• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Też mi się to dziwne wydaje. W każdym układzie jeżeli system odnotowuje błąd to układ jest nieaktywny.

Moja marea miała tylko jedną poduszkę, kierowcy. Błąd świecił się ze dwa lata i nic z tym nie robiłem. Poducha w czasie wypadku prawidłowo odpaliła.

A co wskazywał błąd w komputerze?

no ja wlasnie mysle ze ktoś z colezione to wyciagnal, bo gdyby była opcja obszytej deski to pewnie więcej tego by było, a tak w ogole to myslalem ze colezione tylko czarne wnętrza byly

Collezione kiedyś miałem, fotki są w linku poniżej
http://www.alfafun.pl/alfa-romeo-166-3-2-v6-24v-2007-rok-collezione/

W Niemczech pojawiają się sporadycznie egzemplarze, które nazywane są przez sprzedających Luxury i niektóre z nich mają obszyte skórą deski rozdzielcze, nie wiem czy resztę także, Collezione była chyba tylko 2006 i 2007 rok, a te Luxury widziałem 2005

Witam, nie wiem czy piszę to we właściwym temacie, ale ten mi najbardziej pasuje.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zamiana mojej GT na coś z jednej strony mocniejszego, a z drugiej bardziej praktycznego (4 drzwi) i wychodzi mi z tych rozmyślań 166-tka (z 156 w grę wchodziłoby tylko GTA, a na nie mnie w najbliższym czasie nie będzie stać). Oczywiście wyczytałem na temat 166 (3.0 lub 3.2) co się tylko dało, ale interesuje mnie czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z Mondeo mk3 ST220? Chodzi mi o porównanie tych dwóch samochodów - z jednej strony zupełnie różnych, ale patrząc na silniki i suche dane techniczne wydają się być podobne (0-100, vmax, moc, Nm). Interesuje mnie czy jest między nimi znacząca różnica w zakresie komfortu jazdy, wybierania nierówności czy wyciszenia, bo co do wyglądu oczywiście wszystko zależy od gustu.

No roznica miedzy segmentem d a segmentem e jest duza. Mondeo zdecydowanie blizej do 156 niz do 166

Po pierwsze to jest post do tematu porady przed zakupem. Po drugie GTA niczym do zestawienia nie pasuje. Pomyśl nad 156 2,5V6. Objedzie wszystkie.
Odnośnie ST220 jechałem kilka razy. Odczucie przyspieszenia takie samo. Więcej miejsca (takie odczucie), bardziej ciosany, bardziej praktyczny. I to tyle. Nie zwracałem na wyciszenie, słuchałem silnika a ten jest bardziej suszarkowy. Dziury raczej lepiej wybiera mondziak.

No roznica miedzy segmentem d a segmentem e jest duza. Mondeo zdecydowanie blizej do 156 niz do 166
Niby tak, ale po pierwsze w gamie forda nie ma nic z segmentu e, a po drugie jak napisał poniżej marek230482 mondeo chyba jest i tak większy w środku

- - - Updated - - -

Po pierwsze to jest post do tematu porady przed zakupem. Po drugie GTA niczym do zestawienia nie pasuje. Pomyśl nad 156 2,5V6. Objedzie wszystkie.
Odnośnie ST220 jechałem kilka razy. Odczucie przyspieszenia takie samo. Więcej miejsca (takie odczucie), bardziej ciosany, bardziej praktyczny. I to tyle. Nie zwracałem na wyciszenie, słuchałem silnika a ten jest bardziej suszarkowy. Dziury raczej lepiej wybiera mondziak.
Dzięki wielkie, właśnie o tego typu opinie mi chodziło

Niby tak, ale po pierwsze w gamie forda nie ma nic z segmentu e, a po drugie jak napisał poniżej marek230482 mondeo chyba jest i tak większy w środku

- - - Updated - - -

Dzięki wielkie, właśnie o tego typu opinie mi chodziło
Segment d od e nie rozni sie wielkoscia a komfortem ( nie chodzi o zawieche ) i jakoscia wykonania.

Interesuje mnie czy jest między nimi znacząca różnica w zakresie komfortu jazdy

Rozmawiałem kiedyś w gościem, który:
- miał 166 JTD przed liftem
- zmienił na nowe Mondeo (nie ST220...)
- długo nie pojeździł.. jak tylko miał okazję wrócił do starej 166 twierdząc, że Mondeo go rozczarowało...

Jeździłem trochę mondeo mk3 końcówka produkcji z silnikiem 1.8 samochód bardzo przyjemny, w środku więcej miejsca niż w 166 tak samo bagażnik, niestety co do jakości wnętrza oraz przyjemności z jazdy jest daleko za 166 czuć wyraźnie że to nie ten segment.

- - - Updated - - -

Jeździłem trochę mondeo mk3 końcówka produkcji z silnikiem 1.8 samochód bardzo przyjemny, w środku więcej miejsca niż w 166 tak samo bagażnik, niestety co do jakości wnętrza oraz przyjemności z jazdy jest daleko za 166 czuć wyraźnie że to nie ten segment.

- - - Updated - - -

No właśnie tylko z tego co się orientuję wersja ST220 ma znacznie lepsze wnętrze (np. fotele Recaro) niż zwykła 1.8...aby być może do AR166 rzeczywiście sporo brakuje

Wiesz, trudno na tym forum znaleźć entuzjastę mondeo :) na pewno dla kogoś dla kogo obojęntne czym jedzie aby miało kierownicę to mondeo będzie nawet praktyczniejszym wyborem.

Jedno trzeba przyznać - zarówno trakcję, jak hamulce ma Mondziak zadziwiająco dobre :)
A piszę to na podstawie diesla w kombi, więc w ST220 na pewno jeszcze lepiej..

kolega fifthgear mial st220. przesiadl sie na 166 wlasnie z tego wynalazku... polecam poszukac jego posty...Generalnie chwalil forda... przesiadl sie na 166 i chwalil wlasnie ją... jakis czas pozniej dosiadl lagune 3.0 nad która to zaczał tasować mariana.... takze nie ma co porównywać... kaze auto ma swoje plusy i minusy... To jest forum AR wiec tutaj chwalimy AR...

Dla mnie mondeo to calkowicoe inne auto w sensie charakteru, i nie chodzi o to ze nie ma mocy bo pewnie ma wiecej niz wiekszpsc 166

dokladnie. ja tam porównuje 166 tylko do e39 merca w210 i a6 z 99 i podobnych wynalazkow. ostatnio nawet jechalem zajebistym w210 i powiem ze inne auto. Auto dla dziadka. w 166 czuc sport i elegancje. Moze e39 ma porownanie ale wnetrze i te kwadratowe nawiewy nie ma i nie mialo podejscia w 1999 do 166... calkiem inne auta. mam 30 lat i to auto jest skrojone dla mnie. kocham jego sportowy sznyt, te nieprzemyslane rozwiazania jak otwieranie bagaja ze schowka itp. Ale jak wsiadam rano do tego auta i widze te biale zegary i 3 ramienna kierownice o wiem ze podroz do pracy bedzie KOLEJNY raz fajna... i mam tak od 6 lat...

Tylko ze e39 mialo v8 pod maska z tego co pamietam, technologicznie odpowiednikiem 166 powinno byc jednak w211 a nie w210. Na audi sie nie znam to nie wypowiadam

Amortyzatory
Powrót