• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wykresy z hamownii naszych alf

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nic nie mierzyliśmy, aczkolwiek auto jest bardzo, ale to bardzo elastyczne.

Jeśli ktoś miałby uwagę do parametrów wykresu odnośnie wagi - dodam, że wcześniejszy pomiar robiłem sam natomiast kolejny (po poprawkach z wydechem) z klientem ;)

Jakie średnice wydechu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

14-stoletnia Seria :)

100.jpg

Załączniki

• 6347eff7705bf446gen.jpg
    6347eff7705bf446gen.jpg
    50.9 KB · Wyświetleń: 30
A to ja się pochwalę co firma Cinsoft wycisnęła z mojej TBi

159tbi325.jpg

pokrótce: K04 hybryda w Perun Turbo, większy IC, DP luźny kat, nowa dwumasa i sprzęgło + kevlar, remont skrzyni + torsen Quife, czujnik EGT i temp. oleju, cewki, świece i masa pracy.
Pozostały jeszcze poprawki blacharskie i chyba wstawię sondę szerokopasmową. Niestety przez pandemię na samego Quife'a czekałem prawie pół roku, na szczęście dostarczyli przed brexitem, bo pewnie trwało by to jeszcze dłużej.
Wielkie podziękowania dla Pana Marcina za kawał dobrej roboty.

[MENTION=1543]Zet[/MENTION] O, nieźle, mocy więcej niż w 3.2, a moment, jak na benzynę, świetny, co przy dynamice tego silnika (na ile wyczytałem i obejrzałem rzeczy), to musi nieeeeeźle jechać ;-)

Pierwsze wrażenia po odebraniu samochodu niezapomniane, "wgniatało w fotel" w każdym tego sformułowania znaczeniu :D

Pokaż załącznik 276687

pokrótce: K04 hybryda w Perun Turbo, większy IC, DP luźny kat, nowa dwumasa i sprzęgło + kevlar, remont skrzyni + torsen Quife, czujnik EGT i temp. oleju, cewki, świece i masa pracy.
Pozostały jeszcze poprawki blacharskie i chyba wstawię sondę szerokopasmową. Niestety przez pandemię na samego Quife'a czekałem prawie pół roku, na szczęście dostarczyli przed brexitem, bo pewnie trwało by to jeszcze dłużej.
Wielkie podziękowania dla Pana Marcina za kawał dobrej roboty.
Masz też wynik po pierwszym pomiarze bez ingerencji cinsoftu?
Ps.podasz wymiary wirnika?
Wynik robi wrażenie[emoji112]
A wydech od cata seria?

Ostatnia edycja:
Patrząc na parametry z wykresu na prawdę jest się czym chwalić, potężny przyrost mocy. Jak z trakcją ? Planujesz mierzyć 0-100 km/h ?
Na zimówkach i suchym asfalcie na 3 biegu trakcja już jest, 0-100 na razie odpuszczam. 100-200 zrobię jak dopadnę jakiś sprzęt pomiarowy

Masz też wynik po pierwszym pomiarze bez ingerencji cinsoftu?
po naprawach
seria.jpg

i po samym sofcie, wtedy okazało się, że muszla turbiny jest w środku pęknięta
soft.jpg

Ps.podasz wymiary wirnika?
Niestety nie posiadam

A wydech od cata seria?
Tak, zmieniony tylko DP i kat

Bardziej mi chodziło o wynik po wymianie gratów po pierwszym pomiarze kontrolnym

received_205330654718959.jpg

2.4 JTD 20V po chipie, ale mapa była robiona przez ujwue kogo ujwie gdzie, podobno w cinsofcie mowił poprzedni właściciel, ale sam nie wiem.

Ogółem to co widać na wykresie czułem z charakterystyki silnika-dość słaba góra, za dużo momentu i do tego turbodziura do 1800 obrotów-ogółem nie jestem zadowolony z tej mapy, torque steering przy maksymalnym momencie obrotowym, bezsensowne palenie kapora i słaba góra kończąca się na 3700 obr-no silnik do ciężarówki albo busa a nie do osobówki, ja wiem że diesel, ale wolałbym jakos wygładzić wykres momentu zwłaszcza, bo szkoda półosi i sprzęgła.Do tego na samym stage 1 pewnie można by zrobić więcej niż 15 koni przyrostu, ale musiałbym zhamować ją na oryginalnym sofcie, a szkoda chyba na to floty narazie, żeby dłubać.

Byłem kilka dni po Tobie i Marcin wspominał o twojej 159 :) Gratki :)

Też się pochwalę :
Giulietta QV (Seria pokazała 242 konie i 340Nm)
Ze zmian to większy intercooler (zestaw z Fmic'a) , i sprzęgło świeżo obijane okładziną kevlarową.
Pozostałe zmiany nie mają raczej nic do mocy :)
Program pod RON 98

272 konie i 420 Nm ;)

GIUIETTARAFALMOD.jpg

Dzisiejszy pomiar mojej 156jtd 2.4 20v , program prawie noname robiony przez kolegę . Coś tam dał ale niewiele . Dołożony fmic i wycięty środkowy katalizator . I mnie zdziwienie wzięło że tak mało mocy . Co sprawdzić przed normalnym programem . Chcę jeszcze wybebeszyć przedni katalizator . Ile powinno wyskoczyć 220-230 koni ? Ewentualnie na jakim doładowaniu takie moce są osiągalne bo u mnie jest do 1.5bara spadające na 1.4 od około 4tyś . Na pomiarze była włączona klima , dużo zjadła ?
wykres.jpg

Załączniki

• Obraz (5).jpg
    Obraz (5).jpg
    53.1 KB · Wyświetleń: 37
Ostatnia edycja:
Właśnie kupiłem szersze barany od 3.0 do swojego 2.5 24V. Dodatkowo jest zrobiony decat + wydech supersprint. Ktoś zainteresowany wykresem z hamowni?

Jeszcze nie robiłem. Wrzucę jak ogarnę auto do końca

Jak możesz to najlepiej hamuj na MAHA, wtedy wyniki są porównywalne. Trudno coś wycisnąć z wolnossaka - jak już tyle zrobiłeś to pomyśl nad większym dolotem (rura+przepustnica).

jak już tyle zrobiłeś to pomyśl nad większym dolotem (rura+przepustnica).
Poprzedni właściciel robił wydech, przy okazji wymiany rozrządu kupiłem sobie szersze barany bo podobno dają lepszy moment na dole. Ogólnie nie planuje większych tuningów bo tak jak mówisz- nie ma to za bardzo sensu.
3.2 z lepszym wydechem i większym dolotem wypluła 280 koni po mapie.
https://youtu.be/rt8nYK-gMNw?t=360

Amortyzatory
Powrót