[159] Wypalanie DPF

kamillll, wg instrukcji AR: olej na bazie syntetycznej o lepkosci SAE 5W-40, który przewyzsza wymagania specyfikacji FIAT 9.55535-M2...

Motul 5w40 xcliner 8100...C3..dedykowany do dpf.Mam zalany i wszystko oki wypala sie idealnie chociaz zima tylko miasto..

Co ciekawe, zalecana przez AR Selenia ma specyfikację ACEA B3-API CF- M.B. 229.1... czyli wg wszelkiej wiedzy na tym forum nie jest to olej do aut z DPF... chyba, że ja coś pokiełbasiłem. Niech mnie ktoś poprawi jeśli pierdzielę teraz głupoty.

Selenia do DPF to sie nazywa np. SELENIA K PURE ENERGY... ale nie jest to Selenia WR. Dziwne.

Ostatnia edycja:
czyli? nie mam pojęcia czy jest.

Dodano po 4 minutes:

a auto które nie ma DPF może miec zalany olej dedykowany do samochodów z DPF?

Ostatnia edycja:
Ja mam taki: http://olejefuchs.pl/titan-gt1-5w40-xtl.html
Wg powyzszego watku jeden z nielicznych prawdziwych syntetykow... jezdze 2 rok i... jezdze dalej
Nie żebym się specjalnie czepiał, ale albo poknociłeś linki albo... Ten Titan GT1 5W40 obok syntetyka nie stał ;) 130 zł za 5 litrów to nie jest cena prawdziwego syntetyka. Nie znalazłem na szybko karty ch-ki, ale na anglojęzycznych broszurach słowa "synthetic" nie znalazłem...

W zakładce dane-> syntetyczny.
Każdy tam sobie kupi co będzie chciał... ja tylko mówię jaki mam :)
2 rok jeżdzę i nie mam prawa narzekać. Pewnie i by można lepszy kupić... z serii pro- tylko po co?

Nie no racja, ja też tak uważam. Ale akurat ten olej syntetyczny jest tylko z nazwy na polskich stronach internetowych ;)

Co ciekawe, zalecana przez AR Selenia ma specyfikację ACEA B3-API CF- M.B. 229.1... czyli wg wszelkiej wiedzy na tym forum nie jest to olej do aut z DPF... chyba, że ja coś pokiełbasiłem. Niech mnie ktoś poprawi jeśli pierdzielę teraz głupoty.

Selenia do DPF to sie nazywa np. SELENIA K PURE ENERGY... ale nie jest to Selenia WR. Dziwne.

Selenia WR tez ma dopisek "pure energy". Przynajmniej ta, która ja kupuje.
Jest na niej napisane "low ash content to protect the particular filter".

Dokladna specyfikacja:
SAE 5W30, ACEA C2,
FIAT 9.55535 - S1 C.T.R. N F510.D07

Czyli wszystko gra.

Na PDF najlepszy jest olej AdobeAcrobat :P

Witam, mam pytanie, wczoraj pierwszy raz zaobserwowałem prawdopodobnie wypalanie filtra. Chwilowe spalanie bez obciążenia silnika dochodziło do 30l/km, ogólnie średnie spalanie z tej samej trasy do pracy było wyższe o prawie 3 litry więcej. Dodatkowo dodam, że z tego co wyczytałem to mam uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania (bo wychyla się na jedną kreskę), jednak wczoraj wskazówka na wolnych obrotach wskazywała równo 0.
Pytanie: czy ten opis pasuje pod wypalanie filtra? Całość trwała kilka minut - pewnie nie więcej jak 10.

@skorik - tak, całość pasuje pod wypalanie DPF

Witam, mam pytanie, wczoraj pierwszy raz zaobserwowałem prawdopodobnie wypalanie filtra. Chwilowe spalanie bez obciążenia silnika dochodziło do 30l/km, ogólnie średnie spalanie z tej samej trasy do pracy było wyższe o prawie 3 litry więcej. Dodatkowo dodam, że z tego co wyczytałem to mam uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania (bo wychyla się na jedną kreskę), jednak wczoraj wskazówka na wolnych obrotach wskazywała równo 0.
Pytanie: czy ten opis pasuje pod wypalanie filtra? Całość trwała kilka minut - pewnie nie więcej jak 10.
Tak , jak najbardziej było to wypalanie DPF .

W takim razie dodam, ze auto nie było rozgrzane do 90 stopni. Moje auto być może ma uszkodzony termostat i temperaturę jaką mialem tu może trochę ponad 70 stopni (w jakimś temacie na forum padło pytanie czy filtr wpadli się gdy silnik nie jest rozgrzany - wygląda ze tak).

Do poprawnego wypalenia chyba wystarczy osiągnięcie 70 stopni... Bo o ile mnie pamięć nie myli tyle jest napisane gdy chcielibyśmy wypalić DPF przy pomocy np MESa.

Do poprawnego wypalenia chyba wystarczy osiągnięcie 70 stopni... Bo o ile mnie pamięć nie myli tyle jest napisane gdy chcielibyśmy wypalić DPF przy pomocy np MESa.

mi na pewno kilka razy filtr zaczal sie wypalac przy temperaturze ponizej 90 stopni.
bylem troche zdziwiony, ale pozniej pytalem w ASO i mowili, ze tak moze sie dziac

Ja moje pierwsze wypalanie DPF też miałem przy padniętym termostacie. Według wskaźnika to do 70 stopni jeszcze trochę brakowało i DPF się wypalił.

Amortyzatory
Powrót