• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wydech Ragazzon dla Veloce

• Autor wątku Autor wątku ozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ogólnie jest ok
Jeżeli tak piszesz w dniu montażu, to chyba zaiste dupy nie urywa. Tak samo miałem w dniu zamontowania Ragazzona, ale teraz naprawdę jest ok. Myślę że to skutek, że oczekiwania były zbyt wygórowane:D

Jeżeli tak piszesz w dniu montażu, to chyba zaiste dupy nie urywa. Tak samo miałem w dniu zamontowania Ragazzona, ale teraz naprawdę jest ok. Myślę że to skutek, że oczekiwania były zbyt wygórowane:D

W ulterze twierdzą że efekt 100% będzie za jakieś 1-2 tys km więc poczekamy zobaczymy.

Dokładnie tak. Na razie czuć wypaloną farbę itp. Słyszałem już ten wydech po przepaleniu i było git. Zresztą kolega epsonix pewnie coś o tym wie.. :)

Ten też ale słyszałem inny. Chyba ktoś z ultera ma stelvio. Swoją drogą mój na razie tak nie brzmi więc trzeba poczekać..

Ten powyżej to końcowy + środkowy, z zastrzeżeniem, że to to samo auto człowieka z Rzeszowa o którym myślę. Chyba, że ktoś ma identyczne Stelvio z nakładkami ;)
Ty masz tylko końcowy? Ile Cię policzyli za to?
Sam się zastanawiam nad Ulterem jak już Giulię odbiorę :D

Moim zdaniem często filmiki w sieci są nie do końca prawdziwe. Podpis jest że tylko końcowy a wymienione są środek albo przelot i końcowy. No jakbym mojego nie nagrał to tak nie brzmi jak ten, a niby tylko końcowy
https://youtu.be/eBYbagkuaQc

No ale catback to masz od kata do końca nowy wydech...
Axleback to sam końcowy

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Wracając do Ragazzona - mam środkowy z rezonatorem + końcowy i na trasie jest głosno. Wygłuszyłem bagażnik - dalej jest głośno powyżej 150 km/h (do tej prędkości jest super). Powyżej 180 - szumy powietrza również robią swoje i sam wydech cichnie.

Moja opinia: jak dużo jeździsz na autostradach (ja dużo jeżdżę) - odpuść sobie.
Jak jeździsz głównie po mieście - koniecznie załóż.
Jak jeździsz mieszanie - to musisz podjąć ryzyko.

Dodatkowo: po zmianie wydechu auto mniej trochę pali. Przy zmianie biegów powyżej 5k RPM strzela podobnie jak A45 AMG (ale tylko powyżej 5k RPM i tylko w trybie D. Pewnie trochę też doszło mu mocy: według Ragazzona: środkowy + końcowy to + 10 km.

Ja osobiście chyba bym się drugi raz nie zdecydował bo za dużo tras robię i zaczyna mi przeszkadzać to buczenie. Ale jak kręce się po mieśce, garażach podziemnych itp to japa się cieszy :)

Znajomi mówią że jak podjeżdżam to słychać jakby QV podjeżdżała :) - to rekompensuje to buczenie na autostradzie

Jest jakaś różnica w tym co można uzyskać z wersji 200 KM względem 280 czy raczej będą brzmieć podobnie/tak samo?

Ten powyżej to końcowy + środkowy, z zastrzeżeniem, że to to samo auto człowieka z Rzeszowa o którym myślę. Chyba, że ktoś ma identyczne Stelvio z nakładkami ;)
Ty masz tylko końcowy? Ile Cię policzyli za to?
Sam się zastanawiam nad Ulterem jak już Giulię odbiorę :D

Ja mam na razie tylko końcowy, jest w planach środek przelotowy ale na razie czekam aż ten się przepali. Cena indywidualnie trzeba uzgodnić ale w 3tys się mieści:-) z dnia na dzień jest coraz lepiej..

Jeśli buczenie na autostradzie jest problematyczne, to zawsze pozostaje rozbicie skarbonki na coś takiego:
https://maxhaust-polska.pl/blog/realizacja-alfa-romeo-stelvio-maxhaust/
Jeśli ktoś dodatkowo korzysta z Android Auto, steruje racechipem i aktywnym wydechem przez bluetooth, to ciekaw jestem jak wygląda płynność obsługi tego całego ustrojstwa przez smartfona w tym samym czasie.

"Zwykły handei nie premium" :)
"Performance 2.0 275 hp stock exhaust"

Można zrobić wydech i nawet procedurę startu? :D

https://youtu.be/-bmMv8FAkfk

Nawet da się zrobić temp oleju w stopniach, temp cieczy, doładowanie, moment itd itd.
Kto wie może nawet da się kontrolę trakcji wyłączyć :D

Kontrolę trakcji można owszem [emoji16]
193.jpg
194.jpg

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Powiedzmy to szczerze i otwarcie: brak aktywnego wydechu (choćby opcjonalnie) w wersji Veloce to żenada i wstyd. Każde auto aspirujące do szybkiego ma teraz takie coś... ale nie Alfa. Bo jest przecież Q. Kit z tym, że niedostępna dla większości zjadaczy chleba. Ale jest.
Alfa Romeo jako marka z takim bagażem historycznym jaki ma powinna coś takiego wprowadzić od samego początku w wersji Veloce, a jeśli nie wprowadziła to czas najwyższy nadgonić zaległości. Mają pod nosem Supersprinta, na co czekają???

Za niedlugo Magneti Mareli bedzie mialo wydech z klapami do Giulii/Stelvio, nie wiem czy nie wejdzie to do katalogu akcesoriów AR. Produkcja jest podobno w trakcie. Inna sprawa ze producent lokalny (taki na U w mojej okolicy) i pewnie lepiej/taniej bedzie kupic go u nas bezposrednio, bo wylacznosci na produkcje nie zarzyczyli sobie wiec i u nich pojawi sie w ofercie.

Za niedlugo Magneti Mareli bedzie mialo wydech z klapami do Giulii/Stelvio, nie wiem czy nie wejdzie to do katalogu akcesoriów AR.

Dobre i to. Aczkolwiek ciekawe jak jakościowo to wszystko będzie wyglądało. Ze starych czasów pamiętam, że Supersprint był naprawdę fajny. Na temat MM mam bardzo kiepskie zdanie - wszystkie ich części które miałem okazały się słabe albo nie trzymające parametrów. Co do Ultera to nie wiem jak w tej chwili wygląda ich jakość, mam nadzieję, że z roku na rok coraz lepiej :)

Amortyzatory
Powrót