[159] Wypalanie DPF

W 1.9 na postoju podczas wypalania filtra wskazówka turbo będzie lekko wychylona.

Tak zachowuje się wskaźnik turbo przy wypalaniu podczas jazdy

Polecam kupic dpf monitor i problem DPF jest w polowie rozwiazany...

... a właśnie ...
na jakiej zasadzie wyliczany jest komunikat "zmień olej silnikowy" .
czy to prosta operacja komp pokładowego, np. hipotetycznie 15/30 tys km od poprzedniego zaznaczonej w systemie czynności wymiany,

czy tez jest jakiś bardziej skomplikowany sposób obliczania "degradacji" oleju silnikowego ???
jaki ?

Wydaje się, że jest to proste odliczanie od 35 000 km do 0 km i wtedy wyświetlany jest komunikat o zmianie oleju. Bez żadnego wyliczania degradacji oleju na podstawie np. wypaleń DPF itp. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.

Raczej nie jest to proste odliczanie, bo wymieniając olej w tych samych interwałach, mam różny stopień degradacji :)

No a u mnie właśnie krzyczy żeby zmienić olej , był zmieniony ale tak się zbierałem z tym kasowaniem inspekcji że nie zdążyłem :) czy jak długo będzie tak wolał to nic nie będzie ?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

No a u mnie właśnie krzyczy żeby zmienić olej , był zmieniony ale tak się zbierałem z tym kasowaniem inspekcji że nie zdążyłem :) czy jak długo będzie tak wolał to nic nie będzie ?

Skasuj inspekcję i przy następnej wymianie skasujesz ponownie.

Czy średni przebieg pomiędzy 5 ostatnimi wypalaniami 240 km nie jest za niski dla silnika 2.4 ?
Przebiegi 2 x dziennie 15 km ~20% miasto.

Trochę mało. Jeśli nie chcesz od razu usuwać to wlej coś dobrego do czyszczenia DPF.

Mam pytanie , czy przez złej jakości paliwo może być taki błąd P 1206 , w czoraj pierwszy raz tankowalem na lotos-ie i po o koło 100 KM tryb awaryjny P1206 :/ kasowalem ale wraca , co teraz proponujecie ? Dzięki za pomoc
407.jpg

W czoraj zrobiłem wypalanie dpf-a tyle że na postoju , zatkane 66,15% żeby oczyścił się do końca to raczej trzeba zrobić to podczas jazdy ? Bo drugi raz nie dało się wymusić wypalania , komunikat brak warunków

To nie ma nic wspólnego z paliwem.
Po co wymuszałeś wypalanie na postoju skoro filtr nie jest zapchany? Niepotrzebne katowanie auta. Błąd wskazuje na problem z czujnikiem - do sprawdzenia standardowo przewody do czujnika, być może sam czujnik padł.

Ok dzięki, czujnik różnicy ciśnienia ? Przed wymuszeniem było 80% , liczyłem że cały się oczysci i będzie po problemie , ale jak widać to nie tak szybko , sprawdzę przewody , to te wezyki podcisnienia co idą do tego czujnika ?

Wymuszenie wypalania to błąd. Duży błąd. Niepotrzebnie silnik dostaje. Można to zrobić jako absolutna ostateczność. Zatkanie 80 a nawet 110% to norma. Po wypalaniu nigdy też nie będzie 0.

Ok , to jak by był np: uszkodzony ten czujnik czy wężyki to wymuszone wypalanie powinno przebiegać poprawnie ? Czy też nie ?

Wężyki raczej ok , może to wina tego czujnika różnicy ciśnienia ?

Ok , to jak by był np: uszkodzony ten czujnik czy wężyki to wymuszone wypalanie powinno przebiegać poprawnie ? Czy też nie ?

Co to znaczy poprawnie? Skuteczność wymuszonego wypalania nie jest duża - taka operacja może pomóc w przypadku totalnego zapchania filtra. Normalnie się tego nie stosuje, ponieważ w ten sposób auto nie jest w stanie wypalić filtra do kilku-nastu %.

Amortyzatory
Powrót