• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana foteli na elektryczne

Mam obecnie fotele z obiciem materiałowym z pakietem "elektryczne fotele". Czy w takim przypadku da się gładko wymienić na fotele sportowe skórzane ?

Mam obecnie fotele z obiciem materiałowym z pakietem "elektryczne fotele". Czy w takim przypadku da się gładko wymienić na fotele sportowe skórzane ?

nie widze powodu aby bylo inaczej

nie widze powodu aby bylo inaczej
Zapytałem się dlatego, że fotele sportowe mają dodatkowo 2 przyciski pompujące boki. Nie wiem czy ma to znaczenie jeśli chodzi o doprowadzenie kabli i czy szyny mają w każdej odmianie i roczniku taki sam rozstaw ?

Zapytałem się dlatego, że fotele sportowe mają dodatkowo 2 przyciski pompujące boki. Nie wiem czy ma to znaczenie jeśli chodzi o doprowadzenie kabli i czy szyny mają w każdej odmianie i roczniku taki sam rozstaw ?

Będzie ok z tego co rozpoznałem temat. Sterowanie pomowaniem zachodzi w module pod fotelem.

Możesz zrobić zdjęcie kostki, którą masz pod fotelem? Powinno być to samo co w wersji bez elektryki, ale porównajmy.

Za 2 tyg będę montował sporty do samochodu z szmacianymi manualami, możesz poczekać to Ci potwierdzę czy są jakieś trudności.

Będzie ok z tego co rozpoznałem temat. Sterowanie pomowaniem zachodzi w module pod fotelem.

Możesz zrobić zdjęcie kostki, którą masz pod fotelem? Powinno być to samo co w wersji bez elektryki, ale porównajmy.

Za 2 tyg będę montował sporty do samochodu z szmacianymi manualami, możesz poczekać to Ci potwierdzę czy są jakieś trudności.
Jeszcze nie mam foteli więc spokojnie poczekam. Jutro zrobię zdjęcie kostki.

Informacja dla potomnych:

Do odważnych świat należy. Elektryczne fotele (z giulii 2018) działają w bazowej giulii (03/2017 - to może być ważne) w zasadzie plug&play. Wiązki są kompletne. Moduły foteli muszą się wrejestrować - mi się to udało zrobić przez odłączenie akumulatora na dłuższą chwilę i podłączenie na nowo (także chwile grozy też były ;-) ). Działa też pamięć i komunikuje się z lusterkami.

Informacja dla potomnych:

Do odważnych świat należy. Elektryczne fotele (z giulii 2018) działają w bazowej giulii (03/2017 - to może być ważne) w zasadzie plug&play. Wiązki są kompletne. Moduły foteli muszą się wrejestrować - mi się to udało zrobić przez odłączenie akumulatora na dłuższą chwilę i podłączenie na nowo (także chwile grozy też były ;-) ). Działa też pamięć i komunikuje się z lusterkami.
Super info. Teraz zostaje mi tylko znalezienie czarnych sportowych :)

Super info. Teraz zostaje mi tylko znalezienie czarnych sportowych :)

temat w odróżnieniu od montażu szalenie trudny, 99% jest tak zdezelowana, że szkoda sobie głowę zawracać, unikałbym też tych z aut po poważnych dzwonach, bez poduszek. Uważaj też, bo niektórzy wyjmują z foteli sterownik i sprzedają osobno.

temat w odróżnieniu od montażu szalenie trudny, 99% jest tak zdezelowana, że szkoda sobie głowę zawracać, unikałbym też tych z aut po poważnych dzwonach, bez poduszek. Uważaj też, bo niektórzy wyjmują z foteli sterownik i sprzedają osobno.
Z ciekawości zapytałem się dilera o koszt. Jak doszedł do 25000 zł to powiedziałem żeby przestał liczyć ;) Na razie nie znalazłem nic ciekawego a żona postawiła warunek, że mają być czarne :) Niestety przed zakupem zgodziłem się, że ona decyduje o kolorach bo ja mam z tym lekki problem :)

To nie ciekawość tylko masochizm. ;-)

Z tego co rozumiem wyżej, Ty masz elektryki tylko nie sportowe? To w ogóle nie masz się co obawiać - 4 śruby i fotel podmieniony. A czarnych jest najwięcej, ale te ładne sztuki mam wrażenie nie dochodzą nawet na aukcje.

Ja zdecydowałem się ostatecznie na brąz i jest lepiej niż myślałem - bardzo to "siedzi" a nie jest tak sztampowo i mroczno w aucie.

Z tego co rozumiem wyżej, Ty masz elektryki tylko nie sportowe? To w ogóle nie masz się co obawiać - 4 śruby i fotel podmieniony. A czarnych jest najwięcej, ale te ładne sztuki mam wrażenie nie dochodzą nawet na aukcje.

Ja zdecydowałem się ostatecznie na brąz i jest lepiej niż myślałem - bardzo to "siedzi" a nie jest tak sztampowo i mroczno w aucie.
Jakbyś coś wiedział o jakichś siedzeniach wersji ze sport pakietu to daj znac;) Ja mam Stelvio FE pełna elektryka ale niestety nie te siedzenia sportowe.. 4 śruby Aby wymienic fotel brzmi zachęcająco prosto ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Nudziłem się czekając na auto w serwisie więc zapytałem się :)
Ja niestety muszę mieć czarne więc jakbyś słyszał o takowych to daj znać :)

Nudziłem się czekając na auto w serwisie więc zapytałem się :)
Ja niestety muszę mieć czarne więc jakbyś słyszał o takowych to daj znać :)

Na aledrogo są

- - - Updated - - -

kupiles te brazowe z 2018r co gosc mial wyswietlacz i licznik.

Nie, musisz szukać po portalach i dużo dzwonić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest pewna ciekawostka/niedogodność/wyzwanie - lusterka.

Przy wysiadaniu fotel się odsuwa, po wejściu fotel się wsuwa i ustawiają lusterka - i tak 50/50 ustawiają się dobrze (czyli nic nie robią) a czasem wykręcają się w jakieś dziwne strony. Czy (pytanie do osób co mają elektrykę) - lusterka zapamiętuje się tym samym przyciskiem co fotele? Ktoś ma pomysł jak można to w ogóle wyłączyć. Jestem jedynym kierowcą i ustawianie tych lusterek jest kompletnie zbędne.

Przy wysiadaniu fotel się odsuwa, po wejściu fotel się wsuwa i ustawiają lusterka - i tak 50/50 ustawiają się dobrze (czyli nic nie robią) a czasem wykręcają się w jakieś dziwne strony. Czy (pytanie do osób co mają elektrykę) - lusterka zapamiętuje się tym samym przyciskiem co fotele? Ktoś ma pomysł jak można to w ogóle wyłączyć. Jestem jedynym kierowcą i ustawianie tych lusterek jest kompletnie zbędne.
Napewno sie zapamiętuje tym samym przyciskiem.. nie widziałem opcji żeby to dalo sie wyłączyć ale też jej nie szukałem.. wątpię żeby taka była Bo ustawienia w Alfie nie są zbyt rozbudowane.. Chyba ze za pomocą witech2...

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

W moim aucie przy wsiadaniu i wysiadaniu ustawiają się tylko fotele. Nie zauważyłem aby lusterka robiły jakieś ruchy poza złożeniem i rozłożeniem.

Amortyzatory
Powrót