[159] Wypalanie DPF

Witam, u mnie jest podobnie jednakże moja "zołza" ma tendencje to powtórnego wypalania za np. 10km i poźniej spokój.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Witam, u mnie jest podobnie jednakże moja "zołza" ma tendencje to powtórnego wypalania za np. 10km i poźniej spokój.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Moja czasem też. Mam wrażenie, że jak widzi, że się ciągle jeździ powoli i krótkie odcinki, to jak tylko wyczuje kawałek trasy, to wypala, nawet jak jeszcze nie jest DPF zapchany.

Wysłane z Xperii przy użyciu Tapatalka

Wiecie może jakie warunki należy spełnić żeby wypalanie się rozpoczęło?
Ostatnio miałem 102% zapchania, dłuższą chwilę jechałem na 5-tym biegu około 100km/h i regeneracja się nie rozpoczynała, (temperatura silnika 90 stopni, temperatura DPF ~ 280 stopni ).
Dopiero zrzucenie biegu na 4 i potrzymanie go chwile na w przedziale 3-4k RPM zapoczątkowało wypalanie.

Pytanie czysto z ciekawości.
Parametry wg DPF monitora.

Panowie , taka ciekawostka jakby to kogoś interesowało , stilo 120Mj :

średnie wypalanie dpf z pracującym egr - 700-800km

średnie wypalanie dpf z egr off - 1000km

Panowie , taka ciekawostka jakby to kogoś interesowało , stilo 120Mj :

średnie wypalanie dpf z pracującym egr - 700-800km

średnie wypalanie dpf z egr off - 1000km

To nic dziwnego, egr ma redukować ilość tlenków azotów a nie pmy ;)

Ktoś na forum pisał, że po zastosowaniu takiego środka zwiększyły mu się interwały wypalania (o ile dobrze pamiętam z 600 na 700 kilometrów). Osobiście nie stosowałem.

Przy okazji pochwalę się "osiągami" mojego DPFa

Pokaż załącznik 232962

O takie moje o.
Egr off. Jazda 90 % trasa, długie odcinki.
Trochę słabo widać ale jednak :-)
20170706_075212.jpg

Ostatnia edycja:
Super wynik :)

W 2.0 JTD takie wyniki nie są możliwe niestety.
DPF jest mniejszej pojemności chyba :(

W 2.0 JTD takie wyniki nie są możliwe niestety.
DPF jest mniejszej pojemności chyba :(

na to wyglada , miałem ten silnik w bravo sport i wypalanie co ok 400km , słabizna , jedyna zaleta że umiejscowili go tuz za turbiną i szybciej łapał temp do wypalania , ale właśnie , co na to turbina w dalszej eksploatacji ? , później dpfa wywaliłem , egr też u cinka , a na końcu auto sprzedałem ;)

co ile masz wypalanie ?

Ostatnia edycja:
Witam
U mnie DPF działał idealnie do momentu aż zrobiła się dziura w przewodzie przed intercoolerem.
Nim zauważyłem a jechałem po autostradzie, że coś jest nie tak samochód zaczął walić sadzą z rury i wyrzucił błąd dpf.
Po wymianie przewodu oraz skasowaniu błędu dpf wszystko wróciło do normy ale rura od wydechu nie jest czysta jak wcześniej i potrafi puścić bąka jak w aucie bez dpf.
Moje pytanie:
Czy to możliwe że DPF uległ uszkodzeniu, wypala się co 400-700 km.
Czy można jakoś wyczyścić filtr, wiem że są preparaty do paliwa oraz aplikowane do puszki dpf. Ktoś z was stosował proszę o opinię.

Witam
U mnie DPF działał idealnie do momentu aż zrobiła się dziura w przewodzie przed intercoolerem.
Nim zauważyłem a jechałem po autostradzie, że coś jest nie tak samochód zaczął walić sadzą z rury i wyrzucił błąd dpf.
Po wymianie przewodu oraz skasowaniu błędu dpf wszystko wróciło do normy ale rura od wydechu nie jest czysta jak wcześniej i potrafi puścić bąka jak w aucie bez dpf.
Moje pytanie:
Czy to możliwe że DPF uległ uszkodzeniu, wypala się co 400-700 km.
Czy można jakoś wyczyścić filtr, wiem że są preparaty do paliwa oraz aplikowane do puszki dpf. Ktoś z was stosował proszę o opinię.
U mnie rura nigdy nie była czysta mimo układu sprawnego, zawsze jest smolny nalot.
Moze puszcza bąka, bo zostały jeszcze jakieś jakieś luźne resztki sądzy za filtrem?
Pozdrawiam
Wrożbita Maciej

Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka

Gdy widzę Audi lub BMW z czystą siwą rura wydechową to się zastanawiam dlaczego w Alfie jest jednak trochę okopcona.

Gdy widzę Audi lub BMW z czystą siwą rura wydechową to się zastanawiam dlaczego w Alfie jest jednak trochę okopcona.
Fakt, w vagach rura jest taka, że można było by z niej jeść. Co do BMW to ja tam widzę nalot podobny jak w jtdm

Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka

A jaki oni mają rodzaj DPFa? Mokry czy suchy jak u nas? Tak z ciekawości pytam :)

U mnie jest czysta. Okopcenie zależy od proporcji jeżdżenia miasto/trasa.

- - - Updated - - -

Z innej beczki - nie widziałeś Audi lub BMW, które przyspieszając zostawia ślad jak Batory? :)

U mnie jest czysta. Okopcenie zależy od proporcji jeżdżenia miasto/trasa.

- - - Updated - - -

Z innej beczki - nie widziałeś Audi lub BMW, które przyspieszając zostawia ślad jak Batory? :)

Z DPF nigdy

"Czy można jakoś wyczyścić filtr, wiem że są preparaty do paliwa oraz aplikowane do puszki dpf. Ktoś z was stosował proszę o opinię."

arturo132 ,

do oczyszczenia dpfa zastosuj Archoila AR 6500 ściśle wg instrukcji, buteleczka na 20 L paliwa i jedziesz w trasę do wyjeżdżenia. powinno pomóc

pozdro

Cześć z preparatami dozowanymi w puszkę jest jeden problem , bardzo ciężko jest odkręcić czujnik przez który wprowadza się rurkę od preparatu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót