• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Z długodystansowo porządnych , cywilnych to pamiętam, że fajnie stabilnie z roku na rok się zachowywały Micheliny Primacy HP.

Nie mozesz porownywac debic do michelin ktora jest chyba najdrozsza marka premium na rynku. Ceny ich opon sa prawie 2x drozsze jak omawiane debice wiec nie dziwne ze lepsze. Jak bym mial kase to bym tylko na nich jezdzil, zreszta szwagier wulkanizator tez uwaza ze to najlepsze opony pod wzgleden wlasciwosi i wykonania. Za to np pirelli juz nie sa tak dobrze wykonane.

Nie mozesz porownywac debic do michelin ktora jest chyba najdrozsza marka premium na rynku. Ceny ich opon sa prawie 2x drozsze jak omawiane debice wiec nie dziwne ze lepsze. Jak bym mial kase to bym tylko na nich jezdzil, zreszta szwagier wulkanizator tez uwaza ze to najlepsze opony pod wzgleden wlasciwosi i wykonania. Za to np pirelli juz nie sa tak dobrze wykonane.

No nie porównuję przecież, daję do zrozumienia że jak ma być porządnie to niestety musi kosztować i być marką mającą zaplecze, doświadczenie i umiejętność produkcji .
Ale nie każdy potrzebuje wieloletniej trwałości, niektórzy tyle jeżdżą że zjadą opony w sezon dwa, no to tu te budżetowe mogą mieć sens. Mi się zdaje z perspektywy że źle zrobiłem dając SAVY do auta które bardzo mało jeździ, przez co bieżnika jak w nowych w proces twardnienia postępuje. Nie żeby jakaś tragedia była, spokojnie, ale to już po prostu nie to.

I wciąż nie byłbym taki pewien znaku równości między Dębicą a Savą. Mieszanki gumy mają ogromne znaczenie, rzeźba bieżnika raczej drugorzędne, to że jest taka sama to nie znaczy że guma ta sama.
Ale z drugiej strony podobnie było z Dębicami Frigo jak kiedyś miałem - 2ga zima powiedzmy ok, choć już wyraźnie nie to, trzecia to już kompletnie nie to.
Wniosek - tanie opony trzeba szybko zużywać :)

Ostatnia edycja:
Wątpię aby dla opon schodzących z tych samych linii produkcyjnych, tej samej klasy chciało im się eksperymentować z równymi mieszankami. Gdyby nie przyzwyczajenie Polaków do marki Dębica i Słowenców do marki Sava już pewnie dawno zastąpili by obie jedną marką bo dwie rózna marki to tylko dodatkowe koszta marketingowe. Gdyby jeszcze te opony w tych samych rozmiarach pochodziły z innych fabryk można by podejrzewać różnice ale w tych samych rozmiarach są z tej samej fabryki czy to np. w Niemczech czy we Francji.

Ostatnia edycja:
Może, nie wiem , nie znam się :)
Ale jeśli Dębica to to samo co Sava to jednak nie jest za fajnie na nich po kilku latach.

205/55/16
sztuk 2 do 450 zł za komplet,
cos z opon typu rainsport 3, hankook k425, debica presto, nexen hd blue, barum bravius.
co polecacie, raczej jazda emerycka bardziej, duzo miasta.
dobrze zeby było cicho - chociaz to 156, wiec juz i tak jest głosno
Miałbyć rainsport 3 - ale opinie tutaj, jak i na oponeo i innych forach przejawiały sie identyczne - czyli ogromne zużycie tych gum w czasie sezonu
no i ostatecznie padło na
17968700_1277021302350920_1009423623_o.jpg
trafiły się w dobrej cenie z dotem z grudnia 2016. Zapłaciłem ostatecznie jak za chinczyki.
Jak dwa sezony będą na dobrym poziomie to będę zadowolony ;)

Ja mam Barum 45^ FRRain speed, nie polecam z powodu hałasu , szukam bardziej cichych

Miałbyć ...padło na...

Uhp Uhp miało być - w sesnsie że o nich mowa tu była i że to to samo co Dębica UHP.

Nie HP.

Tzn nic o HP nie wiem, ale zdaje się to co innego.
ULTRA High Performance i High Performance.

Andrzej - wiem wiem, poczytałem poczytalem, opinie są okej. tak samo jak i o presto hp,
z opisu savy/debicy to niby opona do aut o "wysokich" osiagach, a uhp, o bardzo wysokich ... zwał jak zwał. Kawał gumy, a że wybór miał być budżetowy - trafiło się mega budżetowo, że żal bylo nie kupic.
Przeważyły 2 czynniki poza cena - głosnosc, 67db do 71 w rainsportach no i widziałem na zywo 2 komplety po sezonie uzytkowania w miescie rainsportów - których praktycznie nie bylo. Auto miejskie 115km z diesla. Więc te opinie o rs3 - mówiące ze koncza sie mega szybko jednak chyba maja odzwierciedlenie.
Jak się nie sprawdzą - to polecą do twinsparka, a w 156 będę szukał dalej i tak jeszcze komplet opon do 147 potrzebuje w tym roku ;)

Polemizował bym, a przynajmniej w kwestii Pirelli P Zero Nero GT w rozmiarze 235/40R19 jakie mam na aucie.

W zeszłym roku na szybko kupowałem opony. Kupiłem Hankooki Ventus Prime 3 215/55/16. Teraz mam je drugi sezon. Nie są to wybitne opony ale stosunkowo dobrze się zachowują i na suchym i na mokrym asfalcie. Co do zużycia trudno mi coś powiedzieć po 5000km. Osobiście nie zauważyłem. Wydaję mi się że jak za tą kasę są ok :yes4:

Ja u Siebie założyłem Uniroyale RainSport3 225/45/17, cena w porównaniu do Pirelii czy Michlelin to niebo a ziemia. Za kopmplet poszło niecałe 1400 zł a na mokrej nawierzchni przy 90-110 km/h nawet nie czuć że coś pada;)

ja u siebie założyłem uniroyale rainsport3 225/45/17, cena w porównaniu do pirelii czy michlelin to niebo a ziemia. Za kopmplet poszło niecałe 1400 zł a na mokrej nawierzchni przy 90-110 km/h nawet nie czuć że coś pada;)

225/45r17?.....

Pirelli też są w takiej cenie, więc skąd niebo a ziemia?

Pirelli też są w takiej cenie, więc skąd niebo a ziemia?
trzeba umiec jeszcze robić zakupy, ja za komplet 3 tygodniowych dałem 1150zł z wysyłką. Ale fakt, Uniroyal są świetne, a tym bardziej na mokrej nawierzchni.

Słowo się rzekło, więc dzielę się informacją. Śnieg już do Rzeszowa nie wraca, więc wyczyściłem na ile umiałem felgi z różnego świństwa, założyłem opony wraz z nowymi słupkami i wyważeniem 80 pln na lubelskiej w RZ i wrzuciłem na wóz.

202.jpg

203.jpg

204.jpg

Felgi to TOORA z rodziny C573 ET30,5 7JX17H2 zakupione razem z samochodem. Opony po zrobieniu na nich około 1k km robią bardzo dobre wrażenie. Nie mam na razie pełnej mocy w Alfie, więc nie mogę polatać agresywnie, ale jak wchodzę z dużą prędkością(jak lubię) na ronda i w zakręty, to opony trzymają się świetnie. Na moje odczucia wrażenia są podobne do jazdy Pirelli P7, które miałem kilka lat temu. Jesli chodzi o głośność to jest nieźle, choć powyżej 100km/h i na autostradzie szum powietrza i opon trochę słychać - ale to kwestia raczej nieszczelnego już wygłuszenia w 14 letniej alfie.

Generalnie polecam, choć prawdziwe testy jeszcze przede mną, jak będą 40 stopniowe upały.

Dębica Presto UHP2 jest bardzo dobra, więc po co przepłacać za niemieckie odpowiedniki? :-)

L.

W zeszłym roku na szybko kupowałem opony. Kupiłem Hankooki Ventus Prime 3 215/55/16. Teraz mam je drugi sezon. Nie są to wybitne opony ale stosunkowo dobrze się zachowują i na suchym i na mokrym asfalcie. Co do zużycia trudno mi coś powiedzieć po 5000km. Osobiście nie zauważyłem. Wydaję mi się że jak za tą kasę są ok :yes4:

Jeździłem na tych oponach po mokrym torze przez pół dnia Alfą 155 V6, tyle, ze 205/45 R16 , spisały się doskonale, nie było poślizgów.

- - - Updated - - -

225/45r17?.....

też miałem i mam w 156 taki rozmiar, co w tym dziwnego ?

Amortyzatory
Powrót