Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Polecam wymienić olej na inny niż ten w ASO. U mnie po zmianie oleju na inny, problem ustąpił od razu praktycznie.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Ja miałem selenie, teraz mam penrite 0w30. Wiem że inny kolega wlał motula 5w40 i też ustąpiło.Daj znać co lali wcześniej i co nalałeś teraz. U mnie ASO lało już dwa różne oleje, choć oba 0W30.
Niestety u mnie nierówna praca na zimnym silniku po dłuższym postoju i przy niskich temperaturach dalej się pojawia. Wymieniłem świece przy 34tys km (teraz niecałe 40tys km mam), aso robiło mi też w styczniu aktualizacje wszystkiego co możliwe przed zakończeniem gwarancji, ale dalej obserwuję co któreś odpalenie z nierówną pracą i szarpaniem przy dosawaniu gazu. Jak przejadę kawałek i silnik lekko się rozgrzeje to wszystko jest w porządku.
Ktoś ma jakiś pomysł na to? Ten typ tak ma? ������
Paliwo nie ma nic do rzeczy.... U mnie po wymianie oleju też tego nie było do ok -5st, , ale przy -10 pojawiło się znowu. Wcześniej przy 0 już się pojawiało na Ori oleju seleni.Dzięki za informacje. Spróbuję zalać paliwem 98/100 i dolać LM, zobaczymy co się będzie działo. Świece niedawno wymieniłem, olej ma 8tys km więc też nienajgorzej jeszcze.
Raczej jest dokładnie na odwrót.Wszystkie te silniki zachowują się podobnie w niskich temperaturach, one pracują na bardzo bogatej mieszance aby możliwie szybko rozgrzać katalizator, a efektem tej strategii jest właśnie trzęsiawka i nierówna praca silnika
U mnie po wymianie oleju też tego nie było do ok -5st, , ale przy -10 pojawiło się znowu. Wcześniej przy 0 już się pojawiało na Ori oleju seleni.
https://www.machinerylubrication.com/Read/31106/polyalphaolefin-pao-lubricantsPolyalphaolefin does not contain ring structures, double bonds, sulphur, nitrogen components or waxy hydrocarbons. The absence of these structures and materials results in a very non-polar base oil with a high viscosity index (of approximately 130), excellent low-temperature flow and pour-point characteristics, good oxidation stability
Kolejnym problemem jakim chce się zająć jest grzechot silnika na zimnym silniku, ale temat podejmę dopiero w przyszłą sobotę
- - - Updated - - -
Pokaż załącznik 271128
Panowie czy znalazł ktoś z was rozwiązanie problemu? Od kilku dni szlag mnie trafia- muszę zostawić auto na ładnych kilka minut, żeby się rozgrzało przed jazdą (temperatury w porywach -9 nad ranem). Objaw jest taki, że silnik nie pracuje na wszystkie cylindry do ok 3 tys obrotów- powyżej jest normalnie. Jeśli nie odczekam i ruszę silnik nie pracuje roówo i wyskakuje po chwili kontrolka silnika. Gaszę silnik- 2-3 przegazówki i wszystko wraca do normy tylko na jakiś czas zostaje kontrolka, która po 1-2 uruchomieniach znika. Dodam, że oliwa świeża- zmieniana w grudniu (Motul 0W30). Przebieg 70 k
Panowie czy znalazł ktoś z was rozwiązanie problemu? Od kilku dni szlag mnie trafia- muszę zostawić auto na ładnych kilka minut, żeby się rozgrzało przed jazdą (temperatury w porywach -9 nad ranem). Objaw jest taki, że silnik nie pracuje na wszystkie cylindry do ok 3 tys obrotów- powyżej jest normalnie. Jeśli nie odczekam i ruszę silnik nie pracuje roówo i wyskakuje po chwili kontrolka silnika. Gaszę silnik- 2-3 przegazówki i wszystko wraca do normy tylko na jakiś czas zostaje kontrolka, która po 1-2 uruchomieniach znika. Dodam, że oliwa świeża- zmieniana w grudniu (Motul 0W30). Przebieg 70 k