• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana oleju w ZF

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przejechałem po tej wymianie kilka tysięcy i jest ok. Bardziej martwi mnie ten filtra MultiAir...

No właśnie różne opinie z tym są- w końcu olej najpierw przelatuje przez filtr oleju który powinien wyłapywać wszystko, a potem jest jeszcze własnie ten dodatkowy w module Multiair.
Oglądałem filmik jak gość wyciągnął z Abartha z przebiegiem 130 tys. mil ten filtr i w zasadzie nic mu nie było, zero jakichkolwiek syfów.

bo trzeba olej wymieniać co 10-max 15 tys lub raz w roku i nic się nie dzieje a ja ktoś ma smar zamiast oleju to potem kłopot

Ja wymieniam co 12 tys średnio. Pilnuje tych wymian. W Stelvio zmiana filtra za 150 PLN pociąga robotę, którą serwis w Gdyni wycenił na około 2000...

jakiego filtra? Olejowy silnika to koszt około 37 pln w ASO OE

Panowie, wracając do głównego wątku - kilka tygodni temu zmieniałem olej w skrzyni w Stelvio w no-nameowym punkcie w zachodniej Polsce (rodzinna firma kolegi, stąd nie podaję nazwy aby nie być posądzanym o reklamę). Zmiana była dynamiczna, z wymianą miski, filtra - w pełni na komponentach ZF.
Stelvio przebieg 58kkm - ucierane głównie po autostradach przeze nas od 40kkm. Zarówno użytkownicy u poprzedniego właściciela, jak i u nas mają ciężką nóżkę. Ze skrzynią nic się nie działo, przy zmianie ostrej biegów w manualu czuć delikatne szarpnięcia, ale z tego co orientuję się w ZFach to normalne.
Po zmianie oleju i przejechaniu dwóch tysięcy mogę powiedzieć, że biegi wbijają się bardziej gładko. Poza tym nie czuć różnicy poza większą delikatnością przełożeń. Stąd wydaje mi się, że warto. Sam na pewno zmienię przy 120-140kkm.

pytałem w Euromobil w wawie życzą sobie za statyczna 3500pln, nie wiem czy nie poczekać aż się sypnie

Mnie również cos koło 800zł, wymiana bardzo prosta. Do zakupu dołączona instrukcja ewentualnie masz pełno w necie gdybyś sam zdecydował sie na wymianę.
IMG_4867.jpg

Można MESem odczytać temperaturę oleju w skrzyni? Bo to jest chyba najtrudniejszy punkt całej procedury wymiany...

no to rzeczywiście 2500 za robociznę to przesada. i akurat świetna okazja żeby zafundować sobie MESa za 50EUR (tzn. jak ktoś nie ma; ja już dawno temu nabyłem :))

A do czego ten Mes ? Może ktoś opisać procedure wymiany statycznej ?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Alfa ma wielkiego farta ze dostała najlepsza automatyczna skrzynie biegów na świecie :cool:
I szkoda czytać ze ktoś wierzy w to ze olej w skrzyni można nie zmieniać....
Olej w skrzyni trzeba zmieniać! Co 60k km najlepiej... Oczywiście tego ani ZF ani Alfa wam nie powie, bo to nie w ich interesach, po jak cos się nie psuje, to ani alfa nie zarabia na serwisie ani ZF na częściach ... niestety taka teraz jest polityka :(
tak samo jak te głupkowate Long Life oleje i ta cala EKO polityka obecna...

bylem w fabryce ZF w Saarbrücken gdzie jest produkowana ZF8HP
nowa generacja tej skrzyni już będzie mieć elektryczną pompę oleju (która będzie produkowana pod Krakowem :o )

Alfa ma wielkiego farta ze dostała najlepsza automatyczna skrzynie biegów na świecie :cool:
I szkoda czytać ze ktoś wierzy w to ze olej w skrzyni można nie zmieniać....
Olej w skrzyni trzeba zmieniać! Co 60k km najlepiej... Oczywiście tego ani ZF ani Alfa wam nie powie, bo to nie w ich interesach, po jak cos się nie psuje, to ani alfa nie zarabia na serwisie ani ZF na częściach ... niestety taka teraz jest polityka :(
tak samo jak te głupkowate Long Life oleje i ta cala EKO polityka obecna...

bylem w fabryce ZF w Saarbrücken gdzie jest produkowana ZF8HP
nowa generacja tej skrzyni już będzie mieć elektryczną pompę oleju (która będzie produkowana pod Krakowem :o )
O ile się dobrze orientuję, to akurat sam ZF zalecał wymianę oleju w ich skrzyniach ;)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Panowie byłem w licencjonowanym serwisie ZF - Serwisant powiedział mi , że trzeba wymieniać olej pomiędzy 45 000 a 60 000 spory margines lecz wszystko zależy od stylu jazdy , tuningu , może np. ktoś śmiga na torze.

Koledzy a czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia wymiany oleju przy użyciu komponentów z tej aukcji na allegro w kontekście gwarancji? Mogą być jakieś problemy tego tytułu?
Pytałem też ostatnio w ASO o koszt - około 110pln za litr oleju plus 1500-2000 za miskę olejową. No i oczywiście dochodzi koszt usługi :)
Jak coś to z chęcią dowiem się o jakimś rekomendowanym warsztatem serwisem w Krakowie lub okolicy co podjąłby się wymiany w rozsądnych pieniądzach.

Koledzy a czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia wymiany oleju przy użyciu komponentów z tej aukcji na allegro w kontekście gwarancji? Mogą być jakieś problemy tego tytułu?
Pytałem też ostatnio w ASO o koszt - około 110pln za litr oleju plus 1500-2000 za miskę olejową. No i oczywiście dochodzi koszt usługi :)
Jak coś to z chęcią dowiem się o jakimś rekomendowanym warsztatem serwisem w Krakowie lub okolicy co podjąłby się wymiany w rozsądnych pieniądzach.

a skad beda wiedziec ze wymieniales poza aso ?

Amortyzatory
Powrót