• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
ja wiem, każdy chce 3.0 :)
2.5 ma tylko jedną zaletę: jest tańsza w zakupie ;)
...co wynika wprost z pierwszego zdania :D

nie chce chyba tylko ten co ma 3.2

tylko że 3.2 występowało dopiero od 2003r a na taką mnie nie stać na dzień dzisiejszy ;)

Ale 3,2 nie było w automacie co dla mnie jest wadą :P

Lepsze 2.5 z przebiegiem 80k, niż 3.0 z 200k :) i tak można pisać bez końca. Ważne, żeby serce Belli było zdrowe.

Jeśli ktoś by szukał naprawdę doinwestowanej 166 JTD to ja chyba będę wystawiał w tym tygodniu swoją bo mam do kupienia coś prawie nowego okazyjnie. Jest to wersja 136 koni, kolor nero vulcano, a porobione jest w niej praktycznie wszystko, od nowych wszystkich przewodów hamulcowych, poduszek silnika, całego zawieszenia łącznie z Eibachami, nowymi amorkami, stabilizatorami, poprzez sprzęgło, turbo po regeneracji 2 tyg temu (zapiekła się zmienna geometria więc oddałem całe do regeneracji), pompę oleju i rozrząd wymieniany miesiąc temu, a w przy okazji regeneracji turbo oddałem też do regeneracji maglownicę i pompę wspomagania. Za mniej niż 10tys nie oddam bo w ciągu ostatnich 3 miesięcy włożyłem ok 5tys...

Ale 3,2 nie było w automacie co dla mnie jest wadą :P
największym nieporozumieniem jak dla mnie jest to że po lifcie nie zastosowano nowszego automatu,chociażby aisian który smiga w thesis z silmnikiem 3.0 . A tak dalej został nieco zapóźniony 4 biegowiec. Choc po prawdzie często sam się zastanawiałem po cholerę 3-litrówce skrzynia 6 biegowa :). Ma ktoś może wartości przełożeń sportronica i manuala?

Oszczędność po prostu.

no taka dziwna ta oszczędność ,mieli przecież tą skrzynię na "stanie" ,już wtedy widać zaczęli podejmować mądre inaczej decyzje co im zostało do dziś

Nie o to chodzi. Oszczędność polega na tym że wypychali stany magazynowe. Normalna polityka. W niemieckich autach to normalka :) gdyby dali wszędzie nowy automat to nie mieliby co zrobic z pozostałym stanem ZFa.

a to twierdzisz że do 166 z 2006 roku z zf-em pakowali skrzynie z rocznika 2002? Według mnie nieco naciagana teoria.Sportronic-ów bardzo dużo zjechało z taśm więc nie sądzę aby były jakieś stany magazynowe. 3.0 Sportronic wyprodukowano więcej niż 2.5 manual.Plus mały odsetek 2.5 z tą skrzynią .

Obie teorie całkiem realne. Co to za problem wpakować skrzynię z 2002 roku do auta w 2006 roku skoro są na stanie ? A jeszcze większe prawdopodobieństwo jest takie, że ze względu na dużą produkcję SportTronic'ów nakupowali tego od ZF sporo (tym bardziej, że plany sprzedażowe 166 były baaardzo ambitne - mimo, że ni jak nie przyłożyły się na rzeczywistość).

Choc po prawdzie często sam się zastanawiałem po cholerę 3-litrówce skrzynia 6 biegowa

No jednak czasy można lepsze wycisnąć, czyli jak to się ładnie mówi optymalnie wykorzystać potencjał silnika :)
Właśnie czytałem test nowego QPorte 3.8V8 turbo - ma całe 8 biegów ;) nota bene też ZF

wiadomo że to do jazdy z pełnym wykorzystaniem mocy bardziej nadaje się manual niż ZF choć nie jest wcale aż tak proste wokrzystac te 226 koni idealnie ,przy okazji nie męcząc sprzęgła i dodatkowo mając do dyspozycji przedni napęd.Mnie bardziej cieszyła możliwość mega leniwej jazdy z minimalnym używaniem zmiany biegów.Gdyby nie światla czy skrzyżowania można by używać tylko 6 biegu.No ale w całym tym lenistwie zdąrzylem kilka razy sprawdzić jak to jest pojechać 250 km/h .I to jest właśnie piękne w 3.0 ,z jednej strony mega komfortowy criuser a z drugiej auto szybsze od 95 procent aut spotkanych na drodze.

Jarek. Nie koniecznie musialy te skrzynie lezec na polce. Chodzi o ogolne zobowiazanie na zakup jednostek. Taka prawda.

ok ok ,ta opcja bardziej mi wydaje się możliwa:P

Witam Wszystkich. Jak już wcześniej pisałem chce w ciągu najbliższych 2-3 tygodni kupić AR 166. Przeglądam, różnego rodzaju portale z ogłoszeniami i jest kilka samochodów, które zwróciły moją uwagę. Wiadomo, że wygląd to nie wszystko i ciężko po samych zdjęciach ocenić auto. Ale może, ktoś z Forumowiczów może powiedzieć na pierwszy rzut oka co może być nie tak. Szukam AR po lifcie, w skórach. Kolor czarny lub srebrny, serce 2,4 JTD 20V .
Oto niewielki przykład tego co rozważam: http://allegro.pl/show_item.php?item=3238245024
http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-alfa-romeo-full-opcja-C29213872.html
Z góry dziękuje za pomoc.

Amortyzatory
Powrót