• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Zakup Alfa Romeo GTV

Bo za tyle da sie kupić limitkę (w czerwcu 2017 - limitata z katowic, motus jest wystawiony za 7800), da sie też kupić v6, rynek jest mały itd.
Oczywiście można sie łudzić że te samochody są warte jakieś kosmiczne pieniądze, ale nie w Polsce.
Ale jak widać trudno sprzedać Gtv 2.0 za 10 a co dopiero za 12. No chyba że ma w sobie coś ciekawego do zaoferowania.

Ostatnia edycja:
Bo za tyle da sie kupić limitkę (w czerwcu 2017 - limitata z katowic, motus jest wystawiony za 7800), da sie też kupić v6, rynek jest mały itd.

Pytanie tylko w jakim stanie, ja nie rozumiem tego typu założeń ale ok - każdy ma prawo do swojego zdania

W stanie średnim/ średnio dobrym.
A założenia są proste i mocno uogólnione głównie ze względu na ten mimo wszystko bardzo egzotyczny samochód.

jesli zakładamy cene w stosunku do stanu a nie tylko do rocznika to ok - rozumiem

Oczywiście można sie łudzić że te samochody są warte jakieś kosmiczne pieniądze, ale nie w Polsce.

W stanie średnim/ średnio dobrym.

Popieram [MENTION=29196]piorek[/MENTION].
Problem polega na tym, że obserwujesz jedynie ogłoszenia. Nie masz żadnej wiedzy na temat stanu tych samochodów, nie wiesz ile trzeba było na włożyć na start, żeby to w ogóle jako tako jeździło.
Piszesz, że jest wersja limitowana za 7800 zł. A dlaczego jest? Bo w silniku klepie i nie wiesz, ile wyjdzie remont, dopóki nie rozłożysz tego u mechanika.
Była 3.0 kupiona w okolicach 10k zł po dużym rabacie - podobna historia.
To nie są auta do jazdy, a ceny robocizny mechaników ostatnio rosną w szaleńczym tempie...

Popieram [MENTION=29196]piorek[/MENTION].
Problem polega na tym, że obserwujesz jedynie ogłoszenia. Nie masz żadnej wiedzy na temat stanu tych samochodów, nie wiesz ile trzeba było na włożyć na start, żeby to w ogóle jako tako jeździło.
Piszesz, że jest wersja limitowana za 7800 zł. A dlaczego jest? Bo w silniku klepie i nie wiesz, ile wyjdzie remont, dopóki nie rozłożysz tego u mechanika.
Była 3.0 kupiona w okolicach 10k zł po dużym rabacie - podobna historia.
To nie są auta do jazdy, a ceny robocizny mechaników ostatnio rosną w szaleńczym tempie...

Cieszę się, że kolega z forum podobnie podchodzi do tematu jak ja :)
Tym bardziej ze po kupnie szrota, np. kolejne 10tys na czesci do Gtv/Spider to nie jest jakaś astronomiczna kwota...

Dobrze że toddlockwood wspomniał iz dotyczy to aut w stanie "średnim" (choć dla każdego to oznacza i tak co innego).

Myślę, że najgorszym kryterium jest cena. Ja swojej GTV szukałem w taki sposób, że robiłem wnikliwe, oględziny jednego auta, potem drugiego i dopiero potem pytałem o cenę i negocjowałem ale nigdy nie zakładałem, że muszę zbić poniżej pewnego pułapu. To auto,które oglądałem oceniam na mocną 4 albo nawet 4+ w skali 5-cio stopniowej. .Jesli byś zbił na 10 to to jest dobra cena!
Mój kumpel rok temu przypalił się na Spidera 2.0 Ts i kupił bez oględzin w Holandii. Dał 13 tys + opłaty i transport wyszedł go OK 15-16 tys. Za 2 tygodnie padł silnik wiec nowy + wymiana dalsze 2000. Tu masz auto w kraju, bije na łeb na szyje tamto jeśli chodzi o stan a jeszcze możesz zbić z ceny.
Kolega Ryloon kupił tanio V6 ale jakieś pół roku temu, jak go pytałem to wpakował już ponad 10 tys pln

Ostatnia edycja:
czemu? 12 tys za TS to stanowczo za dużo.

Też uważam, że 12k za TS'a który nie jest w pełni sprawny (kontrolka wtrysków) to jest o wiele za dużo, bo nawet po stargowaniu na 10k to jest sporo. Wolałbym już dołożyć i poszukać GT.
IMHO za 9k może by znalazł chętnego.
A tak w ogóle to w ogłoszeniach go nie ma, jesteście pewni, że nadal jest do sprzedania?

Jest bo go widzę, że stoi pod domem sprzedającego :)

tu nie chodzi nawet o jakiś wybitny stan techniczny. Chodzi tylko i wyłącznie o to że nikt tego nie chce kupić drożej i potem wiszą takie aukcje.
Każdy samochód, każdy sprzedający i kupujący to osobny przypadek i wszystko wpływa na cenę.
Oglądam te które mam w okolicy a jak sie czegoś dowiem to sobie wpisuję do arkusza.
Poza tym moje ogólne rozważania na temat cen dotyczą też sytuacji w której sprzedający chce sprzedać a nie sprzedawać samochód - czyli sytuacja jest korzystna dla kupującego.
A cena jak wiadomo jest taka jaką zaoferuje najlepszy kupujący.
Bądźmy też poważni. TS to silnik podwyższonego ryzyka i opinię ma jaką ma.
A te piękne 3.0 czy tam 3.2 po 30 k jakoś sie nie sprzedają na pniu.
No i pytanie. Jaki 20letni samochód nie będzie wymagał większych lub mniejszych napraw? No jaki?
Przecież każdy kto kupuje taki samochód musi liczyć się z kosztami.

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z przedmówcą. Ja kupiłem swoją za 9 i włożyłem tyle samo co kolega, który kupił za 18. Można płacić, ale to zawsze 50/50, a można od razu zabrać się za remont.

Zgadzam się z przedmówcą. Ja kupiłem swoją za 9 i włożyłem tyle samo co kolega, który kupił za 18. Można płacić, ale to zawsze 50/50, a można od razu zabrać się za remont.

Właśnie o to chodzi, dlatego u nas też są takie ceny i pisałem to w arkuszu.(wydaje mi sie że) Większość entuzjastów woli sobie kupić taki egzemplarz który będzie średni tj. będzie jako tako wyglądał i będzie jeździł ale coś mu tam będzie ciekło, coś nie będzie działało, coś trzeba będzie wymienić i sam sobie to porobi bo będzie wiedział co jest zrobione, jak i za ile.
A tu kup teraz taką wychuchaną za 18/20 tysi i coś ci jebnie. Albo kupisz tego TS'a lepszego za 12/13 i panewka ci zapuka. A tu kupisz średniaka i nawet jak takiego TS'a szlag trafi to wydając 7/8 na samochód to mamy budżet na fajny remont albo zakup innego silnika - dlatego pisałem o tym Motusie.
A ta 3.0 co sie sprzedała za 10 to na początku była wystawiona za 21. No i teraz kup taką - ba ktoś mógł ją kupić za tyle, ale ktoś kupił za 10.
To ja szczerze wolę sobie poczekać i poszukać właśnei takiej średniej co jeździ ale trzeba coś tam ją porobić :)

Ostatnia edycja:
Wszystko jedno co wolą entuzjaści, co większość, a co dyskryminowani. Zakup auta to gra jak poker- co tam sprzedający ma tylko on wie, będzie udawał, że karetę i chciał za wejście do puli niewiadomo ile. Ja uwierzę, że muszę dużo zapłacić jedynie prawdziwemu graczowi, którego poznałem na zlocie, zapalonemu alfaholikowi o dobrej opinii w towarzystwie. Gdyby ta Alfa była takim oczkiem w głowie to ten pan też by tu był, od dawna. W przypadku anonima nie ma opcji- ryzyko miny jest zbyt duże, niech sprzedaje komuś innemu, ja poczekam na pulę, w której mój wkład do oczekiwanych zysków będzie w dobrym stosunku, a nawet jak dostanę po dupie to wciąż będę w grze, a nie wrócę z pustymi kieszeniami do domu- ani auta, ani kasy. Inna sprawa, że jak kupujemy "cudo z otomoto" to tam jest wszystko na słowo honoru. Dopiero gdy sam wstawię sobie skrzynię wiem co w niej jest. Jak to z honorem w słowach mówić nie muszę. Zwłaszcza gdy zamieszany jest w sprawę własny interes i za cenę honoru wobec obcego człowieka można nabyć kilka koła PLN...

Jakie są podłączenia do kompa w tej GTV-ce TS z 2000 roku? 3-pinowe jak w 145/146 czy już OBD2?
I w którym miejscu jest to gniazdo?

Jakie są podłączenia do kompa w tej GTV-ce TS z 2000 roku? 3-pinowe jak w 145/146 czy już OBD2?
I w którym miejscu jest to gniazdo?
OBD2. Złącze jest nad skrzynką bezpieczników przy lewej nodze kierowcy.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Zgadzam się! LPG to nie problem. Wymontujesz jak Ci przeszkadza. Cena super!

Amortyzatory
Powrót