Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pacjent 2.0 JTDm, wywaliło checka, błąd DPF - wymień lub wyczyść filtr. Błąd skasowano, wrócił dnia następnego. Podpięcie kompa, zapchanie filtra ok. 18%, błąd skasowałem. Auto nie przechodzi w tryb awaryjny - jedzie normalnie.
W weekend zrobiłem trasę ok. 700km, podczas której błąd się nie pojawił. Wczoraj wyskoczył, podpięcie kompa, zapchanie filtra 86%, błąd skasowałem. Dziś ponowne podpięcie do kompa (błędu nie wypluł):
- zapchanie: 11%,
- różnica ciśnień: 6 mBar,
- ostatnia regeneracja: 2,9 km temu,
- średni przebieg pomiędzy 5 ostatnimi: 679 km,
- średni czas trwania 5 ostatnich: 553s,
- temp: 632.
Samochód jeździ w 99% trasą, miasta prawie nie widzi. Elektronika wariuje, czy DPF jest fizycznie zapchany?
u mnie średnio po mieście tez wypalanie co 600 km w trasie powyżej 1200ja bym sie nie przejmował.przebrnąłem cały temat i mam pytanie
wypalanie, jeżdżąc 99% rzędu co 450-650 dpfu , który jest od nowości oznacza, że powinienem już podjąć jakieś kroki? Jak czytam , takie wartości macie jeżdżąc po mieście, a w trasach to nawet 1000-1200
u mnie średnio po mieście tez wypalanie co 600 km w trasie powyżej 1200ja bym sie nie przejmował.
Tylko mnie się tak w trasie wypala co 500-600
U mnie ostatnio wytrzymał 800 km z czego 400 km było poza miastem. Być może jeździsz bardzo szybko (spalasz dużo paliwa). Do oceny sprawności filtra warto by było sprawdzić jaki poziom zapchania ma bezpośrednio po wypaleniu.
Średnio co 208 km to trochę często. Może świadczyć, że się nie wypala dokładnie, albo masz zły olej (za dużo popiołów), albo przerywasz. Z drugiej strony, 493s to chyba niezły czas. Nie wskazuje na przerywanie procesu. Max to 600s (10 min), ale wypalanie kończy się wg. parametrów, jakie mierzy sobie komputer, a nie czasu, więc nie każde pełne wypalanie trwa 600s. U mnie (podobna jazda: 2x20 do pracy przez wioski + trochę miasta + trasa co 2-3 tyg) średni dystans pomiędzy wypalaniem to jakieś 400km. Ale zdarzało się, że wypalał się po niecałych 300. A ja nie przeoczę żadnego wypalania, bo mam DPF monitor od maly_777.
Wysłane z Xperii przez Tapatalka
O różnicy w pojemności nie wiedziałem. Dzięki, bo to by trochę tłumaczyło. Już myślałem, że jeżdżę jak dziki i wykańczam dpf, że się tak często wypalaDPF w 2.0 jest mniejszy niż w 1.9 i wypala się częściej - u mnie średnia wynosi okolo 300 - 400 km przy jeździe w 70 procentach przez miasto. Czas trwania zawsze oscyluje w okolicach 10 minut.