XENONY Pożegnanie

• Autor wątku Autor wątku filip gtv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W cywilizowanym kraju, Niemczech poprzedni właściciel Alfy założył xenę w zwykły reflektor i się bujał dopóki nie było bum i Alfa nie przyjechała do Polski.Więc te homologacje i TUV to nie są takie pewniaki jak się wydaje.Znam więcej wałków z Niemiec.Nie jest to tak nagminne jak w Polsce ale jest.

no to super , bądźmy lepsi od niemca i wkładajmy HID do każdej lampy :D

wiem , widuję każdego dnia na drogach dumnie toczące się wehikuły z HID na pokładzie...

też jestem tego zdania. Ale sęk w tym że takie auto nie ma tego systemu autopoziomowania, co i tak g...no daje na polskich drogach.

A na zachodzie hidy nie są przypadkiem legalne?
HiD w zwykłym reflektorze odbłyśnikowym to w 99% oślepiające źródło światła i wie to każdy z nas.
Natomiast samopoziomowanie nie ma obowiązku działać na nierównościach, może najnowsze tak działają, ale weźmy np. kilkuletnie już BMW E46. Tam światła poziomują się tylko raz - po ich włączeniu i dobre to jest dla zapominalskich, którzy po załadowaniu worka kartofli do bagażnika, zapomnieli, że reflektory teraz będą świecić wyżej. Co więcej, jeśli najpierw włączymy światła, a potem załadujemy wspomniane ziemniaki, to reflektor już się nie przestawi...
Jeśli chodzi o inne kraje, to np. w USA nie ma obowiązku spryskiwaczy przy reflektorach ksenonowych, ale EU musi pokazać "kto tu żondzi" więc taki przepis obowiązuje.
Reasumując, mnie ksenon na soczewce (jeśli jest dobrze ustawiony) zupełnie nie przeszkadza.
Ciekawe ilu z Was mijając się z samochodem jadącym z naprzeciwka i mającym reflektory ksenonowe z soczewką, nie znając marki jest w stanie pewnie stwierdzić, czy to fabryczny zestaw, czy może "garażowy"? Wyjątek stanowią Golfy III z reflektorami stylizowanymi na Golfa IV made in China...
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Fakt jest taki że jeżdżąc po naszych "asfaltach" to się można nerwicy nabawić, szczególnie w nocy na nieoświetlonych drogach.
Kupiłem nowe żarówki (normalne H7 żeby nie było) zapłaciłem całe 20 zł za ustawienie świateł, i jeździło by mi się bardzo fajnie gdyby nie ludzie dla których taki wydatek jest obrazą i muszą mieć więcej, mocniej itd....żeby mieli się czym chwalić.
Jak najbardziej jestem za waleniem mandatów i zabieraniem DowRej oszołomom pakującym "niby Xenony" czy inne oślepiające bajery (UV spryskiwacze, antenki itp).

Bo:
Fajnie człowieku że ty lepiej widzisz, ale jak mnie oślepisz i wpie......e Ci się w maskę to czyja wina była? rozstrzygnie między nami, nie sąd ani policja tylko św. Piotr. Do zobaczenia na bramie...

Pozdrowionka

Jak najbardziej jestem za waleniem mandatów i zabieraniem DowRej oszołomom pakującym "niby Xenony"
Hamuj sie człowieku z takimi określeniami, równiez i ty możesz nim być bo również i ci którzy jeżdżą po omacku ze słabym oświetleniem fabrycznym są jeszcze gorszym zagrożeniem na drodze niż Ci z chińskimi xenonami

Hamuj sie człowieku z takimi określeniami, równiez i ty możesz nim być bo również i ci którzy jeżdżą po omacku ze słabym oświetleniem fabrycznym są jeszcze gorszym zagrożeniem na drodze niż Ci z chińskimi xenonami

Jeżeli cytujesz, to cytuj całe zdanie.
Ja nietsety nie należę do ludzi których emocjonuje motowanie "super żarów" bo niestety najczęsciej jestem ofiarą takich dziwnych modyfikacji i szlag mnie trafia jak mam się minąć z gościem który jest zadowolony, bo widzi wszystko, a ja modlę się żeby pozostać na swoim pasie bo nic nie widzę.

Ciekawe stwierdzenie: "ci którzy jeżdżą po omacku ze słabym oświetleniem fabrycznym" , dziwne że fabryki specjalnie produkują słabe oświetlenie, przecież te chińskie niby Xenony są tańsze niż zwykłe żarówki renomowanych firm, więc mogli by je montować fabrycznie, a jednak tego nie robią. Ciekawe dlaczego.

Nie wiesz dlaczego??? to pomysl trochę oświetlenie w współczesnych samochodach idzie właśnie w tym kierunku .
Oświetlenie ksenonowe jak jest żle ustawione to na pewno gości który jedzie takim autem nie jest zadowolony bo jak moze on coś widzieć, Na drodze spotyka się więcej aut ze żle ustawionym seryjnym oświetleniem.

Nie wiesz dlaczego??? to pomysl trochę oświetlenie w współczesnych samochodach idzie właśnie w tym kierunku .
Oświetlenie ksenonowe jak jest żle ustawione to na pewno gości który jedzie takim autem nie jest zadowolony bo jak moze on coś widzieć, Na drodze spotyka się więcej aut ze żle ustawionym seryjnym oświetleniem.

Czyli co? Najlepiej napieprzajmy wszyscy na pozycyjnych + mijania (chińskie max power)+ "długie" + halogeny, a do tego jeszcze UV na na spryskiwaczach i tablicy + te dolne ze "Szybkich i Wściekłych" Taka drogowa gra, kto widzi ten wygrał a kto nie widzi to do rowu... przegrał. Szkoda tylko że miał tylko tojedno życie...

Czyli co? Najlepiej napieprzajmy wszyscy na pozycyjnych + mijania (chińskie max power)+ "długie" + halogeny, a do tego jeszcze UV na na spryskiwaczach i tablicy + te dolne ze "Szybkich i Wściekłych" Taka drogowa gra, kto widzi ten wygrał a kto nie widzi to do rowu... przegrał. Szkoda tylko że miał tylko tojedno życie...

Sorry za post po Poście ale muszę:

Panowie, ku...a, dobre żarówki kosztują 50 zl , ustawienie świateł 20 zl.

A jak ktoś mi jeszcze napisze że fabryczne oświetlenie w naszych AR jest do dupy to chyba już nie wytrzymam.

---------- Post dodany o godzinie 21:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:08 ----------

Ja myslę że chyba za mocno przeżywasz albo jakaś mania niższości :)

Zapewne mania niższości - bardzo dobrze określiłeś, do zobaczenia na drodze!

to że ktoś założy HID i ustawi sobie kreskę to jeszcze nie oznacza że nie oślepia... to trochę głębszy temat (intensywność w polu itd) - nie do końca tylko wiem czy obrońcy HID
nie zdają sobie z tego sprawy czy tylko udają...

A jak ktoś mi jeszcze napisze że fabryczne oświetlenie w naszych AR jest do dupy to chyba już nie wytrzymam.
Przecież to nie raz było napisane i przeze mnie również, tak powtórzę że seryjne oświetlenie w 155 jest do dupy dlatego zdecydowałem sie na lepsze (chyba chińskie nie sprawdzałem) oswietlenie xsenonowe i jestem zadowolony

---------- Post dodany o godzinie 21:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:16 ----------

to że ktoś założy HID i ustawi sobie kreskę to jeszcze nie oznacza że nie oślepia... to trochę głębszy temat (intensywność w polu itd) - nie do końca tylko wiem czy obrońcy HID
nie zdają sobie z tego sprawy czy tylko udają...
jechałeś kiedyś naprzeciwko tych pięknych podwyższanych bryczek z fabrycznymi xenonami czy one świeca lepiej od nie orginalnych?

Przecież to nie raz było napisane i przeze mnie również, tak powtórzę że seryjne oświetlenie w 155 jest do dupy dlatego zdecydowałem sie na lepsze (chyba chińskie nie sprawdzałem) oswietlenie xsenonowe i jestem zadowolony

---------- Post dodany o godzinie 21:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:16 ----------

jechałeś kiedyś naprzeciwko tych pięknych podwyższanych bryczek z fabrycznymi xenonami czy one świeca lepiej od nie orginalnych?

Ty jesteś zadowolony, ciekawe co mają do powiedzenia Ci z oryginalnym oświetleniem...

Szczerze to "75andrew155" ma rację w AR 155 oświetlenie jest naprawdę dupia* , wieczór delikatny deszczyk i modlisz się na drodze aby były widoczne pasy na jezdni bo gówno widzisz . Ostatnio już mnie nerwa chwyciła i kupiłem z Philipsa żarówki za 80zł h1 jakieś ponoć rewela gwiazdek na opakowaniu miały 5 i co (http://www.allegro.pl/item922101320_zarowki_h1_x_treme_power_80_philips_2_szt.html ) ? ciemność , ciemność widzę .
I wybaczcie ale jak zrobi się cieplej zakładam chińskie Ksenonki bo naprawdę w nocy ciężko się jedzie .

Amortyzatory
Powrót