• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wymiana sprężyn w Veloce

Po ponad 1000km przejechanych na nowych sprężynach mogę szczerze powiedzieć, ze jestem zadowolony. Nie zauważyłem żadnych niepokojących zachowań jakby np amortyzator był już wykończony czy cokolwiek innego. Na zakrętach jest zauważalnie lepiej, na małych nierównościach jak na oryginalnych. Przy większych czuć delikatnie różnice na minus, ale dla mnie tragedii nie ma. Przy 240kmh jedzie zauważalnie stabilniej.

Jeszcze na pewno dorzucę dystanse na przednia oś bo kola są za bardzo schowane i będzie perfekt.

223.jpg222.jpg227.jpg224.jpg

U mnie wleci za tydzień. dystans już siedzi

Które dokładnie wsadzasz? Jaki nr sprężyn?
Na tył nie wejdą mi żadne dystanse bo jest prawie na równi z górną częścią nadkola a nie wiem czy po pierwszej kontroli z Polizei nie będę musiał dokupić poszerzania nadkoli jak to czasami w Q mają. Miałem we wcześniejszym samochodzie przypadek ze TÜV to jedno a Polizei to drugie:cool:

Daniel, masz w swojej Veloce adaptacyjne amortyzatory, czy zwykłe?

67743120_2282130325431036_2628647640169971712_n.jpg68431770_333533400860621_6754246255221669888_n.jpg67959154_417689435511292_1792327175886602240_n.jpg68644709_1090861181302728_3947280111316762624_n.jpg
Giulia RWD 2.0 z automatem;
Eibach E10-10-013-02-22
Felgi:
Przód 8" + 15 mm dystansu
Tył 9" + 5 mm dystansu

Ostatnia edycja:
15cm dystansu...lol
a serio to jakie dokladnie dystanse wrzucales? tylko pod ori felgi czy pod inne(zima) tez sie nadaja?

ajaj już poprawiłem, dystanse SCC (kupowane na shop.alfisti.net) 15 z kołnierzem, 5 przelotowe, mój pakiet zima to te same koła więc nic się tutaj nie zmieni.
Uprzedzam Twoje nadchodzące pytanie - kołnierz na piaście po założeniu dystansu 5mm wystarczy do wycentrowania koła.

czyli dedykowane pod frezy w feldze. tak kombinuja odnosnie zimy, tam mam nie ori 18x8 et33 i przydaloby sie z tym cos zrobic. z reszta lato przod tez fajnie byloby wystawic na zewnatrz

dla 4x8" et33 przód i tył 15 i będziesz zadowolony.
Na przód można nawet 17 lub chyba nawet 20, ale zestawy na tył:
15 na 8",
10 na 8.5"
5 na 9"
to już siedzi na styk.

Przeglądałem temat, ale chyba nikt nie napisał. Komplet sprężyn plus minus jaki to koszt? Warto rozglądać się za najkorzystniejszą ceną, czy na tym jest taka mała marża,że trzeba olać i zamówić z eibach.de?

i znow jest na co wydawac kase...

i znow jest na co wydawac kase...

Epsonix, biorac pod uwage, jak bezsensownie wysoko zawieszona jest veloce, jest to wg mnie na prawde uzasadniony wydatek. Szczegolnie, ze eibach nie tylko poprawia wyglad, ale i prowadzenie.
Mam eichacha prokit już w drugiej 159 i efekt jest bardzo dobry. Jeśli kupię veloce na pewno też ją obniżę. Możliwe, że niektórym to nie przeszkadza, ale dla mnie usportowiona wersja Giuli nie tylko nie obniżona, ale wręcz wyższa od serii to jakieś nieporozumienie...

Epsonix, biorac pod uwage, jak bezsensownie wysoko zawieszona jest veloce, jest to wg mnie na prawde uzasadniony wydatek. Szczegolnie, ze eibach nie tylko poprawia wyglad, ale i prowadzenie.
Mam eichacha prokit już w drugiej 159 i efekt jest bardzo dobry. Jeśli kupię veloce na pewno też ją obniżę. Możliwe, że niektórym to nie przeszkadza, ale dla mnie usportowiona wersja Giuli nie tylko nie obniżona, ale wręcz wyższa od serii to jakieś nieporozumienie...
Jest decyzja, wpada Eibach. Podzielę sie fotkami jak już będzie zamontowany.
Tylko jeszcze nie wiem czy montować w ASO (auto ma jeszcze 2 lata i 8mcy gwarancji) czy poza. W ASO telefonicznie powiedzieli ok 200zł geometria i ze 300zł montaż, Nie za drogo?

Jest decyzja, wpada Eibach. Podzielę sie fotkami jak już będzie zamontowany.
Tylko jeszcze nie wiem czy montować w ASO (auto ma jeszcze 2 lata i 8mcy gwarancji) czy poza. W ASO telefonicznie powiedzieli ok 200zł geometria i ze 300zł montaż, Nie za drogo?

Dobra decyzja Leszku,w kazdym aucie je mam i sa super.Jak masz zaufanego mechanika spokojnie mozesz mu to dac do zrobienia.Cenowo ASO spoko.

Ostatnia edycja:
OK, dzięki za feedback. Tak, pamietam nasze rozmowy kiedyś odnośnie zawiasu, jakoś długo mi schodziło z decyzją - może dlatego że nigdy nie miałem modyfikowanego i bałem się usztywnienia (bo na 19" i RF już jest ciut zbyt twardo), a głównym powodem zmiany jest tylko (czy aż?) zacny wygląd auta

Bedzie super pod kazdym wzgledem.Seryjna Giulia jest troszeczke za wysoko.Jak zrobisz pochwal sie zdjeciami.

Amortyzatory
Powrót