• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wykresy z hamownii naszych alf

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Giulietta 1.4 MA. Co sądzicie o tym wykresie ?
52.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

IMG_20191229_215313.jpg Moja julka po tuningu bardzo ładnie się zbiera z dołu,ale słaba ma górę, czy jak zamontuje większa turbinę od wersji 170KM to wyciągnę trochę góry momentu nie tracąc dołu? Bo moje turbo pompuje już na maxa 1.87bara a w wersji 150konnej mam małe turbo. I nie wiem czy ktoś(poprzedni właściciel) nie zrobił wirusa w trybie normal(136KM) bo w trybie dynamic doładowanie już sie nie zwiększa tylko reakcja na gaz jest inna,a wg instrukcji 150KM i wiekszy moment ma być w trybie dynamic.

Ostatnia edycja:
Co myślicie o tym wykresie, jest ok czy nie bardzo?

Załączniki

• alfa120sanok.jpg
    alfa120sanok.jpg
    71.1 KB · Wyświetleń: 56
Ok, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że te linie powinny iść bardziej pionowo tak jak np u Ciebie

Ostatnia edycja:
Co sądzicie? W ogóle mam takie dziwne wrażenie jakby Julka po programie byla bardziej zamulona, jakby nabrała charakterystyki wolnossacego silnika. Oczywiście w testach przyspieszeniowych jest lepiej, ale same moje odczucia są odmienne od tego co wskazują bezwzględne liczby
43.jpg

jakim cudem masz 200KM i tylko 300Nm momentu,to strasznie żałosny wynik,seryjnie powinno byc 350/380Nm a po programie granice 400Nm powinny byc przekroczone bo to daje efekt wooow.ja przy 170KM mam 400Nm i to ciągnie fajnie.

jakim cudem masz 200KM i tylko 300Nm momentu,to strasznie żałosny wynik,seryjnie powinno byc 350/380Nm a po programie granice 400Nm powinny byc przekroczone bo to daje efekt wooow.ja przy 170KM mam 400Nm i to ciągnie fajnie.
On pyta o silnik 1.4 MA a nie diesla

Na początku jak to przeczytałem, to serce mi mocniej zabiło :D

159 2.4 z hybrydą + dolot + kevlar
614Nm i 280KM

Mechanika, pomiary, logi - [MENTION=34058]KaaC[/MENTION]
Soft robiony przeze mnie na podstawie logów Karola (Kaac)

280KM z powodu wydechu. Nie do końca odetkany. Został tłumik środkowy plus kat. Rosło tylko ciśnienie, a nie przepływ. Więc górą brakło wydajności. Prace trwają.. ;)

AlfaKonrad.jpg

Piękny wynik. Niuta ma tyle co mała ciężarówka.

Kosmos :) :D
Moment niesamowity!
Życzę z całego serca przełamania 300KM :)
[MENTION=34058]KaaC[/MENTION] byś się pochwalił :P

Nie ma czym, to nie jest jakiś gruby projekt - auto mojego klienta, walczyliśmy dzielnie nad kilkoma rozwiązaniami i ostatecznie udało się jak widać na załączonym obrazku.

Poza tym to nie koniec, to jest koniec początku.
Pisząc tu chciałbym jednocześnie podziękować Mirkowi oraz właścicielowi za determinację i cierpliwość.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich, wstawiam wykres z hamowni z prośbą o interpretację wyników. W czym moze być problem takiej fali? Generalnie auto na wyzszych obrotach kopci na czarno. Wtryski, turbina? AR 159 jtdm 150km 310 tys przebiegu.
IMG_20200904_190920.jpg

Załączniki

• IMG_20200904_190920.jpg
    IMG_20200904_190920.jpg
    57.2 KB · Wyświetleń: 25
Ostatnia edycja:
Delikatny program.
Brakło wydechu i chłodnicy do większych liczb. Można było jeszcze próbować bliżej 300, ale nie widziałem w tym najmniejszego sensu. Zrobimy co trzeba i będziemy lecieć dalej z cyferkami ;)

Załączniki

• 1f65a5b9-365c-4c41-af1b-bf91067dd6ec.jpg
    1f65a5b9-365c-4c41-af1b-bf91067dd6ec.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 31
159 2.4 z hybrydą + dolot + kevlar
614Nm i 280KM

Mechanika, pomiary, logi - [MENTION=34058]KaaC[/MENTION]
Soft robiony przeze mnie na podstawie logów Karola (Kaac)

280KM z powodu wydechu. Nie do końca odetkany. Został tłumik środkowy plus kat. Rosło tylko ciśnienie, a nie przepływ. Więc górą brakło wydajności. Prace trwają.. ;)

Pokaż załącznik 271974

Prace w sumie powiedzmy, że połowicznie dobiegły końca kilka miesięcy do tyłu... Natomiast wrzucam wykres ponownie lekko poprawiony mechanicznie.
Dojdzie jeszcze jeden mały element do układanki i ta trójeczka z przodu się pewnie pojawi.

Konrad alfa mirek wykres.jpg

Ładnie :)
A jak z przeniesieniem tego na asfalt? Jak to w realu wygląda?
Domyślam się, że 100-200 dobrze wypada, a robiliście jakieś próby 0-100?

Ładnie :)
A jak z przeniesieniem tego na asfalt? Jak to w realu wygląda?
Domyślam się, że 100-200 dobrze wypada, a robiliście jakieś próby 0-100?

Nic nie mierzyliśmy, aczkolwiek auto jest bardzo, ale to bardzo elastyczne.

Jeśli ktoś miałby uwagę do parametrów wykresu odnośnie wagi - dodam, że wcześniejszy pomiar robiłem sam natomiast kolejny (po poprawkach z wydechem) z klientem ;)

Amortyzatory
Powrót