemplarz na allegro z jasnym środkiem, no ale właśnie ten automat....

V6 czy diesel? Tam są różne skrzynie. ZF z V6 jest znacznie wytrzymalszy, aisin w jtd (tylko polift) statystycznie częściej wymaga interwencji, ale jak aisin jest w dobrym stanie to wymiana oleju i jedziesz dalej.

2.4 diesel.Nie mogę wkleić jeszcze linka (jestem nowy), ale jest fajna wersja na allegro.Granatowa, jasny środek.Waham się ogólnie między 166 a GT-boje się trochę kosztów serwisowania 166, no i tej skrzyni....

Masz dużo tematów o 166 w dziale porady przed zakupem. Poczytaj tam bo tu nie ma sensu tego powielać. Z GT będzie taniej i łatwiej bo współdzieli części z 147/156.

Na allegro wszystkie są fajne. Nie podniecaj sie tylko zobacz, bo z bliska może się okazać paściem.

Pewnie o tą chodzi. http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5979984343

Zdjęcia tak podkręcone, że aż oczy bolą:D No, ale można sie w niej zakochać :D

W komentarzach jest opinia kolesia odnośnie 156. Niezaciekowa... Pewnie typowy handlarz!

Ostatnia edycja:
Dziwnie siedzi na lewej stronie tył.Może,to złudzenie,ale jakby niżej w porównaniu do prawego tyłu.

Ta Alfa już wisi trochę czasu na alledrogo I wydaje mi sie że nie bez powodu.

Wydaje mi się, że "królewska wersja" była wcześniej w jakimś płockim komisie a to wygląda jak prywatne ogłoszenie. Z pracy mam tam może 10 minut drogi. Jak chcesz to mogę podjechać obejrzeć nawet dziś.

Troche duży rozjazd masz :D GT i 166 to zupełnie inne światy. Najlepiej najpierw usiądź w jednym i drugim, to zobaczysz prawdziwą przepaść :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót