• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wypalanie DPF

Napewno termostat kaput, a z check-iem to ciul wie. Przez klapy i egr to chyba by nie było czegoś takiego.

Cześć, podłącze się pod wątek. Mam problem z moją alfa, co miesiąc dwa wchodzi w tryb awaryjny, wywala kontrolkę silnika. Na komputerze sczytany błąd - dpf pełny, jeden drugi i trzeci raz jadę na autostradę i mimo braku mocy próbuje wymusić jej cykl wypalania dpf-a. Kilka razy się to udało jednak teraz nawet mimo prób mam problem, temperatura wyjściowa na wskaźniku w zegarach pokazuje 90stopni, wyjazd na autostradę i temperatura momentalnie spada do 70 stopni. Trzymanie alfy na 3cim biegu i 85km/h powyzej 3tysięcy obrotów nic nie daje nawet po 20km jazdy totalnie brak reakcji. Jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? dodam że dpf to nowy zamiennik z nowym czujnikiem, może przez zapchany egr albo klapy wirowe coś świruje że komputer nie wtryskuje dodatkowego paliwa do dpf-a żeby go wypalić?
Wymień termostat. Zbyt niska temperatura uniemożliwia uruchomienie procedury wypalania. DPF na pewno nie został wyprogramowany?

Wymień termostat. Zbyt niska temperatura uniemożliwia uruchomienie procedury wypalania. DPF na pewno nie został wyprogramowany?
magil, termostat nie będzie tu problemem. Problemem będzie zamiennik. Kilka razy już spotkałem się z takim problemem. Gdyby termostat był tego sprawcą, to do wypalania nie dochodziłoby w ogóle. Nie byłyby spełnione warunki.
W informacji od autora postu nie mamy żadnych dokładniejszych danych. Tylko info, że ma problem. Jeśli jest generowany chęci, to z którym numerem błędu informującym o zapchaniu. Czy jest błąd informujący o przekroczonej ilości wypalań. Czy występują inne błędy pozornie z tym nie związane. Jaka jest różnica ciśnień i w jakim zakresie obrotów. A przede wszystkim jaki był powód zainstalowania zamiennika. To znaczy co się działo z oryginalnym DPFem. Tego ostatniego zapewne się nie dowiemy, bo na ogół nikt tego nie sprawdza tylko oferuje wymianę. To prostsze, szybsze i klient zadowolony... przynajmniej przez jakiś czas [emoji6]

EGR też potrafi dać taki efekt. Działa w zakresie takim, że jeszcze nie generuje błędu ale już znacznie zwiększa zadymienie spalin. Dostaje przez to po łbie DPF i jego się wymienia lub usuwa. A przyczyna zostaje.

U mnie był ten sam problem. Dotyczył tylko DPFu. Szybko się zapychal i nie można go było wypalić. Po zaslepieniu EGRa problem zniknął. Co do temp silnika to przy 70 nawet w mieście zaczyna mi się wypalac jak jest zawalony.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

U mnie był ten sam problem. Dotyczył tylko DPFu. Szybko się zapychal i nie można go było wypalić. Po zaslepieniu EGRa problem zniknął. Co do temp silnika to przy 70 nawet w mieście zaczyna mi się wypalac jak jest zawalony.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

A teraz jak często Ci się wypala?

U mnie egr zaślepiony, mam cudowną kostkę ,,monitor DPF'' od tamtej pory średnie wypalanie co 1000 km a jeżdzę do pracy 25 km w jedną stronę . Na wakacyjnych trasach średnia skacze do 1300km. Za ten monitor to dałbym Nobla.

A ja nie mam egr i dpfa i wgl mi się nie wypala i mam święty spokój i śpię spokojnie ??????

Skaczące średnie spalanie.

Witam szanowne grono:)
Żeby nie otwierać nowego tematu, postanowiłem tutaj zasięgnąć opinii.
Od świąt mam problem, a mianowicie skaczące średnie spalanie na trip b:
Wyjazd z pracy
Pokaż załącznik 265271

Pod domem:
Pokaż załącznik 265272

Po chwili:
Pokaż załącznik 265273
Do pracy mam +/-20 km w jedną stronę.

Czy ktoś miał podobne objawy? Bardzo dziwna sytuacja. W tamtą niedzielę poświęciłem godzinkę i jeździłem na 3cim biegu (2200-2500 obrotów) i zbiłem spalanie do 5l. Ale cały ten tydzień jest cały czas to samo. Jak tylko sie zatrzymuje to skacze w górę. W uproszczeniu mi to wyglada tak jaby filtr sie co chwile wypalał.
Dodam że jestem przed wymianą rozrządu i oleju z filtrami jestem umówiony na 20.01.
Czy to również może mieć wpływ?
Naprawdę dziwna sprawa i zaczyna mnie to irytować, ponieważ nie wiem czy to może być wina dpf czy czegoś innego.
Z góry dzięki za pomoc.IMG_20200110_172423.jpgIMG_20200110_172613.jpgIMG_20200111_135659.jpg

Edit:
Sorki trochę się pliki rozjechały:
1. Pod domem
2. Po chwili postoju
3. Wyjazd z pracy.

Ostatnia edycja:
Witam szanowne grono:)
Żeby nie otwierać nowego tematu, postanowiłem tutaj zasięgnąć opinii.
Od świąt mam problem, a mianowicie skaczące średnie spalanie na trip b:
Wyjazd z pracy
Pokaż załącznik 265271

Pod domem:
Pokaż załącznik 265272

Po chwili:
Pokaż załącznik 265273
Do pracy mam +/-20 km w jedną stronę.

Czy ktoś miał podobne objawy? Bardzo dziwna sytuacja. W tamtą niedzielę poświęciłem godzinkę i jeździłem na 3cim biegu (2200-2500 obrotów) i zbiłem spalanie do 5l. Ale cały ten tydzień jest cały czas to samo. Jak tylko sie zatrzymuje to skacze w górę. W uproszczeniu mi to wyglada tak jaby filtr sie co chwile wypalał.
Dodam że jestem przed wymianą rozrządu i oleju z filtrami jestem umówiony na 20.01.
Czy to również może mieć wpływ?
Naprawdę dziwna sprawa i zaczyna mnie to irytować, ponieważ nie wiem czy to może być wina dpf czy czegoś innego.
Z góry dzięki za pomoc.Pokaż załącznik 265276Pokaż załącznik 265277Pokaż załącznik 265275

Edit:
Sorki trochę się pliki rozjechały:
1. Pod domem
2. Po chwili postoju
3. Wyjazd z pracy.

To jest Trip B, który z tego co widać po zdjęciach masz ustawiony tak, że resetuje się po każdym odpaleniu samochodu, więc przy krótkich trasach nie ma żadnej wiarygodności albo zresetowałeś go ręcznie.

Spójrz na ostatnie zdjęcie - spalanie 14.6l/100km, przejechane 1.2km ze średnią prędkością 8km/h... Więcej stałeś niż jechałeś.
Pod domem masz już "normalniejsze", bo i jechałeś, a nie stałeś. Potem stoisz, więc i spalanie idzie w górę.

Nic nienormalnego na tych zdjęciach nie ma.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś miał podobne objawy?
Oblicz spalanie z pełnego zbiornika (możesz porównać ze wskazaniem komputera, tylko z ciekawości - ten często przekłamuje) to będziesz miał odpowiedź. Stan filtra DPF można sprawdzić MES-em.

Sprawdziłem MESem, 46% przytkania, Normal Clogging, wypala się regularnie co jakiś czas sam, czy jest potrzeba regeneracji przez MES?

czy jest potrzeba regeneracji przez MES?
Procedura wypalania serwisowego powinna być stosowana tylko w przypadku całkowicie zatkanego filtra, aby umożliwić dojazd samochodu do serwisu. Stosowanie jej ot tak jest błędem.
Do oceny stanu filtra ważne są takie parametry jak średni dystans między ostatnimi regeneracjami oraz czas trwania regeneracji. Aktualny stopień zatkania nic praktycznie nie mówi.

Zauważyłem, że zimą filtr zaczął mi się wypalać dość często (100-150km) w porównaniu do okresu letniego (~700km). To normalne zjawisko czy zbliża się jego koniec? Do pracy mam 8km obwodówką więc czasami nawet silnik nie zdąży złapać temperatury nim dojadę na miejsce.

W sumie masz rację ale i tak jakoś dziwne mi się to wydaje.
W nastepnym tygodniu będę na warsztacie to sprawdzę kilka rzeczy.
Dzięki.

- - - Updated - - -

To jest Trip B, który z tego co widać po zdjęciach masz ustawiony tak, że resetuje się po każdym odpaleniu samochodu, więc przy krótkich trasach nie ma żadnej wiarygodności albo zresetowałeś go ręcznie.

Spójrz na ostatnie zdjęcie - spalanie 14.6l/100km, przejechane 1.2km ze średnią prędkością 8km/h... Więcej stałeś niż jechałeś.
Pod domem masz już "normalniejsze", bo i jechałeś, a nie stałeś. Potem stoisz, więc i spalanie idzie w górę.

Nic nienormalnego na tych zdjęciach nie ma.

W sumie masz rację ale i tak jakoś dziwne mi się to wydaje.
W nastepnym tygodniu będę na warsztacie to sprawdzę kilka rzeczy.
Dzięki.

Amortyzatory
Powrót