• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
To ja wam jeszcze coś dodam do tego rozrządu :)
Miałem zrobiony na tip-top, ori blokady u jednego z najlepszych mechaników od Alf w okolicy. I co?
Pomijam jak do tego doszło (mam swoją teorię..) w każdym razie efekt końcowy był taki, że pasek osprzętu się rozplótł (nie pękł poprzecznie, tylko wzdłuż) i wkręcił się w rozrząd!
Jak się domyślacie obie głowice do remontu, o koszty lepiej nie pytajcie. Także nie tylko o rozrząd trzeba dbać.
Żeby było ciekawiej to było na tydzień przed letnim zlotem alfaholików (chyba 2011) :(

pecha możemy też mieć właśnie przy zakupie części, kiedyś pękł mi pasek w astrze 1.6 po 24 tys. km ,no ale założyłem nowy i jeździłem:)

Tak, wymieniam co 60k w każdym aucie. ZWŁASZCZA w V6 które jest drogie w usuwaniu ewentualnych skutków. Dlatego mam 3 auta. Żeby nie robić co rok. W punciaku po wymianie w aso właśnie strzelił mi koło 70k. Ale w nim świadomie dojeżdżałem bo wiem że nic się nie stanie. Jednak jak miałem HGT (tylko) to po niecałym roku robiłem drugi raz. A tam rozrząd też do tanich nie należy..... Wiadomo że 60k to nie death line ale do max 70k. Daję sobie tą dychę buforu. Widać każdy na czym innym oszczędza :) wasza sprawa.

pasek osprzętu się rozplótł (nie pękł poprzecznie, tylko wzdłuż) i wkręcił się w rozrząd!
Kurde wczoraj zmieniałem sprężarkę i właśnie tam patrzyłem. Jakim cudem się wkręcił? Przecież rozrząd jest całkowicie zasłonięty. Przynajmniej u mnie.

Kurde wczoraj zmieniałem sprężarkę i właśnie tam patrzyłem. Jakim cudem się wkręcił? Przecież rozrząd jest całkowicie zasłonięty. Przynajmniej u mnie.
Sam chciałbym wiedzieć.. ale jak to określił mechanik "wyjechało kółko pasowe od klimy" przecięło pasek osprzętu, a ten wkręcił się w rozrząd. Od strony kierowcy wyglądało to tak: wreszcie wypadłem na dwupasmówkę, wbijem "sporta" i wio.. pod koniec dwójki (coś koło 100km/h) pojawił się hałas.. puściłem gaz, zwalniam i słucham (i tu zrobiłem błąd - trzeba było dać na N, wyhamować i zgasić silnik) hałas się zwiększył (pasek walił o co tylko mógł) więc ja po hamulcach no i tu nasz kochany sportronic zrobił to, co mu wychodzi najlepiej - redukcja przy hamowaniu, w tym przypadku na 1 - obroty poszły na 5tys i rozrząd padł (zapaliły się kontrolki). To był już end :|

Witam

Jakiś czas temu już pisałem o zakupie alfy 166. Niestety nic nie znalazłem ciekawego. Obecnie w Polsce nie ma nic ciekawego (interesuje mnie polift w automacie JTD najlepiej w jasnym środku). Dlatego tez zastanawiam się czy nie sprowadzić auta z niemiec lub holandii w granichach do 4000 euro
Tu pare pytań
skąd taka róznica w przebiegach w holandii powyżej 250 000km a w niemczech w podobnych cenach 150 000km?
większość aut w holandii mają haki rozumiem że ciagna te swoje kampery ale czy to nie oznacza ze silniki sa skatowane przez ta ciaganie?
czy znacie kogoś kto sprowadza ze tak powiem na zamowienie takie auta lub kogoś z kim mogłbym pojechać i i wrócić alfą na kołach do Polski?
Bede wdzięczny za wszelkie rady :)
Pozdrawiam.

Porozmawiaj z szerszeniem. On sprowadza auta z italii... Bardzo konkretny gosc.

czy znacie kogoś kto sprowadza ze tak powiem na zamowienie

takich ludzi jest pełno... Ale znających się przy okazji na Alfach to chyba zbyt wielu w okolicy nie znajdziesz.

Tacie mojemu Carismę z NL ściągał koleś z Dobryszyc. Razem z nim wybrane były dwa ogłoszenia i on na miejscu sprawdził która jest w lepszym stanie i tą ściągnął. Transakcja była bez problemu, a jak chcesz cos pomalować to też nie ma problemu bo mają całe potrzebne zaplecze warsztatowe.

Nie martw sie o automat nawet jak ciągana była przyczepa. To nie jest problem.

Super to jeszcze kwestia skad najlepiej sciagnac wlochy belgia niemcy czy włochy bo kilometry dla mnie nie maja znaczenia:)

- - - Updated - - -

podaj namiary i czy duzo bierze za taka usługę

odnosnie paska, to spotkalem sie z taka opinia ze potrafia sie wkrecic w rozrzad tylko przy wysokich obrotach silnika, przy niskich przewaznie spada. mi sie wkrecil jak bylem na urlopie w chorwacji... mega fajnie sie tam robilo remont silnika :D

myślałem, że tylko ja jestem taki "szczęściarz" z tym wkręceniem... ale z tą Chorwacją to mnie pobiłeś ;)

Dodam ze bylo to 2 dni przed powrotem :) ale przynajmniej o tydzien byly dluzsze wakace :D jak cos wiem gdzie w Zadarze dobrze silniki robia :)

koszta porównywalne co w PL ?

szczerze to nie wiem ile w polsce to kosztuje, ale robienie glowicy, z nowym rozrzadem pompa wody itp 3tys --> oni wszystko zalatwiali czesci, hol itp. dodam ze silnik zrobili w jeden dzien. aha silnik 8 zaworowy. a jakie sa koszty w pl?

wygląda na normalną cenę, szczególnie biorąc pod uwagę czas wykonania

Super to jeszcze kwestia skad najlepiej sciagnac wlochy belgia niemcy czy włochy bo kilometry dla mnie nie maja znaczenia:)

- - - Updated - - -

podaj namiary i czy duzo bierze za taka usługę

Znajdz na forum uzytkownika szerszeń i napisz do niego PW, a dowiesz sie wszystkeigo.

Mam chłopaki do was prośbę, mógłby ktoś założyć ogłoszenie za mnie w bazarze bo ja jeszcze nie mogę a auta szukam na gwałt. Kupię alfę 166 po FL we wzorowym stanie, najchętniej w pakiecie Ti ale niekoniecznie. Poszukiwane silniki to 3.0 i 3,2 V6 lub 2,4 jtdm (najlepiej w manualu). Nie szukam najtańszych egzemplarzy a tych w najlepszym stanie, za dobre auto zapłacę odpowiednio.

Przede wszystkim po FL 3,0 i manual to niemożliwa kombinacja :P Albo manual 3,2 (ewentualnie 2,5 ale to rzadkość), albo automat w 3,0. Zamieściłem już ogłoszenie ale teraz są takie zasady że trzeba czekać na akceptację moderatora a ja zapomniałem napisać kto szuka :P jak się temat pojawi (obserwuj) to dopisz kontakt (też będziesz musiał poczekać na akceptację moda).

Amortyzatory
Powrót