Wymiana foteli na elektryczne

W mojej Giulii do danego przycisku foteli zapamiętuje położenie lusterek. Wykorzystuję to czasem gdy potrzebuję żeby prawe lusterko pokazało krawężnik - mam zaprogramowany fotel tak samo na dwóch przyciskach, tylko różnią się ustawieniem prawego lusterka. Podjeżdżam, przyciskam i za chwilkę widzę krawężnik. Trochę kombinacji ale działa i sprawdza się.

W moim aucie przy wsiadaniu i wysiadaniu ustawiają się tylko fotele. Nie zauważyłem aby lusterka robiły jakieś ruchy poza złożeniem i rozłożeniem.
Tam była chyba jakas akcja serwisową na to o ile dobrze pamiętam.. u mnie też nic nie robia chyba że wybiorę jakas pozycje z pamięci ktora ma inne ustawienia

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Jest pewna ciekawostka/niedogodność/wyzwanie - lusterka.

Przy wysiadaniu fotel się odsuwa, po wejściu fotel się wsuwa i ustawiają lusterka - i tak 50/50 ustawiają się dobrze (czyli nic nie robią) a czasem wykręcają się w jakieś dziwne strony. Czy (pytanie do osób co mają elektrykę) - lusterka zapamiętuje się tym samym przyciskiem co fotele? Ktoś ma pomysł jak można to w ogóle wyłączyć. Jestem jedynym kierowcą i ustawianie tych lusterek jest kompletnie zbędne.
co do problemow z rozklafaniem sie i zkym ustawiabiem szkiel lusterek to moze cos podobnego na co byla kampania bodajze 8235 czy 33 nie pamietam. znajdz moj temat z maja 2018 w nowym aucie to miakem ja i [MENTION=21550]Arluen[/MENTION] a na jesien byla kampania.

co do odjezdzania, w autach prod gdzies 6.2018 wprowadzilu ustawienie w menu radia, jak masz starsze to moze sie uda zaktywowac w proxi - 7 siebie to zrobikem ake nie wiem czy nie pitrzeba bowego firmwaru radia (ja mam obecnie mv085.xxx.xxx)

co do problemow z rozklafaniem sie i zkym ustawiabiem szkiel lusterek to moze cos podobnego na co byla kampania bodajze 8235 czy 33 nie pamietam. znajdz moj temat z maja 2018 w nowym aucie to miakem ja i [MENTION=21550]Arluen[/MENTION] a na jesien byla kampania.

co do odjezdzania, w autach prod gdzies 6.2018 wprowadzilu ustawienie w menu radia, jak masz starsze to moze sie uda zaktywowac w proxi - 7 siebie to zrobikem ake nie wiem czy nie pitrzeba bowego firmwaru radia (ja mam obecnie mv085.xxx.xxx)

Mnie raczej na kampanie nie przyjmą ;) to chyba najgorsza rzecz w retrofitach (bo i jak samemu zaaktualizowac ACC np z kampanii) - czy ktoś trenował może jak to obejść?

Ja mam stare radio 002, odjeżdżanie fotela dla kogoś o wzroście prawie 2m jest super sprawą - duża wygoda, także nie chcę go wyłączać.

Wątek czytałem ale nie mogę teraz odnaleźć (ta wyszukiwarka na forum to wytwór szatana). Jeżeli dobrze pamiętam ostatecznie wymienili Ci panel od sterowania lusterek w drzwiach? Mam czekający na wolne popołudnie nowy (całe boczki) i w tym upatruję swoją szansę.

kampania polegała na wymianie modułu regulacji lusterek w lewych drzwiach (część panelu, bez sterowania szybami), pewnie na jakiś pozmianowy, plus wymiana sterowania szybą od strony pasażera w przednich drzwiach. nie wiem czy u Ciebie jest ten sam problem co u mnie - u mnie i drugiego kolegi był problem z opóźnionym rozkładaniem się lusterek (ok 20sek po włączeniu stacyjki) jak auto postało zamknięte >~10minut. wtedy też szkła lusterek nie ustawiały się prawidłowo. można było przywołać przyciskiem z fotela, ale trzeba było i tak po rozłożeniu poczekać ok 10sek minimum bo wcześniej nie działało w ogóle.

co do szukania po forum, tak forumowa wyszukiwarka jest do niczego - ja szukam googlami wpisuję zawsze : site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <i to co chcę wyszukać>

przy wzroście 2m to raczej fotel masz (lub ja bym miał) ustawiony na tyle daleko że już odjeżdżanie nie działa w ogóle - tak to jest zrobione - ja mam 187cm i dla mnie optymalne było na granicy, więc jak jeszcze nie miałem aktywowanego wyłączenia odjeżdżania to sobie ciut dalej odsunąłem fotel i już nie odjeżdżał. Mi odjeżdżanie przeszkadzało bo właśnie gorzej się wysiada - słupek B jest za bardzo z przodu auta (jak to Clarkson powiedział że jest w złym miejscu, że coś im się musiało pomylić) - IMHO wysiada się gorzej jak odjedzie.

nie wiem jak to jest z aktywowaniem tego ustawienia - ja mam nowe radio i najnowszy firmware, czy to zadziała w starszych firmwarach nie mówiąc już o radiach nie mam pojęcia. w razie czego bajt 72 (wg numeracji MES) ja zmieniałem z xA3 na xAB choć wiem że w innych autach czasem ori było xA7 i też zmiana na xAB. Były też auta gdzie w menu to się pojawiało ale po zmianie i tak zaraz się resetowało (@klag3 w aucie z 2016 ale z nowym/wymienionym radiem tak ma).

Dzięki. Jak zawsze dajesz max szczegółowych informacji, to bardzo pomaga.

Objawy są dokładnie takie jak piszesz, z tym zastrzeżeniem, że zdarza się, że wszystko jest po prostu ok, nie znalazłem żadnej prawidłowości. Mam całe boczki razem z modułami z auta z 2018, więc zakładam, że po poprawkach. Przy okazji spróbuję tej zmiany w mesie. Sprawdzę w weekend.

aha. no wiec moje wrażenie co do problemu z kampani było takie, że wyszedł nowy model (jest inny numer, jakieś zmiany robili, choćby SGW dodali w styczniu) i przez jakiś czas (parę miesięcy? - mój problem rozwiazali dopiero bodajże pod koniec lipca) produkowali auta z problemem. kampania dopiero była na jesień (coś mi się wydaje że dane zbierane na moim - robili podobno kilkadziesiąt pomiarów w moim aucie wg listy z Włoch), więc trochę tego mogli naprodukować w międzyczasie. Jest szansa że Twoje graty nie są zupdatowane - jak masz, to zmień przycisk sterowania szybami od strony pasażera na stary, zmień też panel sterowania lusterkami (nawet jak masz jakieś braki tam, na próbę) - może to coś da. pytanie tylko czy problem dotyczył partii z początku 2018r czy wszystkich a w autach z 2018 problem się tylko ujawniał i musieli zrobić jakieś zmiany - tego niestety FCA nie ogłasza.

Dzięki. Jak zawsze dajesz max szczegółowych informacji, to bardzo pomaga.

Objawy są dokładnie takie jak piszesz, z tym zastrzeżeniem, że zdarza się, że wszystko jest po prostu ok, nie znalazłem żadnej prawidłowości. Mam całe boczki razem z modułami z auta z 2018, więc zakładam, że po poprawkach. Przy okazji spróbuję tej zmiany w mesie. Sprawdzę w weekend.

No i udało Ci się rozwiazać problem? Jadą do mnie sportowe fotele i boczki z elektryką. Mam nadzieję, że ruszą tak jak u Ciebie. Inaczej będę je miał do sprzedania :D.

No i udało Ci się rozwiazać problem? Jadą do mnie sportowe fotele i boczki z elektryką. Mam nadzieję, że ruszą tak jak u Ciebie. Inaczej będę je miał do sprzedania :D.

Gdzie udało Ci sie kupic, sam szukam foteli przednich od Veloce, czarne lub pomarańczowe i na razie kicha..

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] Czy mógłbyś sprawdzić jaki numer części tego joysticka masz teraz zamontowany? Bylem w serwisie i w kampanii nie ma napisane nic na temat poprawnego numeru części, wiec powiedzieli mi, że nie mogą zamówić.
Nie byli też w stanie zrobić proxy alignement bo Witech2 nie puszczał im sterownika, który nie był wpisany w konfigurację mojego auta. Czy oni są w stanie to przeskoczyc? Wydaje mi sie, ze chłopaki są młodzi i niedoświadczeni.

Korzystając z okazji zapytam od razu. Jest sporo aktualizacji do mojego auta. Czy mając w planie założenie kierownicy z aktywnym tempomatem powinienem aktualizować moduł ABS?
Czy powinienem aktualizować sterowanie silnikiem? Mam w planie czipa.

Panowie, rozstaw śrub foteli giulia i stelvio jest taki sam ? (przednie fotele)

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] Czy mógłbyś sprawdzić jaki numer części tego joysticka masz teraz zamontowany? Bylem w serwisie i w kampanii nie ma napisane nic na temat poprawnego numeru części, wiec powiedzieli mi, że nie mogą zamówić.
Nie byli też w stanie zrobić proxy alignement bo Witech2 nie puszczał im sterownika, który nie był wpisany w konfigurację mojego auta. Czy oni są w stanie to przeskoczyc? Wydaje mi sie, ze chłopaki są młodzi i niedoświadczeni.

Korzystając z okazji zapytam od razu. Jest sporo aktualizacji do mojego auta. Czy mając w planie założenie kierownicy z aktywnym tempomatem powinienem aktualizować moduł ABS?
Czy powinienem aktualizować sterowanie silnikiem? Mam w planie czipa.
oni wymieniali 2 elementy - wkład z joystickiem w lewym panelu - ale to tylko taka część całego panelu - z diagnostą we 2 naraz podważaliśmy zatrzaski - do tej roboty potrzeba 7 rąk (albo jakieś sprytne narzędzie, ale nic gość nie miał poza małymi śrubokręcikami) - wiecznie nam się zatrzaskiwały te zatrzaski które już odblokowaliśmy. Jakoś w 4 ręce poradziliśmy sobie choć jeden zatrzask się złamał. nie jestem pewien czy zobaczyłbym jakiś numer, bo jak napisałem, wkład montuje się w reszcie panelu i jest zasłonięty z 5 stron, tylko 1 jest widoczna a nie bardzo chcę to ruszać.
weź im powiedz że mają Ci to znaleźć - niech dzwonią do TESEO i wymagają napisania takiej instrukcji kampanii żeby dało się ją przeprowadzić. przecież nie możemy za nich robić roboty - ośmieszają się.
drugi element to panel prawych drzwi z przyciskiem do sterowania szybą.

co do aktualizacji, różnie na to można patrzyć - ja tam sobie chwalę bo parę irytujących spraw poprawiło się (np aktualizacją od PAM - czujniki PDC nie wyją teraz póki nie włącze D lub R). z drugiej strony nigdy nie znamy dnia ani godziny (albo wersji aktualizacji) która coś popsuje albo zmieni na sposób jakiego nie lubimy, albo nawet coś przyblokuje (możliwość jakiegoś retrofitu - typu nie masz Q to nie da się Race zaktywować - kto wie może dopisza taką blokadę kiedys). Co do ACC, piszą że 8541 algorytm robi się bardziej ostrożny i wielu chciałoby stary z powrotem, więcej nie powiem bo u mnie jest ciągle 8401. chyba nawet mi nie wyskoczyły żadne updaty dla ABS jak byłem na zmianie oleju ostatnio (też nie wiem bo w BB zmieniły się zwyczaje i już nie wpuszczają na halę serwisową, więc wiem z drugiej ręki a już się przekonałem że ta komunikacja wygląda jak zabawa w "głuchy telefon" albo są ściemy i na szybko rzucane informacje na odczepkę).

Zrobilem proxy. Uruchomilem lopatki i ACC+. Przy okazji modul foteli zostal wgrany.
Zmienilem joystick z drzwi lewych i panel z drzwi prawych na takie z rocznika 2018. Niestety z lusterkami nadal jest problem. Po odpaleniu auta przestawiaja sie w losowe ustawienia. Foto robione przed proxy.

Załączniki

• 20191102_160205.jpg
    20191102_160205.jpg
    63.9 KB · Wyświetleń: 36
U mnie również wymiana na 2018 (choć robiłem tylko lewych drzwi, prawe jeszcze czekają) nie pomogła.

Wydaje mi się, że sprawa z gruntu dotyczy softu. Wydaje mi się, że błąd występuje w momencie gdy samochód stoi dłużej wyłączony a nie zamknięty.

Moduł zarejestrował Ci się w kompie i te jaja zaczęly dziać po proxy? Nie pamiętam czy ja robiłem akurat proxy przed tym gdy zaczęły te lusterka świrować, ale może wystarczy je puścić bez podłączonego fotela kierowcy (tam jest moduł) i pozbędziemy się tych bezużytecznych funkcji pamięci i problemów z lusterkami?

wszystko opisywalem w watku o tym na forum. tak, samochod musial postac z 15minut minimum i wyedy byl problem. co do paneli to przecuez problem wystepowal w tych z 2018r poprawka dopiero byla pod koniec 2018, tak wiec trzeba uwazac na ktore sie wymienia. problem wystepowal takze jak podmieniali na panele z aut starszych w ktorych nie bylo problemu.
mogla to byc sprawa softu, mogla byc zmian w innym module (pewnie bcm)

Problem jest od poczatku. Mam modul foteli 50557150.
Co ciekawe numer sterownika lusterek jest niezmienny i ciagle jest 156118199. Sa tam jakies dodatkowe cyferki na naklejce.
Dzisiaj zrobilem proxy i podmienilem centralki z obu drzwi na 2018r i niestety lusterka nadal swiruja.
Niestety odpiecie modulu powoduje odlaczenie sterowania glownymi funkcjami fotela kierowcy. Wsparcie ledzwiowe i pompowanie boczkow dziala, fotel pasazera dziala caly.

- - - Updated - - -

Zgadza sie. Zalozylem jednak ze nikt nie jezdzil z tym dlugo i wiekszosc aut miala to juz wymienione. Czesci z 2019r jak na lekarstwo.

- - - Updated - - -

We wtorek jade do serwisu zakladac hak i robic update. Poprosze ich o opis akcji serwisowej.

co do paneli to przecuez problem wystepowal w tych z 2018r poprawka dopiero byla pod koniec 2018, tak wiec trzeba uwazac na ktore sie wymienia. problem wystepowal takze jak podmieniali na panele z aut starszych w ktorych nie bylo problemu.
mogla to byc sprawa softu, mogla byc zmian w innym module (pewnie bcm)

Nie kupowałem specjalnie tych części, dostałem kompletne boczki więc żal było nie spróbować.

thunderbird napisał:
Zgadza sie. Zalozylem jednak ze nikt nie jezdzil z tym dlugo i wiekszosc aut miala to juz wymienione. Czesci z 2019r jak na lekarstwo.

Dokładnie, wydaje mi się, że jeżeli ktoś nie miał tego efektu na skutek retrofitu tylko od nowości na następny dzień był w salonie.

Spróbuję jeszcze wymiany prawego boczku drzwi, chociaż naprawdę nie wiem na co miałoby to wpłynąć.
[MENTION=2618]thunderbird[/MENTION] - daj proszę znać jak uda Ci się coś ustalić w ASO.

Potwierdzam wszystko co piszecie na przykładzie mojego auta - dokładanie taki same reakcje na odłączanie modułu/fotela.

Nie musisz zmieniac calego boczku zmien tylko panel. Byc moze pomoze. W serwisie mowili ze trzeba zmienic obie czesci. Przebakiwali tez cos o odlaczeniu akumulatora zeby sie zresetowalo. Jak bede mial instrukcje to napisze co i jak.

Nie kupowałem specjalnie tych części, dostałem kompletne boczki więc żal było nie spróbować.

Dokładnie, wydaje mi się, że jeżeli ktoś nie miał tego efektu na skutek retrofitu tylko od nowości na następny dzień był w salonie.

Spróbuję jeszcze wymiany prawego boczku drzwi, chociaż naprawdę nie wiem na co miałoby to wpłynąć.
[MENTION=2618]thunderbird[/MENTION] - daj proszę znać jak uda Ci się coś ustalić w ASO.

Potwierdzam wszystko co piszecie na przykładzie mojego auta - dokładanie taki same reakcje na odłączanie modułu/fotela.

Dlaczego mielibysmy kłamać? ;)
Załączam opis naprawy w kampanii 8232. Niestety nic nie wnosi do sprawy :(.

Załączniki

• CCF20191107.jpg
    CCF20191107.jpg
    52.6 KB · Wyświetleń: 32
  • CCF20191107_0001.jpg
    CCF20191107_0001.jpg
    59.4 KB · Wyświetleń: 30
  • CCF20191107_0002.jpg
    CCF20191107_0002.jpg
    42.5 KB · Wyświetleń: 29
  • CCF20191107_0003.jpg
    CCF20191107_0003.jpg