[Giulia] WYMIANA akumulatora

Tym starym klockiem pewnie da się naładować szybciej i mocniej ale trzeba wiedzieć co się robi (kontrolować i prąd i napięcie). Zapewne daje mocno wysokie napięcie gdy jest nieobciążony (oraz gdy aku naładowane i nie bierze już prądu) - więc bezpieczniej nie używać go do aku podłączonego do samochodu. Oczywiście może on mieć wbudowane jakieś ograniczniki ale to musiałbys zbadać (choćby napięcie gdy nie jest do niczego podłączony). Tym marketowym będziesz pewnie ładował długo (zakładam że daje z 5A zamiast 10) ale na pewno będzie bezpieczniej jeśli nie chcesz odłączać aku od pojazdu.

Nie chodzi o SS tylko o typ akumulatora - klasyczny albo AGM. Stosuje się trochę inne parametry ładowania.

Te akumulatory co szły z fabryki to są efb, nie agm, to po co taka funkcja? Coś zmienili?

Kolega pytał to ma odpowiedź a po co to to inna sprawa :⁠-⁠).

Te akumulatory co szły z fabryki to są efb, nie agm, to po co taka funkcja? Coś zmienili?

Cześć,
W tzw. międzyczasie zdążyłem nabyć nowy prostownik elektroniczny który ma funkcję ładowania aku AGM i.... teraz nie wiem.... nie sprawdziłem jeszcze jaki aku jest w aucie, wiem tylko że ori bo ma z góry logo AR. Jeżeli jest to EFB to można używać do ładowanie funkcji AGM? Czy po prostu WET?

DF

Ostatnia edycja:
Z tego co mi się o uszy obiło to programy PB na prostych elektronicznych mają napiecie 14.7 - 14.8v i to jest ok do agm. Mam gdzieś takiego szrota imax b6 i tam też tak jest. Do efb sie nada, natomiast z elektrody pisali, że to nie naładuje akumulatora do 100% i nie zrobi gęstości, za niskie napięcie, do bezstresowego podładowania do ok 80% będzie jak najbardziej ok.

Do tej swojej nie jestem przekonany, ładuje to max natężeniem 4A (mimo, że napisane na pudełku 6A), ale szybko spada do mniejszych wartości jak już osiągnie napiecie 14.8v i tak sobie buja się w przedziale 1-2A. Musiałbym chyba z tydzień ładowac. Zdecydowanie preferuje starego, transformatowego einhela max 12A.

Ładowarka powinna pchać ok 9-10A aż do uzyskania około 14.5V po czym ustabilizować się na takim napięciu, w związku z czym prąd będzie od wtedy spadał wraz z ładowaniem się akumulatora. Tak w przybliżeniu.

Podzielę się efektami akcji ładowania akumulatora.
Przed ładowaniem miałem wskaznia IBS na poziomie 47%. Zrobiłem trasę ok. 200 km i wynik poprawił się tylko do 56% ( liczyłem na więcej)
Wczoraj wyjąłem aku i podłączyłem do nowozakupinego prostownika z funkcją regeneracji wybierając tę właśnie opcję. Zostawiłem tak na 8 godz. (minimum wg instrukcji) potem podłączyłem na ładowanie wybierając rodzaj aku na AGM I zostawiłem na noc. Rano prostownik pokazał stan naładowania na 100% odłączyłem prostownik, sprawdziłem miernikiem napięcie - było 12,8 V.
Po włożeniu aku do auta IBS pokazał 87% bardzo dobry wynik. Jednak po 4 godzinach znów IBS był na poziomie 48%. Przejechałem 10 km i tym razem szybko podladował na 60%.
Jutro znowu trasa 200 km więc zobaczę jak się zachowa aku po tej trasie i ew. powtórzę ładowanie regeneracyjne.

DF

Powiem tak, jak działa, to dobrze. U mnie ładowało prawidłowo, pokazywało wszystko cacy, napięcia, prądy, a aku jak padł, tak padł na amen, w miesiąc po tym jak zacząl pokazywać humory.

Podpowie ktoś jak zamknąć/otworzyć giulie bez akumulatora? Chcialem sobie go wyjąc, ale auto stoi pod chmurką, to otwartego na noc nie zostawie. :D

Może kluczykiem który w Stelvio jest w środku pilota?! Nie wiem, może w Giulii jest inny pilot...

Podpowie ktoś jak zamknąć/otworzyć giulie bez akumulatora? Chcialem sobie go wyjąc, ale auto stoi pod chmurką, to otwartego na noc nie zostawie. :D

Nie martw się, kradną te auta w minutę więc zamknięte auto przed niczym nie chroni

Grotem otwórz drzwi, pod maską silnika przewodami rozruchowymi ze swojego naładowanego aku. podłącz się pod bolec "+" ( jest pod czerwoną przykrywką)"-" dowolny też tam znajdziesz. Po podpięciu aku. pilotem otworzysz bagażnik i wsadzisz go na swoje miejsce. O kręceniu kierą w skrajne położenia po wymianie aku. chyba wiesz.

Nie martw się, kradną te auta w minutę więc zamknięte auto przed niczym nie chroni

Generalnie jak wszystkie samochody, czy jest coś specjalnego?

To jest w instrukcji :-).
https://aftersales.fiat.com/eLumDat...83_620_GIULIA_603.93.599_PL_01_11.19_L_LG.pdf
Strona 17 wedlug numeracji pliku PDF.
Strona 15 według numeracji na stronach instrukcji.

(coś dodawanie obrazka nie zadziałało).

To by chyba było dobrze jakby nie działał :-).
Niestety będzie. Tylko reset/adaptację kierownicą musisz zrobić jak zawsze po odpięciu zasilania (chyba że zrobisz to z podtrzymaniem zewnętrznym). Do oporu w jedną stronę, do oporu w drugą i powrót na środek. "Stacyjka" off/on i powinno być wszystko ok.

To by chyba było dobrze jakby nie działał :-).
Niestety będzie. Tylko reset/adaptację kierownicą musisz zrobić jak zawsze po odpięciu zasilania (chyba że zrobisz to z podtrzymaniem zewnętrznym). Do oporu w jedną stronę, do oporu w drugą i powrót na środek. "Stacyjka" off/on i powinno być wszystko ok.

No u mnie praktycznie od nowości nie działa więc trochę dziwne. Wiem że w BMW trzeba tą klemę wymienić.
Kupiłem powystawowy egzemplarz stał dwa lata na salonie, na gwarancji wymienili aku ale i ten też nie działa start stop

A sprawdzałeś poziom naładowania w % ? Np. appką My Giulia.

Przyczyn kiedy nie działa start/stop jest od cholery ale, jak mówi kolega, % IBS na początek najważniejszy.
Wymiana klemy, na pierwszy rzut oka wydaje się co najmniej dziwna. Po pierwsze IBS-y mają procedurę resetu (co prawda różnie realizowaną lub pomijaną). To co, po każdym odpięciu aku należałoby wymieniać klemę? Tak samo może po doładowaniu zewnętrznym chargerem? Z tego co kojarzę przez mgłę to w niektórych samochodach trzeba jakoś programować fakt wymiany aku ale to chyba tylko jeśli jego typ, a konkretniej parametry ładowania, mają być inne niż przed wymianą. Nie wiem czy w Alfie gdzieś w MES nie było programowane AGM/zwykły. Ale to też nie tak, że będziesz miał po wymianie błędy czy brak działania.

Sprawdź IBS na tym co masz i spróbuj go doładować jeżeli jest poniżej 65%. Dobrą ładowarką powinieneś osiągnąć w garażu 95% w ciągu doby - przynajmniej ja tak mam.
Wtedy dopiero jeżeli się tego nie uda osiągnąć, co najmniej 80%, albo szybko siada to wymieniaj aku i się nie martw klemą.
myGiulia sobie spraw - to naprawdę super pomocne narzędzie.

No u mnie praktycznie od nowości nie działa więc trochę dziwne. Wiem że w BMW trzeba tą klemę wymienić.
Kupiłem powystawowy egzemplarz stał dwa lata na salonie, na gwarancji wymienili aku ale i ten też nie działa start stop

U mnie też nie działa, bo zawsze po odpaleniu silnika naciskam przycisk "wyłącz".

Przyczyn kiedy nie działa start/stop jest od cholery ale, jak mówi kolega, % IBS na początek najważniejszy.
Wymiana klemy, na pierwszy rzut oka wydaje się co najmniej dziwna. Po pierwsze IBS-y mają procedurę resetu (co prawda różnie realizowaną lub pomijaną). To co, po każdym odpięciu aku należałoby wymieniać klemę? Tak samo może po doładowaniu zewnętrznym chargerem? Z tego co kojarzę przez mgłę to w niektórych samochodach trzeba jakoś programować fakt wymiany aku ale to chyba tylko jeśli jego typ, a konkretniej parametry ładowania, mają być inne niż przed wymianą. Nie wiem czy w Alfie gdzieś w MES nie było programowane AGM/zwykły. Ale to też nie tak, że będziesz miał po wymianie błędy czy brak działania.

Sprawdź IBS na tym co masz i spróbuj go doładować jeżeli jest poniżej 65%. Dobrą ładowarką powinieneś osiągnąć w garażu 95% w ciągu doby - przynajmniej ja tak mam.
Wtedy dopiero jeżeli się tego nie uda osiągnąć, co najmniej 80%, albo szybko siada to wymieniaj aku i się nie martw klemą.
myGiulia sobie spraw - to naprawdę super pomocne narzędzie.

Mam wersję przedliftowa więc niestety apka nie działa :-/
Nieraz doładowuję ale mam ładowarkę z lidla więc może trzeba by zmienić na coś mocniejszego bo ona ma tylko 4 ampery

Amortyzatory
Powrót