Wymiana oleju w ZF

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No tak, jak nic nie powiem w serwisie to wszystko ok, z drugiej strony fajnie mieć ślad w historii serwisowej że taka operacja miała miejsce, ale tutaj pewnie muszę po prostu zrobić to w ASO mając na uwadze koszt tej operacji. Pytanie co jest dla mnie ważniejsze, historia samochodu czy tylko jego zdrowie :)

ASO raczej nie podejmie się wymiany oleju przy użyciu własnych komponentów ;)

skrzynia w alfie jest zalana innym olejem - Tutela AS8

Tak też mówili w serwisie, ale czy to oznacza że każdy inny o takich samych parametrach będzie zły?

Jeśli jest to odpowiedni serwis to nie wleją Ci niczego innego niż olej dedykowany do tej skrzynni. Koszta całej wymiany nie są małe po co masz ryzykować i wlewać inny olej o tych samych parametrach?
Już nie mówie o nerwach jeśli coś będzie nie tak ze skrzynią po wymianie oleju.

- - - Updated - - -

No tak, jak nic nie powiem w serwisie to wszystko ok, z drugiej strony fajnie mieć ślad w historii serwisowej że taka operacja miała miejsce, ale tutaj pewnie muszę po prostu zrobić to w ASO mając na uwadze koszt tej operacji. Pytanie co jest dla mnie ważniejsze, historia samochodu czy tylko jego zdrowie :)

FAKTURA za części i wymianę - posłuży jako ślad w historii Twojego samochodu połączysz zdrowie samochodu z historią samochodu.

Tutela AS8 to koszt około 60 pln za litr wiec nie jest to jakaś ogromna cena

- - - Updated - - -

Tak też mówili w serwisie, ale czy to oznacza że każdy inny o takich samych parametrach będzie zły?

nigdy nie zlatuje całość - nie wie wiadomo jaka będzie reakcja- po drugie po co ryzykować?

A mnie jeden duży serwis od automatów z którym współpracuję poinformował, że do ZF tylko olej ZF. Pytanie, czy skrzynie są fabrycznie zalewane olejem ZF czy Tutelą? A może Tutela jest dedykowanym przez FCA zamiennikiem oryginalnego ZF-a?

Po co ta filozofia lejecie olej od producenta skrzyni ZF i po temacie. Lifeguard8

Zalałem ZF ponad 20k km temu i śmiga, a dodatkowo w samochodzie zrobiony chip. Skrzynia ZF to i Olej ZF..

robisz to w porządnym serwisie, prosisz FV i masz potwierdzenie dla historii, tylko 2 razy taniej niż w ASO
ja tak robię z olejem, mam przeglądy co rok lub 20 tys, wymieniam olej co 8 tys / 6 msc, ale raz w ASO, bo muszę, a raz poza ASO ale z FV.

- - - Updated - - -

A mnie jeden duży serwis od automatów z którym współpracuję poinformował, że do ZF tylko olej ZF. Pytanie, czy skrzynie są fabrycznie zalewane olejem ZF czy Tutelą? A może Tutela jest dedykowanym przez FCA zamiennikiem oryginalnego ZF-a?

ZF leje to co trzeba dla skrzyni
ALFA leje to od kogo ma lepsza cenę oleju... i tyle w temacie...

ja bym lal to co ZF zaleca i nie przepłacał za wynalazki OEMow

Jaki olej polecacie do 2.2 180 km MT ?
ten z instrukcji tutela transmission gearsynth lv jest niedostępny w PL

Jaki olej polecacie do 2.2 180 km MT ?
ten z instrukcji tutela transmission gearsynth lv jest niedostępny w PL

jest dostępny u zasady w Krakowie- wysyłają.
Ja zamawiałem na Ebay- bez problemu także w 3 dni był u mnie

Na stronie ZF https://aftermarket.zf.com/pl/pl/po...ermarket/siec-zf/siec-zf-aftermarket/#/result
Dla okolic Wrocławia są podane 4 warsztaty:

Stanisław Ossowski Zakład Mechaniki
ul. Hubska 24
PL 50-502 Wrocław

Andrzej Bielski Bosch Service
ul. Terenowa 62
PL 52-231 Wrocław

RS-SERWIS Krzysztof Kijak Sp.j.
ul. Szybowcowa 25
PL 54-130 Wrocław

Centrum Serwisowe Błach Sp.j.
Sportowa 1
PL 55-040 Małuszów

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi w zakresie wymiany oleju w skrzyni ?

Z Wrocławia jako speca od automatów (i nie tylko) polecić mogę pana Łukasza Mielnika, Rakowa 14, nie zawiódł mnie nigdy.

Niekoniecznie ZF, mam klientów którzy przywozili ze sobą Top Tec ATF 1800 posiada specyfikacje Fiat 9.55550-AV5.
Różnica jest w kolorze ZF żółty, LM czerwony. W obu widać zmianę przejrzystości już po 20 000 km.

Ostatnia edycja:
oryginalny olej w skrzyni ZF w Stelvio ma jasnozółtawy kolor Tutela AS8- po 45 tkm nie widziadłem różnicy w kolorze względem nowego.

Dzisiaj wymieniałem olej w swojej Giulii. Przebieg 60 tys., wymieniłem bo chciałem a nie musiałem. Metoda dynamiczna, procedura z wymianą filtra. Olej ZF Fluid 8, przepuściliśmy przez skrzynię 12 litrów, chociaż przed wymianą był (we wzierniku maszyny) prawie taki sam jak ten nowy. A nowy na foto.

wymiana oleju.jpg

W 159 w Aisinie też AR mówiła że się nie wymienia a Aisin że się wymienia, trzeba zawsze na zalecenia producenta skrzyni patrzeć.

Jest sporo informacji na temat wymiany oleju w skrzyni biegów. Znaczy co jakiś czas ktoś się o to pyta.
Moi zdaniem są następujące grupy ludzi.
1- osoby wierzące w ASO - nie trzeba wymieniać oleju
2 osoby które wierzą producentowi i wymieniają olej ok 60-80 tys km
3 a są i tacy którzy wymieniają ok 50 tys km.

Witam

Byłem w grupie 2 a teraz będę w grupie 3.
Do zmiany grupy przekonał mnie mój samochód roboczy (Peugeot Expert), którego mam od nowości.
Przy przebiegu 65kkm postanowiłem zmienić olej w skrzyni (skrzynia 8AT Aisin).
Ja i mój mechanik byliśmy bardzo zdziwieni kolorem i zapachem tegoż oleju. Ta wymiana była zrobiona zbyt późno (statyczna).
Więc zrobiłem kilka kilometrów i ponownie wymieniliśmy olej (wymiana statyczna).
Dopiero teraz kolor był taki, jaki powinien być podczas wymiany - czyli brązowy a nie czarny jak za pierwszym razem.
Z braku odpowiedniego oleju Motul do tej skrzyni, wybór padł na Ravenol.

W moim Stelvio natomiast:
wymianę oleju zrobiłem zaraz po kupnie przy przebiegu 128kkm.
Wcześniej zapytałem ASO jakich wymian dokonywał poprzedni właściciel.
Wymiany oleju w skrzyni nie robił, gdyż ASO takowej nie przewiduje.
Więc razem z mechanikiem zakasaliśmy rękawy i do roboty.
Miska plastykowa ZF z filtrem oraz 7 litró oleju Motul ATF VI (tyle podaje strona Motul'a).
Wymiana w porę.
Kolor starego oleju - brązowy, czyli nadający się do wymiany.
Wymiana statyczna.
Udało się wlać nie całe 4 litry oleju.
Auto jeździ tak jak powinno.
Skrzynia nie wykazuje żadnych lepszych lub gorszych zachowań, jest poprawna jak przed wymianą oleju.

Info dla wszystkich czytających:
nie namawiam do kupna określonego rodzaju oleju (po prostu z przyzwyczajenia we wszystkich moich autach używam wszelkich możliwych olejów Motul)
dostępne są też zestawy ZF'a (miska, filtr i olej) i to jest chyba najlepsze dla skrzyni
Mój zestaw kupowany w serwisie internetowym jest prawie o połowę tańszy od zestawu ZF - i tylko tym się kierowałem.

Amortyzatory
Powrót