• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wypadanie zapłonu silnik 2.0 T giulia ,stelvio

Na przyszłość jak chcesz żeby ktoś ci ocenił świece to rób zdjęcie końcówek, bo po ich kolorze ocenia się stan cylindra.

- - - Updated - - -

A w zasadzie tego co i jak się w nim spała.

Polecam wymienić olej na inny niż ten w ASO. U mnie po zmianie oleju na inny, problem ustąpił od razu praktycznie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Polecam wymienić olej na inny niż ten w ASO. U mnie po zmianie oleju na inny, problem ustąpił od razu praktycznie.

Daj znać co lali wcześniej i co nalałeś teraz. U mnie ASO lało już dwa różne oleje, choć oba 0W30.

Daj znać co lali wcześniej i co nalałeś teraz. U mnie ASO lało już dwa różne oleje, choć oba 0W30.
Ja miałem selenie, teraz mam penrite 0w30. Wiem że inny kolega wlał motula 5w40 i też ustąpiło.

Poza tym to prawdopodobnie multiair, zanim napełni się olejem to szarpie.

Niestety u mnie nierówna praca na zimnym silniku po dłuższym postoju i przy niskich temperaturach dalej się pojawia. Wymieniłem świece przy 34tys km (teraz niecałe 40tys km mam), aso robiło mi też w styczniu aktualizacje wszystkiego co możliwe przed zakończeniem gwarancji, ale dalej obserwuję co któreś odpalenie z nierówną pracą i szarpaniem przy dosawaniu gazu. Jak przejadę kawałek i silnik lekko się rozgrzeje to wszystko jest w porządku. Wlałem też TUNAP na czyszczenie wtrysków.

Ktoś ma jakiś pomysł na to? Ten typ tak ma? ������

Ostatnia edycja:
Niestety u mnie nierówna praca na zimnym silniku po dłuższym postoju i przy niskich temperaturach dalej się pojawia. Wymieniłem świece przy 34tys km (teraz niecałe 40tys km mam), aso robiło mi też w styczniu aktualizacje wszystkiego co możliwe przed zakończeniem gwarancji, ale dalej obserwuję co któreś odpalenie z nierówną pracą i szarpaniem przy dosawaniu gazu. Jak przejadę kawałek i silnik lekko się rozgrzeje to wszystko jest w porządku.

Ktoś ma jakiś pomysł na to? Ten typ tak ma? ������

Hej.

Wiesz mam doświadczenia z 1.4 TSI, 2,0 TSI i teraz z 2.0 GME w Giulii. Wszystkie te silniki zachowują się podobnie w niskich temperaturach, one pracują na bardzo bogatej mieszance aby możliwie szybko rozgrzać katalizator, a efektem tej strategii jest właśnie trzęsiawka i nierówna praca silnika. Wydaje mi się że jest to przypadłość wszystkich silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny i Euro 6 w górę...

U mnie tez to występowało i po wymianie swiec, wymianie oleju + ar9100 i przeprowadzeniu procedury wymiany oleju MESem, dodaniu do paliwa LM czyszczącego wtryski oraz przejściu na 98 problem CAŁKOWICIE zniknął. Odpalany i sprawdzany wiele razy i ani razu nie szarpnął, nie wypadł zapłon i nie zachwiały się obroty. Nie wiem tylko, która z wymienionych czynności pomogła, bo wszystko zrobiłem na raz.

Dzięki za informacje. Spróbuję zalać paliwem 98/100 i dolać LM, zobaczymy co się będzie działo. Świece niedawno wymieniłem, olej ma 8tys km więc też nienajgorzej jeszcze.

Ostatnia edycja:
Dzięki za informacje. Spróbuję zalać paliwem 98/100 i dolać LM, zobaczymy co się będzie działo. Świece niedawno wymieniłem, olej ma 8tys km więc też nienajgorzej jeszcze.
Paliwo nie ma nic do rzeczy.... U mnie po wymianie oleju też tego nie było do ok -5st, , ale przy -10 pojawiło się znowu. Wcześniej przy 0 już się pojawiało na Ori oleju seleni.

Ostatnio usłyszałem ze jest jakiś update softu na nierówna prace silnika - faktycznie auto pare razy na zimno troszkę falowalo obrotami
Nie było to typowe wypadanie zaplonow raczej bardzo delikatne falowanie prawie nie widoczne na obrotomierzu. wcześniej nie było tego lub nie zauważyłem.
Byłem w ASO - zasugerowałem update - stwierdzili ze problem mógł wynikać ze słabego akumulatora (30%) a soft jest ok.
Finalnie wymienili akumulator, stwierdzili ze słabe aku może mieć wpływ na MA.
Sprawdze czy pomogło bo auto dziś stoi pod chmurką
Auto ma 35tkm
Parkuje w garażu - temp Ok 10c ale spora wilgoć.

Wszystkie te silniki zachowują się podobnie w niskich temperaturach, one pracują na bardzo bogatej mieszance aby możliwie szybko rozgrzać katalizator, a efektem tej strategii jest właśnie trzęsiawka i nierówna praca silnika
Raczej jest dokładnie na odwrót.
Strategia pracy wszystkich wtrysków na raz aby było bogato dla rozgrzania kata to w starszej generacji wtrysku.
Teraz jest ubogo jak tylko jest to możliwe.
Dlatego każde niedomaganie wtrysku,świec kiepskiego paliwa daje trzęsawkę.
Dla ciekawskich to nawet minimalna nieszczelność uszczelki teflonowej na wtryskiwaczu może dawać podobne objawy,to samo dotyczy świec na połączeniu porcelana metal.
Niestety ekologia.

U mnie po wymianie oleju też tego nie było do ok -5st, , ale przy -10 pojawiło się znowu. Wcześniej przy 0 już się pojawiało na Ori oleju seleni.

No i taka jest prawidłowość. Najwidoczniej zalałeś olej o lepszym performance na zimno niż Selenia. Mile widziana baza PAO.

Polyalphaolefin does not contain ring structures, double bonds, sulphur, nitrogen components or waxy hydrocarbons. The absence of these structures and materials results in a very non-polar base oil with a high viscosity index (of approximately 130), excellent low-temperature flow and pour-point characteristics, good oxidation stability
https://www.machinerylubrication.com/Read/31106/polyalphaolefin-pao-lubricants

U siebie zauwazylem podobne objawy na zimnym.
Kolega [MENTION=6]Piotriix[/MENTION] ma racje, po odpaleniu silnik pracuje na ubogiej mieszance AFR ~17 do osiągniecia temp. 50C.
AFR potem spada do ~13.5 i praca silnika się uspokaja...

Panowie czy znalazł ktoś z was rozwiązanie problemu? Od kilku dni szlag mnie trafia- muszę zostawić auto na ładnych kilka minut, żeby się rozgrzało przed jazdą (temperatury w porywach -9 nad ranem). Objaw jest taki, że silnik nie pracuje na wszystkie cylindry do ok 3 tys obrotów- powyżej jest normalnie. Jeśli nie odczekam i ruszę silnik nie pracuje roówo i wyskakuje po chwili kontrolka silnika. Gaszę silnik- 2-3 przegazówki i wszystko wraca do normy tylko na jakiś czas zostaje kontrolka, która po 1-2 uruchomieniach znika. Dodam, że oliwa świeża- zmieniana w grudniu (Motul 0W30). Przebieg 70 k

Panowie czy znalazł ktoś z was rozwiązanie problemu? Od kilku dni szlag mnie trafia- muszę zostawić auto na ładnych kilka minut, żeby się rozgrzało przed jazdą (temperatury w porywach -9 nad ranem). Objaw jest taki, że silnik nie pracuje na wszystkie cylindry do ok 3 tys obrotów- powyżej jest normalnie. Jeśli nie odczekam i ruszę silnik nie pracuje roówo i wyskakuje po chwili kontrolka silnika. Gaszę silnik- 2-3 przegazówki i wszystko wraca do normy tylko na jakiś czas zostaje kontrolka, która po 1-2 uruchomieniach znika. Dodam, że oliwa świeża- zmieniana w grudniu (Motul 0W30). Przebieg 70 k

Kolego jedyne rozwiązanie, to niestety wymiana modułu Multiair za około 5000zł + uszczelki + robocizna.
Niestety coś co miało być super pomysłem generuje spore koszty a i po wymianie nie wiadomo jak długo wytrzyma.

Jaki stan świec ?
Cewki sprawdzane? była wadliwa partia
I od tego zaczynamy.

wczoraj właśnie gadałem z kumplem o jego giulii. od wymiany cewek pół roku temu aso w wwie zaczęło działać, nie pomogło (oprócz zapłonów dziwny dzwięk stukania) i kazali jeździć, potem okazało się że uszkodziło pierścienie bo paliwo wymywało filtr olejowy (oficjalna wersja, nie wiem, tak powiedziano)- ponieważ zgłaszał jeszcze na gwarancji i wtedy wymieniali cewki a silnik padł zaraz po, był gest i całość wymiany 65tys zł pokryło FCA. tyle że auto pół roku czekało w aso na silnik albo na pierdoły. auto odebrane trochę porysowane i ponieważ stało z otwartymi szybami z 1mm warstwą kurzu w środku...

Amortyzatory
Powrót