• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wyłączenie start/stop

https://youtu.be/PlwKxytZjI0

Rozwiązanie jak to wyłączyć [emoji3]
Jak gość będzie miał płytki to mi da znać. Póki co zrobił jedna i działa jak na filmie.

Po wciśnięciu i przytrzymaniu 5 sek płytka się wyłącza (n0 wizyta w ASO). Pozniej ponowne 5sek przytrzymanie uruchamia płytkę.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
wyslij namiary na jakas stronke, albo email/tel do goscia. ma to jakos fajnie zrobione na wtyczkach, czy trzeba podlutowywac sie pod ori wiazke? domyslam sie ze uklad po prostu symuluje nacisniecie przycisku po starcie zasilania wg ostatnio ustawionego 5s przycisnieciem stanu dla S&S. domyslam sie tez ze przycisniecie przycisku dla magistrali to zmiana rezystancji z jakiejs na inna (trzebaby zmierzyc) - w Fiat/Alfa od lat wszelkiej masci przyciski/stany np zamków itp sa w ten sposob raportowane do kompow. jak sie gosc bedzie obijal z tym za bardzo, to moze sam kiedys zrobie sobie cos podobnego, ale jakby mial gotowca z wtyczkami to wole kupic.

wyslij namiary na jakas stronke, albo email/tel do goscia. ma to jakos fajnie zrobione na wtyczkach, czy trzeba podlutowywac sie pod ori wiazke? domyslam sie ze uklad po prostu symuluje nacisniecie przycisku po starcie zasilania wg ostatnio ustawionego 5s przycisnieciem stanu dla S&S. domyslam sie tez ze przycisniecie przycisku dla magistrali to zmiana rezystancji z jakiejs na inna (trzebaby zmierzyc) - w Fiat/Alfa od lat wszelkiej masci przyciski/stany np zamków itp sa w ten sposob raportowane do kompow. jak sie gosc bedzie obijal z tym za bardzo, to moze sam kiedys zrobie sobie cos podobnego, ale jakby mial gotowca z wtyczkami to wole kupic.
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https://www.ebay.co.uk/ulk/itm/322352078637

To jakiś Węgier.

w sumie tyle mozna dac, szkoda sie bawic samemu w robienie plytki, zakup jakiegos malego mikrokontrolera itp. jedyna sprawa to podlaczenie. z jednej strony gosc pisze:
NO need to cut anything, just need to connect 3 wires.
z drugiej sprzedaje urzadzenie bez jakiejs wtyczki - na zdjeciach 3 przewody bez koncowek. jak juz z nim gadasz to zapytaj go o ta sprawe - wolalbym to wpiac na zasadzie adaptera pomierdzy ori wtyczke panelu a instalacje auta, tak zeby w razie czego nie deaktywowac tego, a wypiac.

zatem dzisiaj czeka mnie wyjecie tego panelu z celu rozczajenia jakie tam sa wtyczki, czy cos na standardowych wtyczkach da sie dorobic. dam znac.

Ostatnia edycja:
w sumie tyle mozna dac, szkoda sie bawic samemu w robienie plytki, zakup jakiegos malego mikrokontrolera itp. jedyna sprawa to podlaczenie. z jednej strony gosc pisze:
NO need to cut anything, just need to connect 3 wires.
z drugiej sprzedaje urzadzenie bez jakiejs wtyczki - na zdjeciach 3 przewody bez koncowek. jak juz z nim gadasz to zapytaj go o ta sprawe - wolalbym to wpiac na zasadzie adaptera pomierdzy ori wtyczke panelu a instalacje auta, tak zeby w razie czego nie deaktywowac tego, a wypiac.
Jak napisze ze ma to będę pytał o szczegóły.

zrobiłem, przetestowałem, dopracowałem swoja wersję wyłączania S&S. zrobiłem trochę inaczej niż gość z eBaya, 4 kable bo dodatkowy pod kontrolę pod diodę LED (np w mojej Giulii jak wyłączę na chwilkę samochód to pamieta, goscia rozwiązanie wtedy włączy S&S - ja robię kontrolę i jeśli nie potrzeba to nie symuluję naciśnięcia przycisku). Da się zdeaktywować itp. Po przeprogramowaniu kończy we wprogramowanym stanie. Do tego zrobiłem to jako adapter wpinany pomiędzy panel świateł a wiązkę auta. Tu prezentacja jeszcze wersji beta z pierwszych testów:

https://photos.app.goo.gl/JgrybWLBoJ64jHNw6

zastanawiam się teraz czy byli by chętni i o jakiej cenie mówimy jako akceptowalnej. trzeba pamiętać że jest to niszowy rynek, i na pewno poniżej 120 nie moze to kosztować jeśli to ma być produkt skończony,zrobiony profesjonalnie a nie byle co. nie interesuje mnie kilka sztuk sprzedanych/drobnica - jeśli mam z tym robić to jako normalny business, czyli dedykowana/zgrabna obudowa, dedykowane PCB, zlecenie lutowania/testowania technikowi (nie mam czasu z tym robić sam) i sprzedaż przez sklep internetowy. Najchętniej chciałbym zrobić to jako gotowy adapter wpinany pomiędzy wiązki, tak jak teraz mam w swoim prototypie, tyle że nie miałem odpowiedniej wtyczki, więc wpięte są tylko złącza a zabezpieczone trytytką żeby się nie wysunęły - produkt docelowy to musiałyby mieć złącza (które może zleciłbym do wykonania przynajmniej w oparciu o jakiś standardowy komponent wtyków jakie teraz używam - takie rozwiązanie to jednak koszt i projekt (obie wtyczki) nie wiem czy chętnych by to interesowało, i ile by to podrożyło produkt. Mógłbym też robić wersję prostą z 4 kablami wpinanymi w wiązkę lutowanie bądź szybkozłączki (bądż 3 kable- w programie mogę wyłączyć kontrolę LEDa, też to zrobić programowalne).
Proszę o komentarze tu na forum. Pojedynczych sztuk nie wykonam - jak pisałem nie mam czasu. Montaż prosty, ale też raczej nie będę się w to bawił - w razie czego jakby ruszył business, to zgadam się z kilkoma warsztatami w Polsce żeby się tym zajmowali.

Ostatnia edycja:
polski rynek raczej nie zaspokoii koniecznosci inwestycji w 100+ urzadzeń

ale jakbys robil to jeden przygarne, jak nie to kupie na ebay

polski rynek raczej nie zaspokoii koniecznosci inwestycji w 100+ urzadzeń

ale jakbys robil to jeden przygarne, jak nie to kupie na ebay
jakbym chociaz ta 100 w pierwsze np 3mce sprzedal, to taka serie moglbym moze wypuscic, a w miedzyczasie probowac zaoferowac to za granica. powiedzmy 30 pewnych klientow na alfaholikach mogloby mnie sklonic do inwestycji w te 100-200szt.
czy koniecznie chcielibyscie wpinanie pomiedzy ori wiazke a panel? a moze wyjecie 4 pinow i adapter pasujacy pod to? no albo szybkozlaczki lub lutowanie pod 4 linie tez da rade? to ostatnie rozwiazanie jest najprostsze, mogloby to przyspieszyć znacznie termin wprowadzenia produktu. to drugie rozwiazanie to musze luknac na wtyczke czu bez problemu wyjmuje sie piny.

dedykowana obudowa czy jakaś uniwersalna tez da rade?

jakbym chociaz ta 100 w pierwsze np 3mce sprzedal, to taka serie moglbym moze wypuscic, a w miedzyczasie probowac zaoferowac to za granica. powiedzmy 30 pewnych klientow na alfaholikach mogloby mnie sklonic do inwestycji w te 100-200szt.
czy koniecznie chcielibyscie wpinanie pomiedzy ori wiazke a panel? a moze wyjecie 4 pinow i adapter pasujacy pod to? no albo szybkozlaczki lub lutowanie pod 4 linie tez da rade? to ostatnie rozwiazanie jest najprostsze, mogloby to przyspieszyć znacznie termin wprowadzenia produktu. to drugie rozwiazanie to musze luknac na wtyczke czu bez problemu wyjmuje sie piny.

dedykowana obudowa czy jakaś uniwersalna tez da rade?

masz zdjecie tej wtyczki/gniazda ?

btw ten system pewnie obskoczy nie tylko alfy ale tez inne marki, wiec jakis tam potencjal rynku jest.

w

takie:
20190216_132459.jpg20190216_132516.jpg
jeśli chodzi o rozstaw to pasuja zwykłe piny IDC 2x6, tylko jak u siebie nie zabezpieczyłem trytytką tylko obkleiłem taśmą izolacyjną za pierwszym razem to gdzieś przy wkładaniu/wyciąganiu kilkukrotnym (przeprogramowywanie) przegięła się wiązka i mimo wszystko wysunęła wystarczająco z jednej storny, tak że światła miałem na stałe włączone i pokrętło 0/Auto/On nie działało. z ciekawości zalukałem do ePera ze wtyczką, raz że tej akurat nie znalazłem, ale inne powiedzmy proste wtyczki - zgadnijcie ile sobie liczą - wszystkie wyświetla po 371zł/szt...

co do innych aut, owszem, choć tu pewnym problemem może być różny sposób sterowania. jak to jest w innych autach nie wiadomo - już bym musiał kombinować, przynajmniej osobne wersje, albo większa płytka która potrafi sobie z różnymi typami interfejsów. od strony cyfrowej wszystko mogę zrobić dowolnie programowalne (czasy, rodzaj/polaryzacja sterowania, rodzaj potwierdzenia itp). jednak jeśli chodzi o wypuszczanie jakiejkolwiek wersji dla innego auta, to trzebaby mieć dostęp fizyczny do samochodu, chętnego właściciela na wyjęcie panelu i grzebanie (pomiar fizyczne/oscyloskop (w Giulii jest np sprawdzane impulsowom dioda LED też pracuje jako PWM), próba itp), no i czas na to umawianie się i grzebanie - z tym ostatnim jest największy problem. Myślę że póki co jeśli już to będzie Giulia/Stelvio, sprawdzę przy okazji jak to działa w Giulietcie żony (u niej akurat pamięta auto więc nie ma problemu, ale wielu ma G bez pamięci SS). jak by coś to rokowało to można pomyśleć o innych autach.pożyjemy zobaczymy, w sumie jeszcze nie wiem czy mi to potrzebne, robotę mam git, projektuje skomplikowane urządzenia które dają satysfakcję, forsa dobra. Z drugiej strony, cikawi mnie zaczęcie własnego biznesu - tego jeszcze nie robiłem.

wracam z malym updatem, choc niektorzy byli ze mna w kontakcie wiec sie orientuja. mam nadzieje ze nie podpadam z ponizszym postem pod jakies paragrafy forumowego regulaminu, a jest choc troche to moze przymkniecie oko na starego kolege?

wzialem sie za nowy biznes. wkrotce sklep i rozne artykuly na stuff4car.com. poki co mam bypass SGW do aut grupy FCA i juz wkrotce deaktywator start&stop w wersji produkcyjnej a nie takiej jak pokazalem na filmiku z przed kilku miesiecy. zrobione na ori gniazdach/wtyczkach wiec zadnnych sladow w aucie sie nie zostawia, zadnych podlutowan pod wiazki auta ktore moglyby sluzyc potem ASO za wymowke do nieuznania gwarancji. do tego moj sprawdza status diody led, wiec nic go nie oglupi. tez mozna zdeaktywowac urzadzenie a w przyszlosci gdyby sie zdarzylo ze FCA cos zmieni w programie BCMa jakim updatem to jest zlacze Mini USB i zawsze moge wypuscic poprawke ktora sobie z laptopa wgracie bez problemu.

Kabelki pomontowane, plytki PCB na pierwsze 120szt wlasnie mi przyszly, reszte komponentów tez mam na stanie:
20190702_003206.jpg20190725_141841.jpg

Cenowo bedzie troche gorzej niz myslalem, jednak dolozenie ori gniazda/wtyku i kabli z kompatybilnymi pinami i robota z tym zwiazana to koszty ktore mnie zaskoczyly. no ale i tak uznalem ze taka wersja jest wlasciwa bo nie narusza wiazek/gwarancji. ceny jeszcze nie podaje bo chce zbudowac choc kilka prototypow w finalnej wersji. na pewno bedzie dobry rabat dla alfaholikow.

Jakby jednak bylo duzo tez chetnych na wersje tansza bez ori zlacz a tylko 4 kable do podlutowania to mozemy pomyslec, paru sztuk jednak nie bede robil do tego (bo za tym idzie cala papierkologia - kompletacja w systemie magazynowym, instrukcja produkcyjna, instrukcja uzytkownika, nowe zdjecia itp).

w przyszlym tygodniu planuje miec kilka sztuk dla tych ludzi ktorzy mnie od paru miesiecy meczyli mailami/PW o to urzadzenie. potem 2 tyg urlop i po urlopie, po 20tym sierpnia pojdzie produkcja calosci i otwieram sklep internetowy. bede dawal znac.

prosze tylko nie zacznijmy w tym watku pytan o ceny czy tego typu sprawy, niech zostanie techniczno-informacyjny ze takie cos jest na rynku, natomiast do pytan/zamowien beda inne srodki komunikacji podane na stronie sklepu.

Ostatnia edycja:
taki mały update ode mnie. zlutowałem dzisiaj 5 szt prototypów, narazie montaż ręczny (5h samo lutowanie tych 5szt więc tak to nie może być robione bo moduł byłby zbyt drogi bo innych robót i kosztów jest jeszcze dużo), w przyszłym tygodniu mam gadać z gościem o montażu na automacie.
Mam też prototypowe obudowy, wszystko tip-top więc zleciłem kolejne 100szt.

Tak to mniej więcej wygląda po zmontowaniu:
20190727_154056.jpg20190727_163940.jpg20190727_164133.jpg

Montaż w aucie jak ktoś ma wprawę 1 minuta, na pierwszy raz powiedzmy 3 - wpina się pomiędzy panel świateł a wiązkę.

te 2 sztuki z naklejkami to obiecane dla kolegów [MENTION=81519]doomin13[/MENTION] i [MENTION=25836]Suzumushi[/MENTION], jak nie będzie problemów/niespodzianek to pod koniec przyszłego tygodnia będę mógł je wysłać. Ze 2 szt jeszcze bym mógł posłać jak ktoś bardzo chce.
Cena finalna jeszcze nieustalona, muszę jeszcze wycenić automatyczny montaż. Te kilka szt dla alfaholików będą po 200zł brutto (FVAT23%)+ wysyłka kurier lub paczkomat 15zł. Potem ustalę finalną cenę serii produkcyjnej a od niej dla alfaholików będzie -10%.

Będę informował o postępach - wieczorem albo jutro biorę się za przerobienie kodu z prototypu na AVR na ten finalny na STM32. jest jeszcze parę rzeczy które muszę zmienić/dodać, będę działał pon/wt w trakcie testowanie.

Jest port mini USB, więc w razie czego (czy to jeśli chodzi of poprawki dla firmweru beta, czy potem gdyby np FCA coś zmieniła w tym jak działa ten przycisk w nowszych wersjach firmwarów BCM) będzie mozna sobie wgrać update samemu z kompa.

Amortyzatory
Powrót