• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wymiana sprężyn w Veloce

u mnie wymiana w najbliższą środę, wrzucę fotki i opiszę wrażenia z jazdy. mam nadzieję że na runflatach mi plomby z zębów nie powypadają

Mam i ja:
20191023_174234.jpg20191023_173536.jpg20191023_173439_HDR.jpg20191023_173419.jpg

Auto wzięli na jakąś przejażdżke przed geometrią i w tym czasie jeszcze siadło mocno.

Teraz takie pytania do tych którzy zmieniali:
1.Mechanik mówił że talerzyk górny gumowy w przednim zawieszeniu musiał odwrócić wg ori położenia - zrozumiałem że jakieś tam znacznik/miejsce końca sprężyny jest jakby o 180st przekręcone - tak tez mieliście. Po prostu mechanik się zdziwił bo mówi że zawsze jak zmieniał sprężyny to przychodziło tak samo (ale pewnie zmieniał na oryginalne sprężyny a nie obniżające które mogą mieć inną ilość zwojów, również z rozdzielczoscią do pół zwoja) - to jest OK, zgadza się?
2.Do ustawienia geometrii wg jego danych zabrakło mu już regulacji gdzieś w przednim zawieszeniu. Powiedział że tak może zostać, a zresztą że coś tam z przodu akurat też nie jest regulowalne. Co wy na to? Tutaj protokół z geometrii:
20191023_172636.jpg
3.Możecie sprawdzić dane do jakich ustawiał geometrię - on brał dane z autodaty, i tam była niby 2.0Veloce, ale nie było adnotacji że Q4 - sprawdziliśmy dane takie same jak 2.0 RWD czy 2.2 Veloce (też bez oznaczenia Q4).

Cena robota + geometria 580zł brutto.

No to wrażenia. Jechałem w ruchu ok 4km, były tez roboty drogowe, trochę popękanego asfaltu, trochę gładkiego. Z jednej strony jakby ciut bardziej jędrne zawieszenie, z drugiej na nierównościach nawet jakby ciut bardziej komfortowe mi się wydawało - tak więc pierwsze obawy że będzie za twardo znikają powoli.
Druga obserwacja to tył fajnie, przód mógłby być ciut wyżej. Trzecia to że teraz przednie koła są za mocno schowane i trzeba dołożyć dystans żeby to prawidłowo wyglądało (bo tył ma 255 więc tu OK). Na zimowy setup gdzie mam wszystkie koła 225, przydałby się i dystans na tył.

Ostatnia edycja:
Rzeczywiście przód wymaga dystansu. Najpierw oglądałem foty i nie widziałem co jest nie tak, ale masz racje.

Ciekawe jakie wrażenia będą na trasie.

Zrobiłem jakieś 20km wieczorem po różnych drogach, auto zachowuje się komfortowo, właściwie wydaje mi się że pracuje to jakoś lepiej niż wcześniej.
Tak może Wam się przydadzą prześwity po obniżeniu. Nakładka progowa (mam założoną z Q, ale ona jest chyba taka sama na wysokość) przód 12cm, tył 13cm, zderzak zaraz przed przednim kołem 10cm, zderzak na środku pod grillem ok 15cm

w końcu to jakoś wygląda :D dystans 15 przód + 5 tył, na setup zimowy dasz 15 do tyłu i 5 na przód

jest to jakaś myśl żeby nie kupować 3 par dystansów/śrub, choć pewnie na zimę lepiej by było by dać przód i tył 15mm.

tak sobie myślę czy Eibach źle nie podaje obniżenia - skoro ten sam zestaw dla RWD też podają ze obniża 25/25mm no to zależy jak to jest rozwiązane w aucie, ale dla Veloce Q4 może obniżać o kolejne 14mm o które jest ona wyżej wg RWD? Zależy czy różnica Q4 a RWD w ori wysokościach wynika z różnic w sprężynach, czy jakiś elementach dodatkowych. Tak z ciekawośći chciałbym tu dowiedzieć się jak się faktycznie obniżyła - szkoda że nie zmierzyłem prześwitów przed wymianą.
Może ktoś ze stockową Veloce mógłby sprawdzić 4 prześwity tak jak mierzyłem/podawałem w poście #69?

Dziś poleciałem 2paczki, super, na mieście też - to zawieszenie teraz jest lepsze niż seria nawet jeśli chodzi o komfort. Nie wiem jak oni to zrobili bo w opisach piszą że sprężyna (akurat ta), jest liniowa a nie progresywna (taka jest w zestawach tych dla lżejszych Giulii, tych ze skrzynią MT6)

w końcu to jakoś wygląda :D

Właśnie chciałem napisać to samo :)
Wygląda super, a z dystansami na przód powinno być jeszcze lepiej.

Epsonix, moje doświadczenia z eibachem w 159 są takie, że mocno poprawia się zachowanie w zakrętach oraz w trakcie mocnego hamowania (brak nurkowania). Daj znać, jak będziesz po dynamicznej przejażdżce jakąś krętą drogą, czy w Giuli jest tak samo.

Mam i ja:
Pokaż załącznik 262951Pokaż załącznik 262952Pokaż załącznik 262953Pokaż załącznik 262954

Auto wzięli na jakąś przejażdżke przed geometrią i w tym czasie jeszcze siadło mocno.

Teraz takie pytania do tych którzy zmieniali:
1.Mechanik mówił że talerzyk górny gumowy w przednim zawieszeniu musiał odwrócić wg ori położenia - zrozumiałem że jakieś tam znacznik/miejsce końca sprężyny jest jakby o 180st przekręcone - tak tez mieliście. Po prostu mechanik się zdziwił bo mówi że zawsze jak zmieniał sprężyny to przychodziło tak samo (ale pewnie zmieniał na oryginalne sprężyny a nie obniżające które mogą mieć inną ilość zwojów, również z rozdzielczoscią do pół zwoja) - to jest OK, zgadza się?
2.Do ustawienia geometrii wg jego danych zabrakło mu już regulacji gdzieś w przednim zawieszeniu. Powiedział że tak może zostać, a zresztą że coś tam z przodu akurat też nie jest regulowalne. Co wy na to? Tutaj protokół z geometrii:
Pokaż załącznik 262956
3.Możecie sprawdzić dane do jakich ustawiał geometrię - on brał dane z autodaty, i tam była niby 2.0Veloce, ale nie było adnotacji że Q4 - sprawdziliśmy dane takie same jak 2.0 RWD czy 2.2 Veloce (też bez oznaczenia Q4).

Cena robota + geometria 580zł brutto.

No to wrażenia. Jechałem w ruchu ok 4km, były tez roboty drogowe, trochę popękanego asfaltu, trochę gładkiego. Z jednej strony jakby ciut bardziej jędrne zawieszenie, z drugiej na nierównościach nawet jakby ciut bardziej komfortowe mi się wydawało - tak więc pierwsze obawy że będzie za twardo znikają powoli.
Druga obserwacja to tył fajnie, przód mógłby być ciut wyżej. Trzecia to że teraz przednie koła są za mocno schowane i trzeba dołożyć dystans żeby to prawidłowo wyglądało (bo tył ma 255 więc tu OK). Na zimowy setup gdzie mam wszystkie koła 225, przydałby się i dystans na tył.

Auto się zmieniło bardzo na plus. Czyli całość zabawy jakieś 1300-1400 zeta? Trzeba doliczyć do ceny Veloce ;)

jutro ja postaram sie zabrac na serpentyny - bb - miedzybrodzie, ale naprawde polecam. siedzi fajnie nizej, jezdzi super a jest ciagle komfortowo. dobprogow z q pasi idealnie.

Słyszałem,że po obniżeniu lubi błędy wywalać bo czujniki wariują. Prawda to?

w ar nie slyszalem o problemie, natomiast na alfaowner pisali ze pare lat temu w autach grupy vag byly i trzeba bylo rekalibrowac radar.

fyi, choc koledzy tego nie robili, ja po zmienie zrobilem rekalibracje czujnikow poziomowania od xenona (dotyczy tylko 35w) a jak znajde chwilke to jade na skp skontrolowac ustawienie wysokosci swiatel (to teoretycznie dotyczy wszystkich rodzajow lamp)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót