• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wypalanie DPF

Jak miałem jeszcze DPF to raz, że odczuwałem wypalanie przy przyspieszaniu bo auto jest trochę przymulone, dwa u mnie słychać było wtedy głośniej wydech z tyłu ( takie delikatne buczenie), a trzy że jak puścisz pedał gazu to normalnie utrzymuje się ciśnienie turbo na jakimś poziomie, a podczas wypalania wskazówka momentalnie opada na 0.

Mi niekiedy wypala się na postoju nie gasze tylko zostawiam zeby pochodził przeciez nie bede jezdzil bez celu tylko po to aby sie wypalil.....i tak po 10 min na postoju wypali się do 13% sprawdzalem na komputerze. A jak to zauwazam : wskazówka wychyla sie od turbo i auto lekko szarpie

U mnie nie szarpie. Wskazówka od doładowania jest w połowie między 0 a pierwszą kreską, a obroty biegu jałowego są nieco wyższe (ok 900). Podczas jazdy raczej nie da się tego wyczuć. Można się domyślać po zwiększonym chwilowym spalaniu albo w bardziej ekstremalnych przypadkach - zwiększonym dymieniu z rury :)

U mnie żadnego dymienia nie widać podczas WYPALANIA DPF ​za to przeokropnie śmierdzi

Trochę dziwne z tym smrodem, musisz mieć gdzieś nieszczelność.

Generalanie - wzrasta chwilowe zużycie paliwa, a wskaźnik ciśnienia doładowania zachowuje się w charasterystyczny sposób, tzn jeśli mamy wrzucony bieg i zdejmiemy nogę z gazu to wskazówka zamiast swobodnie opadać na 0 robi to gwałtownie, z kolei gdy wrzucimy na luz, to wskazówka opada na 0, by po chwili odchylić się leciutko w prawo.

U mnie też smrodzi, tzn. bardziej czuć to oczywiście gdy wjadę do garażu w momencie wypalania filtra. Na zewnątrz zapach spalin się w powietrzu rozmywa.

Mi niekiedy wypala się na postoju nie gasze tylko zostawiam zeby pochodził przeciez nie bede jezdzil bez celu tylko po to aby sie wypalil.....i tak po 10 min na postoju wypali się do 13% sprawdzalem na komputerze. A jak to zauwazam : wskazówka wychyla sie od turbo i auto lekko szarpie
Gdzie to sprawdzić na koputerze?

u mnie przy wypalaniu dpf jak się patrzy w lusterko przy jeździe na trasie ze stałą prędkością nie widać dymka, tak samo jak wypalanie uruchomi się na postoju. Dymka widać przy przyśpieszaniu bądź na postoju przy zwiększeniu obrotów. Co do zapachu czuć na postoju, podczas jazdy zapach tak jak napisał kolega wyżej rozmywa się w powietrzu.

Po ostatniej trasie 1000 km gdzieś pod pierwsze 100 km było wypalenie i po przyjechaniu na miejsce FES pokazał (z tego co pamietam) około 900 km od wypalenia i około 50% zapełnienia. Od tamtego czasu właściwie tylko miasto i następne 50% doszło po 500 km, czyli w sumie 1400 km. Mes pokazywał już ponad 100% (pierwszy raz miałem takie duże zapełnienie), więc dzisiaj pojechałem sobie na A1 (z Łodzi na północ) żeby wypalic filtr dpf. Jechałem na V biegu (nie na VI), żeby obroty były ponad 3 tys. i nie przekraczać jakoś zbytnio dozwolonej prędkości ;) Wypalenie szybko się zaczęło i gdy się skończyło zjechałem na pierszy MOP, żeby podpiąć komputer. FES pokazał 12,5 km. od ostatniego wypalenia i 7,10% zatkania. Przebieg auta 262 tys. Ciekawe jaki może być najniższy (5%?) i jaki najwyższy (120%?) stopień zapełnienia dpf. Po powrocie przez miasto do domu komp pokazał 50 km od wypalenia i 10% zapełnienia. Jakie mieliście najniższe i najwyższe procenty zapchania?

Ostatnia edycja:
Ciekawe jaki może być najniższy (5%?) i jaki najwyższy (120%?) stopień zapełnienia dpf. Po powrocie przez miasto do domu komp pokazał 50 km od wypalenia i 10% zapełnienia. Jakie mieliście najniższe i najwyższe procenty zapchania?
Wg elearn może dojść do 200%. Najniższe miałem 15%, najwyższe ponad 120%.

Panowie ten charakterystyczny smrodek przy wypalaniu filtra dpf to czego byście porównali ? bo nigdy nie wiem kiedy sie wypala ale czasami jak jade to czuje jak coś smierdzi "jajem" przez chwile i myslałem czy to nie to hehe

U mnie wczoraj podczas wypalania było czuć jakby zapach nafty. Ktoś coś podobnego zaobserwował u siebie?

u mnie czuć zapach tylko jesli zgasze silnik podczas wypalania, tak nic czuć.

U mnie wypalanie w trasie co 500km, w jezdzie codziennej do pracy co 150 km.

Ostatnia edycja:
Wracając do głównego nurtu tematu: u mnie przy ostatnim sprawdzeniu FES-em pokazało wypalanie co 1260 kilometrów. Ostatnimi czasy chodzę pieszo do pracy i autem jeżdżę tylko w trasach, a właściwie 90% po autostradzie.

U mnie w mieście co 400-500km w trasie co 800km średnio. Ale niedługo i tak go wywale pewnie.

U mnie wypalał się wczoraj. Generalnie pierwsze co rzuca się w oczy to wzrost spalania z 6-7l do 12-13l/100km przy jeździe 80-90km/h. Zmieniło się też trochę brzmienie, słychać było trochę jakby podwyższone obroty. Trwało to może kilka max. kilkanaście minut. Smrodu nie czułem:)

U mnie wypalał się wczoraj. Generalnie pierwsze co rzuca się w oczy to wzrost spalania z 6-7l do 12-13l/100km przy jeździe 80-90km/h. Zmieniło się też trochę brzmienie, słychać było trochę jakby podwyższone obroty. Trwało to może kilka max. kilkanaście minut. Smrodu nie czułem:)

Drugie co rzuca się w oczy to po odpuszczeniu pedału gazu wskazówka ciśnienia doładowania opada natychmiast na zero.

Ja niestety dpf-a musze wywalic. Wypalelem go komputerowo na ok 70%, bo niestety blad pokazywal i moc tracil. Myslalem, ze bedzie juz okej, ze dam rade go od tego czasu sam wypalac. Po 3 tyg znowu to samo jade i blad, po tym jak chcialem wymusic wypalanie jadac na 3500 obrotow przez okolo 5 km.

no raczej nie, tylko wskazówka pozostaje na drugiej kresce licząc od dołu

Przydałoby się jeszcze dodać, że nawet na "luzie" przy postoju jest trochę wychylona poza granicę zera.

Amortyzatory
Powrót