XENONY Pożegnanie

• Autor wątku Autor wątku filip gtv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I wybaczcie ale jak zrobi się cieplej zakładam chińskie Ksenonki bo naprawdę w nocy ciężko się jedzie
Ja z pewnością Ci wybaczę więcej namawiam do takiej przeróbki zalet jest dużo więcej niz tylko dobre oświetlenie drogi sam się przekonasz

Szczerze to "75andrew155" ma rację w AR 155 oświetlenie jest naprawdę dupia* , wieczór delikatny deszczyk i modlisz się na drodze aby były widoczne pasy na jezdni bo gówno widzisz . Ostatnio już mnie nerwa chwyciła i kupiłem z Philipsa żarówki za 80zł h1 jakieś ponoć rewela gwiazdek na opakowaniu miały 5 i co (http://www.allegro.pl/item922101320_zarowki_h1_x_treme_power_80_philips_2_szt.html ) ? ciemność , ciemność widzę .
I wybaczcie ale jak zrobi się cieplej zakładam chińskie Ksenonki bo naprawdę w nocy ciężko się jedzie .

Szkoda że niektórzy biorą się za samochód od D*** strony:
- mam stare światła, porysowane szkła, odbłyśnik pomalowany srebrnym sprayem i matowe soczewki - ale co tam, wsadzę sobie mocniejsze źródło światła! - BRAWO!! a żeby obniżyć samochód polecam obciąć sprężyny :D:D:D

I pomyśleć że Ci sami z biednymi ksenonami, narzekają na drugą grupę kierowców którzy jeżdzą na halogenach, a sami są o wiele wiele gorsi...

Ostatnia edycja:
Coś chyba sie Tobie pochrzaniło, lampy z ciętymi sprężynami a i o sprężynach tutaj nie rozmawiamy

Ja napiszę to z punktu widzenia użytkownika dobrych żarówek i tzw.HID.
Faktycznie hidy jakby świecą lepiej ale na zdjęciu ,drogi wcale nie oświetlają lepiej niż dobre żarówki a wręcz niektóre fragmenty drogi są gorzej doświetlone.Po kilku miesiącach testów w różnych warunkach pogodowych zdemontowałem je i powróciłem do żarówek.
Gdybym miał cokolwiek doradzać ewentualnym nabywcom HID-ów to lepiej zainwestować w nowe odblaski/ ewentualnie regeneracja/ założyć porządne markowe halogeny i dobrze wyregulować światła niż ładować kasę w hidy.Aha przetestowałem hidy od 2 różnych dostawców i płaciłem za nie 300zł /komplet/ a sprzedawca twierdził ,że to hidy lepszej jakości niż te za 150zł.
Jedyna zaleta tych hidów to,że naprawdę dobrze oświetlały znaki drogowe

A do jakich lamp miałeś założone hidy ? nie pisz że do zwykłych ze 156 bez soczewek bo wtedy to i ja bym nawet nie próbował zakładac hidy

No akurat , powiem Ci tak , ze lampki wymieniałem dwa lata temu :) bo miały w....e otwory do mocowania z okularem ( lakiernik magik nie wiem co z tym robił ).
A co do oświetlenia , jest wiele zdjęć i filmików ( nawet jak to wygląda w 155 ) i dlatego podjąłem tą decyzję . Jedyną sprawą będzie to ze będę brał o dość niskiej temperaturze żarnika ) A co do sprężyn - to cholera wykrakałeś :( będę musiał wymieniać z tyłu :P więc jak chcesz podpiłować i wsadzić sobie to daj znać :P)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Andrzeju soczewki.Spodzewałem się chyba za dużo po hidach.Ale nie żałuję swojej decyzji a nie tej z założeniem Hid -ów jak z ich demontażem.Znam temat i wiem ,że chyba czasem za dużo oczekujemy od nowinek.O ile pamiętam już ktoś zrobił podobnie z hidami i jego obserwacje dość mocno pokrywały się z moimi.A też miał soczewki

Ostatnia edycja:
Andrzej w 155 świeciły dość kiepsko.Rozebrałem je i za radą z jednego z forum/elektroda/ wypłukałem soczewki wodą destylowaną z ludwikiem /letnim/ po kilku takich zabiegach płukanie wodą destylowaną suszenie i powiem Ci pomogło i to bardzo.Założyłem blu vision i jak kupiłem 156 to stwierdziłem ,że światła w 156 są do d...y.w porównaniu ze 155.

To zastanawiam się jak hidy będą świecić jak i ja zrobie takie płukanko w swoich soczewkach bo odbłyśniki lampy nie mają wiekszego znaczenia przy soczewkach

Ostatnia edycja:
mają taką samą rolę do spełnienia jak przy zwykłych reflektorach.Tam na nim osiada się kurz i jakiś tłusty osad podobnie jak na soczewkach.W sumie niczego osobiście nie ryzykowałem .Bo albo poprawa po płukaniu albo regeneracja.Aha nie rozbierałem samych soczewek tylko poprostu lałem wodę przez otwór żarówki i intensywnie potrząsałem

Ostatnia edycja:
tak czytam ten temat i widzę że to wszystko jest dość zagmatwane...
jedni twierdzą że HID w lampie z odbłysnikiem to porażka i zagrożenie i tu się zgadzam.
inni znowu że jest jak najbardziej ok.

jeszcze inni twierdzą że HID w soczewce się nie sprawdza co nie jest prawdą,więc ja już nic z tego nie rozumiem...

przecież HID to to sama technologia co xenon tylko producenci mniej renomowani.

poza tym żarniki xenonowe są montowane w soczewkach o tych samych parametrach co soczewki w zwykłych lampach.
różnica polega tylko na mocowaniu w.w. żarówek.

poza tym żarniki xenonowe są montowane w soczewkach o tych samych parametrach co soczewki w zwykłych lampach.
Czy aby napewno??Fizyki nie oszukasz.
Nie wiem czy pamiętasz takie latarki metalowe na baterie R-20 gdzie kropkę ustawiało się kręcąc główką a ta oddalała się odblaskiem lub przybliżała do żarówki.To tak ogólnie ustawiało się ogniskową lustra/odblasku/.Podobnie jest z leflektorem.Bo nie tylko punkt samej żarówki ma znaczenie ale grubość i długość żarnika w tejże żarówce.Każdy fragment żarnika ma oddzielną ogniskową a konstruktorzy tak kombinują aby było optymalnie dla całego żarnika.A w hidzie wielkość /umownie żarnika/ czyli tej bańki z plazmą jest dość innych wymiarów od żarnika żarówki.i to jest cały problem hidów.
W jednym fragmencie świeci super a w drugim do d.. a na dodatek wszystkie niedostatki konstrukcji lustra wzmacnia czyli jak zwykła żarówka oślepiała trochę to hid robi to kilka razy gorzej itd.

Ja jednak uważam że odbłyśnik lampy ma znikome znaczenie na żarnik osadzony w soczewce, raczej odbłyśnik odbija swiatło żarówki postojowej i żarówki długich świateł gdzie rozproszenie światła jest dużo wieksze niż soczewki, zresztą widać to patrząc na wprost zapalonych świateł, żarniki w soczewce dają punktowe światło idace prosto z soczewki a nie przez odbłyśnik lampy

Ostatnia edycja:
Każdy fragment żarnika ma oddzielną ogniskową a konstruktorzy tak kombinują aby było optymalnie dla całego żarnika.A w hidzie wielkość /umownie żarnika/ czyli tej bańki z plazmą jest dość innych wymiarów od żarnika żarówki.i to jest cały problem hidów.

zgodzę się z tobą,ale weź pod uwagę fakt że mocowania żarników HID są tak skonstruowane że ogniskowa ich jest identyczna z żarówkami H7.gdyby tak nie było widmo swiatła byłoby rozmyte i nie miałoby ostrości.sprawdzone!

natomiast HID w odblasku H7 zwykłej lampy już nie pokrywa się z ogniskową i stąd właśnie takie szopki z oślepianiem.

---------- Post dodany o godzinie 23:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:56 ----------

Ja jednak uważam że odbłyśnik lampy ma znikome znaczenie na żarnik osadzony w soczewce, raczej odbłyśnik odbija swiatło żarówki postojowej i żarówki długich świateł gdzie rozproszenie światła jest dużo wieksze niż soczewki, zresztą widać to patrząc na wprost zapalonych świateł, żarniki w soczewce dają punktowe światło idace prosto z soczewki a nie przez odbłyśnik lampy

sorki,ale myślę że sam chyba niezbyt wiele zrozumiałeś z tego co tu napisałeś...

Ja jednak uważam że odbłyśnik lampy ma znikome znaczenie na żarnik osadzony w soczewce, raczej odbłyśnik odbija swiatło żarówki postojowej i żarówki długich świateł gdzie rozproszenie światła jest dużo wieksze niż soczewki
Niestety Andrzeju mylisz się i to bardzo.
Poszperajcie trochę w fizyce w dziale optyka.Soczewka to pozwala przede wszystkim zmniejszyć wiekość reflektora a kluczową rolę odgrywa tutaj nadal odbłyśnik.
Ciut inaczej ma się to w amerykańskich autach bo tam nie ma widocznej granicy światła i cienia ale to tylko ciut.Ja nie chcę nikogo przekonywać ,że hidy są bee ale raczej nakłaniałbym do wyboru świadomego czyli wiedzieć o wadach, zagrożeniach jakie niesie za sobą stosowanie hidów.Nie opierać się tylko własnej wygodzie, nie ulegać bezkrytycznie super ochom itd.
Mnie hidy nie zadowalały tak jakbym oczekiwał.Nie dały mi nic więcej jak porządna żarówka a tego po hidach się spodziewałem.Dlatego poszły na sprzedaż z czego się dziś cieszę.Najbardziej wk..ło mnie w hidach to,że słabo doświetlały końcowy dystans reflektora przy samym aucie było dobrze ale dalej już nie.

sorki,ale myślę że sam chyba niezbyt wiele zrozumiałeś z tego co tu napisałeś...
Ja tu napisałem że soczewka w lampie 155ki jest niezależna od odbłyśnika głównego lampy, może Ty nie zrozumiałeś lub nie wiesz jak jest zbudowana lampa w 155 bo ja o niej piszę
Powidz mi jaką rolę może spełniać główny odbłysnik lampy gdy pali się soczewka
http://www.moto.allegro.pl/item916632395_lampy_przednie_alfa_155_elektryczne.html
moim zdaniem prawie żaden

Ostatnia edycja:

o NIE!!! :eek: to Ty nie wiesz że za soczewką jest odbłyśnik?? nie chodzi o ten przed :eek::eek::eek: - coś musi przecież to światło kierować na soczewkę, rany.. i tak to właśnie potem jest, ludzie nie wiedzą nawet jak zbudowana jest lampa i montują tam co im się podoba...

Czy aby napewno??Fizyki nie oszukasz.
Nie wiem czy pamiętasz takie latarki metalowe na baterie R-20 gdzie kropkę ustawiało się kręcąc główką a ta oddalała się odblaskiem lub przybliżała do żarówki.To tak ogólnie ustawiało się ogniskową lustra/odblasku/.Podobnie jest z leflektorem.Bo nie tylko punkt samej żarówki ma znaczenie ale grubość i długość żarnika w tejże żarówce.Każdy fragment żarnika ma oddzielną ogniskową a konstruktorzy tak kombinują aby było optymalnie dla całego żarnika.A w hidzie wielkość /umownie żarnika/ czyli tej bańki z plazmą jest dość innych wymiarów od żarnika żarówki.i to jest cały problem hidów.
W jednym fragmencie świeci super a w drugim do d.. a na dodatek wszystkie niedostatki konstrukcji lustra wzmacnia czyli jak zwykła żarówka oślepiała trochę to hid robi to kilka razy gorzej itd.
i wszystko na temat, dobry przykład z tą latarką, to powinno niektórym zobrazować o co w tym wszystkim chodzi. A jak ktoś nie wierzy że to takie ważne to może np założyć sobie żarówkę do góry nogami (w 156 da się) to zobaczy że niby ta sama żarówka, trochę inaczej umiejscowiona a świeci już zupełnie inaczej... - Odbłyśniki (także te za soczewką) skonstruowane i obliczone są pod konkretną żarówkę, tak aby świeciły i nie oślepiały, wkładając tam coś innego te wszystkie parametry po prostu idą w d*** i potem w nocy mijam się z takim z przeciwka i nie widzę do kąd jadę - baaardzo bezpieczne...

ps to co tam z tyłu widać - TO WŁAŚNIE ODBŁYŚNIK!
925441396

Ostatnia edycja:
natomiast HID w odblasku H7 zwykłej lampy już nie pokrywa się z ogniskową i stąd właśnie takie szopki z oślepianiem.
Raczej się mylisz obydwa typy lamp muszą mieć ogniskową identyczną.W soczewce odbłyśnik jest okrągły a sama soczewka niweluje światło odbite.
Jak wspomniałem wcześniej Hidy potęgują niedoskonałości reflektora stąd te oślepianie.To co przy żarówce tylko trochę wk..ło to przy hidach poprostu doprowadza innych do szału./Czyt. oślepiało/

zgodzę się z tobą,ale weź pod uwagę fakt że mocowania żarników HID są tak skonstruowane że ogniskowa ich jest identyczna z żarówkami H7.gdyby tak nie było widmo swiatła byłoby rozmyte i nie miałoby ostrości.sprawdzone!

Raczej się mylisz obydwa typy lamp muszą mieć ogniskową identyczną.W soczewce odbłyśnik jest okrągły a sama soczewka niweluje światło odbite.
Jak wspomniałem wcześniej Hidy potęgują niedoskonałości reflektora stąd te oślepianie.To co przy żarówce tylko trochę wk..ło to przy hidach poprostu doprowadza innych do szału./Czyt. oślepiało/

przecież ja dokładnie o tym samym napisałem co ty,więc jak mogę się mylić.

mało tego,niektórzy montują żarniki HID do lamp 156 odblask mimo tego że są za długie i opierają się o ten metalowy grzybek.to jest dopiero idiotyzm!!!

ogniskowa lampy swoje a żarnik swoje,efekt widoczny na drogach...

ta polemika prowadzi do nikąd gdyż na temat oświetlenia i pochodnych przeróbek zostało napisane tyle że my tu nic nowego nie wniesiemy,a ten co ma założyć HID-y to je założy.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót