[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No dobra:)

Tak brzmi wewnątrz- jazda w korku...właściwie toczenie.

https://vocaroo.com/i/s0WJ9SkQIJEh

kolejne będę wrzucał w tym wątku- mam tydzień bez dzieci:), więc będę mógł zrobić to godnie.

Ostatnia edycja:
Kurcze no mi nie podchodzi, ogólnie na plus, ale mam wrażenie, że te wydechy poprawiają basowy pomruk i nic więcej.
To czego brakuje przed i po to wysokie i średnie tony, mruka jak dla mnie wiele podnosić w stosunku do serji nie trzeba. Nie ma w tym kawalkady zagęszczonych dzwięków niebasowych ... (nie wiem jak to określić i pewnie wchodzę tutaj w poezję audiofilską) ... tekstury.
Choć może to kwestia nagrania
nie wiem jak podgłośnić wyższe dzwięki, może gruba rura nie jest odpowiedzią.
I moje stare 156 TS i Mito i wspomniany Abarth miały to coś.

Mam dokładnie takie samo wrażenie. Dla mnie to jest bardziej dźwięk motocyklowy niż rasowy samochodowy. Faktycznie słychać tylko buczenie i nic więcej. Nie ma takiego ... charczenia i wyższych tonów.

Spodziewałem się zmiany coś w stylu tego
https://www.youtube.com/watch?v=JlN15C1jUYg
Chociaż dla mnie mistrzostwem małych 4 cylindrowców nadal jest 124 Abarth :)

ABART=mistrze:)

Jakość dzwięku-po prostu nagram to lepiej:) nagranie z komorki pod płotem...no sorry:)

Nagraj proszę szybki odjazd z postoju będzie można usłyszeć większe obroty. Najlepiej jakbyś przykleił kamerkę do zderzaka i przejechał kawałek szybciej z redukcjami itp. Sam mam zamiar zrobić coś takiego tylko najpierw muszę umyć zderzak bo do kurzu słabo się klei :D

ABART=mistrze:)

Jakość dzwięku-po prostu nagram to lepiej:) nagranie z komorki pod płotem...no sorry:)
No miszcze:) Ale na twoje ucho są tam gitarzyści i perkusiści czy tylko basiści?
Pod płotem a nie w garażu to akurat dobrze :)

A jakbyś robił filmik to obleć bliżej te końcówki cobyśmy mogli popaczeć

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie.

Świat jest mały:)

Zabawne było to, że zanim wjechała Twoja do hali, to omawialiśmy z panem z serwisu sprawę gwarancji w przypadku modyfikacji wydechu. Wyraził się autorytatywnie, że on osobiście nie uznałby gwarancji w takim przypadku. I wtedy wjeżdża Veloce ze zmodyfikowanym wydechem, co mój syn od razu zauwazył i bez tablic. Pan przyznał, że sami ten wydech montowali. Nie mogę stwierdzić, co w końcu ten fachowiec sądzi o gwarancji w takim wypadku?

No widzisz:) to jest zabawne o tyle, że podobne info dostałem z najbliższego mi salonu- tam akurat było to podyktowane totalną niewiedzą. Trafiłem z tym do Poznania, gdzie temat był znany i nie robił na nikim wrażenia. Dostałem info, że jeżeli wydech jest zamontowany przez nich, przed wydaniem auta to nie ma to wpływu na gwarancję. Mam o tyle komfortową sytuację, że auto jest w wynajmie, więc " w razie W" nie ja będę płacił za prawników:)

Wydaje mi się, że to jednak zbyt poważna sprawa, by handlowiec nie potwierdził tego u przełożonego/ osoby decyzyjnej, ale co ja tam wiem:)

Ilość Abarthów na ich placu (i ich konfiguracji) skłania mnie ku refleksji, że mają doświadczenie w autach na lekkim tunningu. Może się mylę....

A może po prostu "za pieniądze ksiądz się modli" i zdanie Pana nie ma kompletnie żadnego znaczenia- marża na wydechu+ cena montażu to przecież $$$$:)

Chętnie bym porównał tego Akrapovica z tym opcjonalnym wydechem Record Monza. Brzmią bardzo podobnie do siebie...

Akrapowic w Abarth 695 Rivale Special Edition

Widzisz, bo Akra to jest coś. Nie te Ultery, Remusy i inne dziwactwa. Szkoda tylko, że Akra ma tak ubogą ofertę do naszych modeli. Nawet końcówek samych nie robią do Żulietty (chociaż są na aliexpresie xd), o całych wydechach nie wspominając... :( No ale słychać klasę.

Dlatego się wstrzymuję z wymianą bo wszystko co obecnie słyszałem dla Giulii na YT czy na żywo mnie nie powaliło.

fajnie, ale to wydech bez żadnej homologacji, nie przejdzie żadnego przeglądu.

Sprawdzali ci kiedys homologacje na wydech? Ja od 10 lat zmieniłem kilkanaście i nigdy nie miałem problemu. Jeśli wydech nie zachowuje się jak jakaś rakieta to nie będzie żadnego problemu. Btw na żadnej stacji diagnostycznej nie wymagają certyfikacji. Niedawno robiliśmy przegląd ferrari 360, wydech ponad 100 db, diagnosta tylko się zachwycał jaki piękny samochód:). Oczywiście takich historii znam setki :)

Ostatnia edycja:
Czyli co ? to jest aktywny wydech który w D otwiera coś i jest głośniej? czy jak to działa?

Amortyzatory
Powrót