• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wydech do Gulietty Turbo

• Autor wątku Autor wątku GiuliettaTBi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
http://www.vireoauto.nl/index.php/savali/complete-pakketten

cena za pakiet Savali tuning... wydaje mi sie ze jest to bardzo przyzwoita cena...obnizanie zawiechy na 3cm, podwojny wydech Savali, przedni spojler, chip za 2895 eur z robocizna...

tez przymiezam sie do wydechu...i zawiechy ale osobno to chyba wyjdzie duzo drozej...

Na chipa sie juz zdecydowalem i bede robil w przyszlym tygodniu, jednak jeszcze przemysle cene pakietu....

pozdro!

28 czerwca Savali montuje chipa (480eur) i obniza zawieszenie 3 cm (800 eur ) ...nie wiem czy to wystarczajaco nisko by zminimalizowalo mi luke ktora teraz mam dosc spora przy 18 felgach... zobaczymy i dam znac czy roznica jest widoczna i odczuwalna po chipie, ponoc gwarantuja ze Julka bedzie chodzic 100 razy lepiej, pytali sie mnie czy mam jakies konkretne ustawienia? zabardzo sie nie znam wiec chce by bylo troche wiecej mocy no i przy tym bezpiecznie by spokojnie jeszcze jezdzic.

a.. i jeszcze pytalem sie czy moga mi przykleic znaczki sportivaQV i powiedzieli ze gratis to zrobia :) bo za miesiac wydech planuje zmienic tylko koszt tego 1500eur.....sporo....

Pozdro

28 czerwca Savali montuje chipa (480eur) i obniza zawieszenie 3 cm (800 eur ) ...nie wiem czy to wystarczajaco nisko by zminimalizowalo mi luke ktora teraz mam dosc spora przy 18 felgach... zobaczymy i dam znac czy roznica jest widoczna i odczuwalna po chipie, ponoc gwarantuja ze Julka bedzie chodzic 100 razy lepiej, pytali sie mnie czy mam jakies konkretne ustawienia? zabardzo sie nie znam wiec chce by bylo troche wiecej mocy no i przy tym bezpiecznie by spokojnie jeszcze jezdzic.

a.. i jeszcze pytalem sie czy moga mi przykleic znaczki sportivaQV i powiedzieli ze gratis to zrobia :) bo za miesiac wydech planuje zmienic tylko koszt tego 1500eur.....sporo....

Pozdro
Super, dzięki za info, jak możesz wywiedz się u nich jeszcze czy zmieniają soft w Julkach z TCT, był z tym jakiś problem (ponoć?).

ok zapytam sie czy softa zmieniaja :)

Jakbys mogl sie zapytac savali o jedna rzecz, czy potrafia tak rozmontowac sterownik samochodu zeby nie bylo widac otwarcia? bo wiem ze za to mozna stracic gwarancje z miejsca, a jak to powiedzial cinek : moge ci go zlutowac :sarcastic
I druga sprawa gdzie oni maja siedzibe? trzeba gdzies daleko gonic czy jak

Sent from my Iphone using Tapatalk

Jakbys mogl sie zapytac savali o jedna rzecz, czy potrafia tak rozmontowac sterownik samochodu zeby nie bylo widac otwarcia? bo wiem ze za to mozna stracic gwarancje z miejsca, a jak to powiedzial cinek : moge ci go zlutowac :sarcastic
I druga sprawa gdzie oni maja siedzibe? trzeba gdzies daleko gonic czy jak

Sent from my Iphone using Tapatalk

Siedziba w NL :P
Ja robie caly service zawsze w Haarlem i tam znajduje sie rowniez Savali.

W odpowiedzi na strate gwarancji to sam sie kiedys pytalem jak jeszcze mialem Julke prosto z salonu czy gwarancji nie strace i powiedzieli ze nie. Na normalnym przegladzie tego nie wykryja dlatego oni dodaja to nawet do nowych autek ktore wychodza z salonu. Pozatym daja gwarancje 2 letnia podajze przy nowym aucie na silnik.

Pozdro

To jest patent moim zdaniem najlepszy - sterowany elektromagnetycznie zawór (klapa) i podwójne rury - a w zasadzie poczwórne, umożliwiające obejście tłumika końcowego.
Tylko dopaść w dobrych pieniądzach tłumik od qv i przerobić go na wzór tego który widzicie na dole :)
Na co dzień seryjny wydech który nie męczy ucha, a na życzenie za dotknięciem jednego przycisku więcej muzyki generowanej wprost przez silnik.
attachment.php

Załączniki

• 6509_0.jpg
    6509_0.jpg
    15.7 KB · Wyświetleń: 240
Panowie jeżdżący QV albo 2.0 jtdm, którzy wymieniali wydech na custom - może komuś zalega i chciałby sprzedać seryjny wydech ? -interesują mnie same rury + plecionka - bez tłumika końcowego.

Chciałem podpytać, które z wydechów są najlepiej wykonane Ragazzon, Supersprint, Savali, Novitec?

jakość wykonania wszystkich jest podobna nie ma co tutaj rozmyślać nad tym, patrzyłbym na dźwięk i cenę. Z wymienionych najlepiej wychodzi Ragazzon. SS jest dużo droższy, Novitec już w sumie nie produkuje na taką skalę jak kiedyś.

Koledzy jeździ ktoś z was na DP bez katalizatora ? czy sonda w 1.4 MA jest bardzo czuła i wyrzuca błąd nawet jak się ją wkręci w DP na dystansowej fajce ?

jezdze z DP bez kata od dawna, na dystansie nie wyrzuca zadnych bledow, mam ta wersje "angled" lambda faker ze sklepu alfisti ale pewnie kazdy inny dystans dalby rade

btw. jakbys wkrecil sonde na dystansie w DP to na pewno by wywalalo bledy, w DP wkreca sie normalnie a na dystansie za DP, o to Ci chyba chodzilo

Ostatnia edycja:
jezdze z DP bez kata od dawna, na dystansie nie wyrzuca zadnych bledow, mam ta wersje "angled" lambda faker ze sklepu alfisti ale pewnie kazdy inny dystans dalby rade

btw. jakbys wkrecil sonde na dystansie w DP to na pewno by wywalalo bledy, w DP wkreca sie normalnie a na dystansie za DP, o to Ci chyba chodzilo

Dzięki za odpowiedź :) oczywiście chodziło mi o drugą sondę za katem :) pisałem o dp bo planuję je zrobić jako jeden element aż do plecionki więc tulejka będzie wkręcana w DP.
PS. resztę wydechu masz serię czy większą średnicę ?
Jest różnica w głośności i reakcji na gaz na niskich obrotach w stosunku do pełnej serii z katem ?

reszte wydechu mam z seryjna srednica, ale na koncu mam Ragazzona Concentric, tlumik srodkowy seryjny, probowalem bez niego i bylo o wiele za glosno, ze srodkowym jest znacznie glosniej ale przyjemnie jak dla mnie

co do reakcji na gaz to zalezy od obrotow, dekat daje lepsza dynamike na wyzszych obrotach tak powyzej 4,5 tys. co najmniej, dzieki temu ze lepiej sie kreci przy wysokich obrotach, zwieksza sie tez moc maksymalna, u mnie ok. 10 hp. Na nizszych obrotach jest wrecz odwrotnie, po zalozeniu mialem wrazenie troche mniejszej dynamiki przy 2-3 tys., co potwierdza wykres, który zrobilem sobie kiedys na szybko w excelu z danych z hamowni z przed i po dekacie, ale jeszcze bez chiptuningu

mozesz sobie zerknac na screena
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6617966/Giulietta 1.4 decat.jpg

to wykres hp, max moment przy samym dekacie sie nie zmienil, natomiast pierwszy "peak" przesunal sie z ok. 2200 na 2500 rpm

reszte wydechu mam z seryjna srednica, ale na koncu mam Ragazzona Concentric, tlumik srodkowy seryjny, probowalem bez niego i bylo o wiele za glosno, ze srodkowym jest znacznie glosniej ale przyjemnie jak dla mnie

co do reakcji na gaz to zalezy od obrotow, dekat daje lepsza dynamike na wyzszych obrotach tak powyzej 4,5 tys. co najmniej, dzieki temu ze lepiej sie kreci przy wysokich obrotach, zwieksza sie tez moc maksymalna, u mnie ok. 10 hp. Na nizszych obrotach jest wrecz odwrotnie, po zalozeniu mialem wrazenie troche mniejszej dynamiki przy 2-3 tys., co potwierdza wykres, który zrobilem sobie kiedys na szybko w excelu z danych z hamowni z przed i po dekacie, ale jeszcze bez chiptuningu

to wykres hp, max moment przy samym dekacie sie nie zmienil, natomiast pierwszy "peak" przesunal sie z ok. 2200 na 2500 rpm

Jeszcze tylko pytanie czy ktoś to DP dla ciebie je spawał czy to firmówka ? Jaka średnica ? Bo waham się między 2.5 i 2.75 - nie wiem jaka średnica na wyjściu od turbiny.

Czyli też ragazzon - zaczyna się szeroko a potem od razu zjazd na seryjna srednice. Ja chcę pociagnąć na 2.5 lub 2.75 aż do plecionki. W poprzednich moich autach dawalo to przyrost i z gory i z dolu tylko że tam miałem 2.0 turbo i dp było 3 calowe...
Pamiętasz może czy oba pomiary bez dp i z były robione w lecie ?

Aby wykorzystać downpipe bez kata lub z katalizatorem sportowym trzeba zrobić remap. Z pewnością wtedy poprawi się dół auta i będzie szybciej się wkręcać na obroty, ponieważ nie będzie restrykcyjnego katalizatora blisko turbo. Moim zdaniem zatem warto zrobić nową mapę silnika biorąc pod uwagę inną konfigurację wydechu. Moim zdaniem przy tak małym silniku nie warto wstawiać wydechu większego niż 2,5 cala. Oczywiście wejście dp powinno być szersze ale potem 2,5 cala jest OK. Szerzej to przerost formy, w Subaru mam dp 3 calowy ale potem center i backbox 2,5 cala i w takiej konfiguracji spokojnie możesz mieć 320KM/450NM

Amortyzatory
Powrót