Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
W oryginalnej instrukcji o ile się nie mylę tak mi napisano. Owszem, chodziło mi o str. Mam również katalog dołączony do samochodu przy kupnie nowego i tam w opcjach nie każda 3.0 miała str.

kolego platekt każda 166 z v6 pod maską miała str ,czy to TB czy 2.5,3.0 czy 3.2 i nie zmienia to w żaden sposób mapy tylko "wyczula" pracę pedału gazu

A wracając już do tematu, panowie zdecydowałem że postawię raczej na 3.2 V6. Może być bez gazu, który dorzucę sobie już sam. Może akurat za pół roku, wpadnie w oko jakiś fajny egzemplarz. Dziwnie byłoby śmigać teraz dieslem, po przesiadce z V6.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A wracając już do tematu, panowie zdecydowałem że postawię raczej na 3.2 V6. Może być bez gazu, który dorzucę sobie już sam. Może akurat za pół roku, wpadnie w oko jakiś fajny egzemplarz. Dziwnie byłoby śmigać teraz dieslem, po przesiadce z V6.

Myślę, że to dobra decyzja. Co do zakupu bez LPG, to ja zawsze tak kupowałem, wychodząc z założenia, że wolę sam założyć wiedząc co wkładam (i nawet dołożyć kasy), niż poprawiać po nie-wiadomo-jakim-gaziarzu, bo ktoś coś zrypał/zrobił po taniości itp.

Dokładnie :)
Do tego chciałbym, żeby było wszystko ładnie zrobione i zamontowane, a przewody nie latały po całej komorze silnika. Tak więc najlepiej założyć nową instalację, na podzespołach które ja wybiorę i u ludzi, którzy znają się na rzeczy :)

Kurde ale kusicie tymi V6 :)

Darek, przecież dopiero co kupowałeś :) poza tym jak się przejechałeś V6 to przecież nie jechało :sarcastic:

Darek, przecież dopiero co kupowałeś :) poza tym jak się przejechałeś V6 to przecież nie jechało :sarcastic:
Marku, wiem:)
Ale 3.2 w 166 w manualu...:)
W obecnej póki co wszystko mi się podoba ale jednak nie wiem czy manual nie byłby dla mnie lepszy, kurde sam nie wiem.

Wg mnie automat do 3.0 V6 w 166 pasuje idealnie. Naprawde dobrze sie tym jezdzi. No I w kazdej chwili mozna przerzucic na SPORT.

białe tarcze zegarów w wersjach po lifcie to był standard od któregoś roku, czy wszystkie po lifcie miały białe tarcze zegarów?

Białe tarcze występują z jasna tapicerka od poczatku produkcji a nie tylko po lifcie. Ja mam czarna skore i czarne zegary.

Ciekawi mnie taka rzecz odnośnie Alfy 166: wiele osób tu wspominało, że łatwo i w miarę tanio można sobie uzupełnić wyposażenie jeśli ma się akurat nieco uboższą wersję. Z tego co czytałem, to np. DSP ludzie sobie wstawiają, skórę z elektryką i pamięcią, tylną roletę itp. Co natomiast zdecydowanie trudniej byłoby "dołożyć"? Mi do głowy przychodzi np. szyberdach, bo wiadomo, że to wiązałoby się z przeszczepem w zasadzie całego dachu. Czego ewentualnie warto poszukać?

Poza tym, czy wersja przed FL miała w ogóle fabryczne czujniki parkowania (w opcji, bo w standardzie na pewno nie)?

Ciekawi mnie taka rzecz odnośnie Alfy 166: wiele osób tu wspominało, że łatwo i w miarę tanio można sobie uzupełnić wyposażenie jeśli ma się akurat nieco uboższą wersję. Z tego co czytałem, to np. DSP ludzie sobie wstawiają, skórę z elektryką i pamięcią, tylną roletę itp. Co natomiast zdecydowanie trudniej byłoby "dołożyć"? Mi do głowy przychodzi np. szyberdach, bo wiadomo, że to wiązałoby się z przeszczepem w zasadzie całego dachu. Czego ewentualnie warto poszukać?

Poza tym, czy wersja przed FL miała w ogóle fabryczne czujniki parkowania (w opcji, bo w standardzie na pewno nie)?

Z tego co wiem, to były w opcji. Ale bez problemu można zamontować uniwersalne i są nawet lepsze (mają wskaźnik strony i zbliżenia)

A co trudno dołożyć lub jest to kosztowne?
- zaciski Brembo (brak w 2.0 i słabszych JTD)
- telefon i navi (brak anteny na dachu)
- ksenony (drogie są i dużo z tym zachodu: spryski, czujniki na wahaczach...)
- szyberdach to jasne ;)

A z tych użytkowych i praktycznych to warto zwrócić właśnie uwagę na ksenon, ewentualnie szyber (choć to i tak rzadkość).
Resztę można sobie od biedy odpuścić.

zaciski brembo to w jakich wersjach i roczniku na 100%? mam na myśli te po lifcie

Na 100% we wszystkich V6 niezależnie od rocznika. Z tego co wiem, to dawali też do JTD w wersjach 175 i 185KM (czyli tylko po lifcie), ale to niech potwierdzą dieslowcy.

Kolega jarek się trochę zagalopował. Ma tylko rację z działaniem.

Uf, bo już myślałem, że coś kombinowane było, i w myślach podziwiałem kunszt tej przeróbki :)

Amortyzatory
Powrót