• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

XENONY Pożegnanie

• Autor wątku Autor wątku filip gtv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tu sie nie zgodzę. Zamontowałem nowe lampy + żaróweczki Philipsa i świeci pięknym białym światłem, żadnego xenonu nie potrzebuję a i nikt sie do mnie nie czepi...

Fakt ze trochę w to zainwestowałem ale efekt jest rewelacyjny, a i wiele tańszy niż HIDy czy nie wspominając oryginalne Xeny...

Niezżółknięty, bez odprysków i pęknięć klosz lampy + dobra żarówa i jest miodzio.

Pzdr

Pewnie czytając mój post powyżej zauważyłeś że ja zrobiłem tak samo - kupiłem nowe lampy i założyłem żarówki night breaker - w porównaniu z tym co było rewelacja, światło intensywne, białe i dobrze widoczna linia odcięcia światła, ale jak przejechałem się laguną II to stwierdziłem że 166 ma jednak marne światła choć jeżdżąc na co dzień mocno nie narzekam. Z perspektywy czasu uważam że kupno lamp było bardzo dobrą inwestycją, nic to że drogą ( lampy 1100 zł komplet) ale bezpieczeństwo nie ma ceny.

No byc może Lagunka ma lepsze Światełka, ale jak ja porównałem z Passkiem szefowej to moje wypadają wiele lepiej więc nie mamy co narzekać:)

A to fakt ze światła to bardzo wazna sprawa, bezpieczeństwo jest bezcenne wiec na tym nie oszczedzam...hmm...w sumie to na Alfie wcale nie oszczędzam tak na marginesie:)

Pzdr

ale jeśli chodzi o żywotność, hid-y wygrywają.

Być może są żywotniejsze niż żarówka, ale to tez pewnie kwestia co to za HIDY i jak wykonane, pod warunkiem że tak jak koledzy wcześniej pisali sa zamontowane z głowa przez fachowca i nie wala po oczach innym...

Rozważałem xeny, ale stwierdziłem że montaz nowych lamp i dobrych żarówek które były przez fabrykę w tym aucie przewidziane będzie dobrym pomysłem i nie dam później powodów do satysfakcji jakiemuś gliniarzowi lub facetowi od przeglądów:)

Pzdr

Osramy Night Breaker'y wytrzymują dwa miesiące około.Miałem je zamontowane w dwóch Corsach B i Peugeot Boxer.W jednej z Cors poszły dwie na raz w nocy!! Osrywam tą firme i wogóle żarówki +80%.Wyciąganie kasy od ludzi za shit.W 156 mam xene i nie zmieniłbym tego na zwykłą żarówkę.Pozdrawiam.

Ja w 156 miałem Philipsy Night Guide i świeciły 1,5 roku, jak sprzedawałem Alfę to jeszcze świeciły:) teraz mam te same i nie zamieniłbym ich na nieoryginalne Xenony heheh:)

Pzdr

A ja mam hidy. Załóżcie mi kajdany i dajcie dożywocie.
Jeżdżę juz tak rok i może z 2 razy ktoś z przeciwka mrugał długimi. Ostatnio po mieście ustawiam światła na 3 a jak wyjeżdzam za miasto na 0 i nikt nie miga.

Rozważałem xeny, ale stwierdziłem że montaz nowych lamp i dobrych żarówek które były przez fabrykę w tym aucie przewidziane będzie dobrym pomysłem i nie dam później powodów do satysfakcji jakiemuś gliniarzowi lub facetowi od przeglądów:)

Wszystko w temacie popieram w 100%

Co do wytrzymałości żarówek Night breaker to u mnie wytrzymują ok 4-5 miesięcy ( przebieg ok 30-35 tys rocznie) niewielka cena za poprawę bezpieczeństwa.

Jeszcze jedna sprawa odnośnie xenonów, nie dalej jak w końcówce roku czytałem dość obszerny artykuł na necie o tym jak gościowi odmówili wypłaty odszkodowania przez nieoryginalne xenony.

Osramy Night Breaker'y wytrzymują dwa miesiące około.Miałem je zamontowane w dwóch Corsach B i Peugeot Boxer.W jednej z Cors poszły dwie na raz w nocy!! Osrywam tą firme i wogóle żarówki +80%.Wyciąganie kasy od ludzi za shit.W 156 mam xene i nie zmieniłbym tego na zwykłą żarówkę.Pozdrawiam.
Jeszcze zależy jakie to są żarówki, wiadomo że H7 palą się na potęge. Ponad rok temu założyłem sobie Philips BlueVision 4xH1 (mijania i długie, przy okazji w komplecie były postojówki w tym samym kolorze) i przy przebiegu ~35-40tys żadna się jeszcze nie spaliła, a widoczność na drodze 100% lepsza i ładna biała barwa.

Ja w 156 miałem Philipsy Night Guide i świeciły 1,5 roku, jak sprzedawałem Alfę to jeszcze świeciły:) teraz mam te same i nie zamieniłbym ich na nieoryginalne Xenony heheh:)

Pzdr

Ja również jestem z nich bardzo zadowolony, lecz zakładałem je już 2x i nie wytrzymywały dłużej niż 4 miechy :/

Jeszcze jedna sprawa odnośnie xenonów, nie dalej jak w końcówce roku czytałem dość obszerny artykuł na necie o tym jak gościowi odmówili wypłaty odszkodowania przez nieoryginalne xenony.

W Polsce, tym popapranym kraju za niedługo odmówią wypłaty odszkodowania bo opony były chińskie w aucie.Paranoja.

i bardzo dobrze - niech odmawiają odszkodowań za HID , chińskie oponki itp

No i bardzo dobrze, mam nadzieję, że jak jak doszło by do kolizji przez zjechanie na sąsiedni pas (pod auto z 'kśienioniami' made by bieda) to że odpowiedzialność również poniesie oślepiający delikwent:D

Swoją drogą dziwi Mnie podejście tych co to montują - mówią że lepiej widzą.. ale czy na pewno o to chodzi?? - Wydaje mi się, że raczej o szpan pod remizą!.
Gdyby chodziło o poprawę widoczności, to jeździli by na światłach drogowych :D :D - też oślepiają, też ich używanie w mieście nie jest zgodne z przepisami - a przynajmniej nie grozi utrata dowodu, lecz tylko mandat :sarcastic::sarcastic::sarcastic::sarcastic::sarcastic::sarcastic:

My normalnie myslący i dbający nie tylko o własny tyłek kierowcy powinniśmy na widok oślepiających biednych ksenonów włączać długie :cool: trzeba by taką ogólnopolską akcję zorganizować:D byłby rozgłos, to i policja wzieła by się za to jeszcze porządniej...

Wszystko OK ale....jak zwykle wszystko od dupy strony... Zanim zacznie sie odmawiać odszkodowań, zabierać dowody i nie przepuszczać na przeglądach powinno sie zacząć od niedopuszczania produktów bez homologacji i badań do sprzedaży.

Jeśli ktoś na rynku polskim sprzedaje czy dopuszcza do obrotu opony czy inne produkty które mają podstawowy wpływ na bezpieczeństwo to w świetle prawa powinien popełniać w tej chwili przestępstwo...

Żeby było jasne ze nie popieram Chińskiego syfu na Naszym rynku i mowa tu o produktach bez jakichkolwiek badań, homologacji....

Pzdr

jeździli by na światłach drogowych :D :D - też oślepiają, też ich używanie w mieście nie jest zgodne z przepisami - a przynajmniej nie grozi utrata dowodu, lecz tylko mandat :sarcastic::sarcastic::sarcastic::sarcastic::sarcastic::sarcastic:

tutaj Cię zaskoczę. kolega, który nie dalej jak pół roku temu zdawał prawko mówił że przepisy się zmieniły i można w terenie zabudowanym używać świateł drogowych. :)

Swoją drogą dziwi Mnie podejście tych co to montują - mówią że lepiej widzą.. ale czy na pewno o to chodzi?? - Wydaje mi się, że raczej o szpan pod remizą!.
Hehe.No proszę Cię!Ja wzrok mam jeszcze dobry ale jak po przesiadce z Alfy do Passata B5 którego ostatnio zwoziłem z Niemców to sprawdzałem czy napewno mam światła włączone.Dramat.Ale oczywiście montaż HID-ów do np.Golfa II czy Nexii to przesada.

A ja myślałem czy by sobie w długie nie włożyć HID-ów, a krótkie zostawić seryjne. Taki potencjalny delikwent z przeciwka na HIDach raczej nie odważyłby się odmrugać, a w normalnym użytkowaniu nikomu z przeciwka by to nie przeszkadzało, i tak trzeba przecież zmienić na krótkie jak coś nadjeżdża.

Trzeba walczyć o swoje prawa do bezpieczeństwa i Hidy czy tam ksenony w soczewce czy ledy powinni zalegalizować, auta które maja montowane fabrycznie ksenony są lepsze czy swiecą inaczej jak hidy ? myslę że świecą tak samo

Trzeba walczyć o swoje prawa do bezpieczeństwa i Hidy czy tam ksenony w soczewce czy ledy powinni zalegalizować, auta które maja montowane fabrycznie ksenony są lepsze czy swiecą inaczej jak hidy ? myslę że świecą tak samo

też jestem tego zdania. Ale sęk w tym że takie auto nie ma tego systemu autopoziomowania, co i tak g...no daje na polskich drogach.

A na zachodzie hidy nie są przypadkiem legalne?

przypadkiem nie , w krajach cywilizowanych homologacja reflektora określa konkretne źródła światła które mogą się w nim znaleźć

Amortyzatory
Powrót