Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Ja w swojej jednej zrobilem caly remont skrzyni. :-)
Wymiana oleju to norma. Oleju z filtrem warto dodac a zeby to zrobic to trzeba wyjac 4HP20

Tytanowy zalezy jaka, od handlarza byly po 16, zadbana nie wiem czy za 20 wyciagniesz, ta z alfaclubu co jest za 18 to wg mnie mega okazja, szczegolnie ze 2 komplety calych kol itp. W 2.4 jest 6 biegow, mi w aisinie brakuje 6 na trasie, nie wiem jak zf sie zachowuje, on nie ma nadbiegu?

różnica obrotów między a aisinem a manualem jest prawie żadna ,co nie zmienia faktu że gdyby miała 6 biegów było by lepiej . Zf ma tylko 4 biegi i tyle. Mam styczność z tym autem gdyż szwagier ma taką ( 3.0 zf ) i o ile do spokojnej jazdy nadaje się idealnie ,elastyczność silnika jest na tyle duża że i z 3 biegami by sobie poradził,ale w momencie kiedy chce się człowiek pobawić to auto jest zwyczajnie wolne w porównaniu do manuala. Do tego reakcje zf-a są najwolniejsze jakie spotkałem w automatach którymi jeździłem.
Jeśli miałbym znów kupować 166 to dla siebie nie kupił bym automatu ani aisina ani zf-a

W ZF`ie właśnie czwórka to nadbieg jak dobrze pamiętam. Niestety 4 biegi odbijają się na osiągach. Prawie sekunda straty do manuala. Ale poza tym nie ma wad. Benzyna i tak lubi wysokie obroty. Nie to co diesel któremu służy te 1500obr. W 159 mam 6 biegów w automacie i ten ostatni zapina dopiero przy 120km/h......

zawsze myślałem, że automat oszczędza napęd, w końcu program nie pozwoli na więcej niż jest zaprogramowane, poza gorszymi osiągami to tylko zalety
wymiana oleju to rzeczywiście ok. tysiaka? potrzebny do tego specjalista?

a wracając do LPG, jak robiłem remont silnika w mojej beemce (zawaliłem temat chłodzenia) to silnik w środku był ekstra (jeździłem na gazie już 5 lat), podzielam opinie, że przy dobrej instalacji silnik nie tylko nie traci ale wręcz zyskuje
zresztą przebieg zbliża się teoretycznie :) do 300 tys. a ja leję syntetyk i jeżdżę
po zakupie diesla w automacie, co najlepiej od razu zrobić? ktoś pisał, żeby podłączyć pod kompa i będzie wiadomo, ale jeżeli wszystko gra to wystarczy zmienić olej?

Dodano po 6 minutes:

jest jakaś różnica w silnikach 2.0 o mocach 155km i 150? wydaje mi się, że przed liftem w opisach są silniki 155- konne:cool:

Ostatnia edycja:
zawsze myślałem, że automat oszczędza napęd, w końcu program nie pozwoli na więcej niż jest zaprogramowane, poza gorszymi osiągami to tylko zalety
Dokładnie tak jest.

wymiana oleju to rzeczywiście ok. tysiaka? potrzebny do tego specjalista?
Są dwie metody, obydwie tak samo dopuszczalne przez instrukcję serwisową producenta skrzyni.
1. Dynamiczna wymiana - podłączasz do specjalnej maszyny i skrzynia jest przepłukiwana świeżym olejem przez dłuższy czas (nie wiem, godzina, dwie).
1. Statyczna - spuszczasz olej (nie jest to z reguły więcej niż 60-70%) lejesz nowy i w odstępach kilkudziesięciu km powtarzasz tą operację dwukrotnie.

Metoda pierwsza ma dwie zasadnicze zalety. Skutecznie płucze skrzynię i portfel. Sam tego nie zrobisz :)
Metoda druga jest do wykonania samodzielnie. Trzy wymiany w teorii mają za zadanie wymienić olej w jakiś 90%. Oczywiście nie jest to tak skuteczne ale jeżeli robisz to co 60-80tys (tak jest zalecane). To jest to w zupełności wystarczalne.
Odnośnie pierwszej metody uważam osobiście że jest pomyłką. Po co dawać za to kloca skoro w tej cenie to zdejmiesz skrzynię, zmienisz filtr, olej i masz jeszcze lepiej. Więc kto wydaje 1000zł na płukanie? Nie wiem, na pewno Ci którzy mają na to kasę i zdają się na serwis. Ja osobiście za tą kasę wolałbym zrzucić skrzynię i zmienić filtr.

Wymiana oleju bez filtra nie ma sensu zupelnie. Filtr sie zapycha pompa podaje mniej oleju skrzynia sie zaciera ja juz to przerabialem i skoczylo sie remontem skrzyni za ponad 8k wiec jak masz wymienic sam olej to lepiej nic nie rob

Jak ktoś ma takiego pecha żeby włożyć prawie dychę w auto to włoży bez względu jaki to model i jaka skrzynia. A prawdopodobieństwo walnięcia ZF'a tak żeby nic z niego nie zostało jest niemal takie samo jak manuala czy nawet całego silnika.

Wymiana oleju bez filtra nie ma sensu zupelnie. Filtr sie zapycha pompa podaje mniej oleju skrzynia sie zaciera ja juz to przerabialem i skoczylo sie remontem skrzyni za ponad 8k wiec jak masz wymienic sam olej to lepiej nic nie rob
nie we wszystkich skrzyniach filtr sie wymienia, w aisinie jest w srodku skrzyni i jak ktos by chcial go wymienic to skrzynie trzeba rozbierac na kawalki. sa automaty gdzie filtr wymienia sie przy zdjeciu miski ale nie tu.

No i dlatego trzeba wyjac i rozebrac proste.

Nie ma dedykowanych zamiennikow, a w rzezbe bym sie nie bawil. Taniej wymienic dwumas niz silnik albo skrzynie juz nie wspominajac o tym co potrafi zrbic urwane kolo zamachowe. Orginal wytrzymal prawie 200 000 (i jeszcze by pewnie z 50 wytrzymal), wiec jesli ten drugi (tez oryginal) wytrzyma chociaz polowe tego to juz raczej nie bedzie moj problem bo predzej auto sprzedam lub zezlomuje niz bede ponownie wymienial. Jednomas nie bedzie znaczaco tanszy o ile w ogole bedzie a jest szansa, ze jazda bedzie uciazliwa i do tego ryzykowna dla panewek i skrzyni.

Pytasz w końcu o diesla czy benzynę? Diesel jest tylko 2.4...

no a jest jakaś różnica między dwulitrowym silnikiem przed i po lifcie?

po lifcie żadnych zmian, zmiany były w 2001 roku. Nowa norma emisji spalin a wiec więcej sond plus skrzynia 6 biegowa ,nieco mniej mocy i momentu

Dokladnie to od pazdziernika 2000r. 150KM zamiast 155KM , 3 sondy zamiast 1. troche ogolnych poprawek i skrzynia 6 . Nowy system sterowania silnika , wczesniej M 1.5.5 a pozniej eobd 3.7.1

czyli 2.0 bez względu na rok się nie nadaje - oto mi chodziło, bo jest kilka 2.0 i gadałem z żoną, że na upartego na dojazdy do pracy wystarczyłby 2.0 nawet przed liftem; jest kilka sztuk do wyboru, ale skoro alfiści odradzają to się nie pcham

Problem polega na tym jaki jest stan auta. ja mam 2.0 TS i nie narzekam na silnik, nie znam problemu brania oleju czy uszkodzonego wariatora(tak na amen). jedyny problem jaki miałem kilka dni temu to urwana świeca(ta mała) ale spec w rozsądnych pieniądzach naprawił. od 2001r we wszystkich benzynach masz więcej sond lambda od tego nie uciekniesz, ekologia???

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót