Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Hejka!
Wiem że do kolejnego sezonu letniego jeszcze sporo czasu, ale wole zasięgnąć języka wcześniej. Będę poszukiwać opon nie do Alfy, ale do "tatusiowozu" czyli Citroen C4 grand Picasso 2.0 HDi 150KM. Typ jazdy spokojny w 3/4 przypadkach zgodnie z przepisami (zresztą te auto do innej jazdy się nie nadaje :D ) . Przebieg roczny minimum 30 tys. Km + raz do roku daleki wyjazd wakacyjny. Raczej szukać będę opon jak najtańszych, ale bezpiecznych - jednak ważniejsze będą dla mnie parametry takie jak niski hałas niż szybkość wejścia w zakręt na mokrym ;)
Zastanawiam się bardzo nad Dębica UHP2 polecana powyżej (cicha podobno).
Teraz rozmiar: 225/45/18
Proszę o opinie. W grę wchodzą też tańsze opony jak np Nankang ECO2 jeżeli jest ta marka jeszcze coś warta (dawniej mieli całkiem spoko opony i całkiem tanio). Pozdrowionka

W takim zastosowaniu ani bym się nie zastanawiał, tylko kupował jakieś Michelin Crossclimate czy inne przyzwoite wielosezonowe.
Na pewno lepesze o niebo od nankangów cywilnych. Nankang semislick jest bardzo dobry, ale cywilne to co innego zupełnie.

Mimo wszystko jednak wymagam opon zimowych (które mam założone na stalówkach 16, jakieś Bridgestone) ponieważ w zimę jeżdżę regularnie w góry w miejsca gdzie niekoniecznie zawsze jest odśnieżone ;)
Dlatego potrzebuję jedynie typowo letnich opon.

No to pewnie ta dębica, czy wyżej wspominane Falkeny , Nokian zLine, Hankooki i sporo innych przyzwoitych, rzuć okiem na testy z kilku źródeł, wybierz 3-4 opony z połowy stawki i wyżej, które w niej goszczą nie wyrywkowo ale regularnie i kup najtańsze z nich. Zbiór testów : http://www.tyrereviews.co.uk/

Co do zimowych właściwości wielosezonówek - częto zmieniane (a będą częsciej bo jeżdżone zima lato , a nie tylko zimy) wielosezonówki jestem pewien że będą się lepiej sprawować niż zimówki po 3-4 sezonach.

Tu fajne porównanie:
https://www.youtube.com/watch?v=2cgtmmtsqFA

od lewej - letnia , Michelin Crossclimate, GY wielosezonowa, i zimówka - chyba najlepsza jaka istnieje Conti TS.
Bo ja wiem czy ten Crossclimate gorszy tak bardzo ? a zakładając "wieczną świeżość" raczej będzie lepszy. Co z najlepszego modelu jak po kilku sezonach właściwości spadają, mało kto o tym pamięta, w zimówkach i w ogóle miękkich mieszankach to widoczne bardzo.

Zimowki zazwyczaj zmieniam przy tych przebiegach i tak max po 3 latach dojeżdżając je później do lata aż bo tak jak piszesz - guma i tak robi się na tyle twarda, że wcale lepsze nie są. W sumie trochę żałuję że nie kupiłem odrazu opon wielosezonowych, obawiałem się wtedy tego że na te górskie wyprawy nie dadzą rady.

No jak masz świeże i faktycznie takie duże przebiegi to może pozdzierasz zanim stwardnieją :)

Miał ktoś FULDA Sport Contol i może napisać po jakim przebiegu były do wymiany?

Ja miałem przez około 15-20 tys km i starly się milimetr. Później sprzedałem.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Miał ktoś FULDA Sport Contol i może napisać po jakim przebiegu były do wymiany?

fulda w 90% się ząbkuje i hałasuje. Zdecydowanie odradzam grupe goodyear.

- - - Updated - - -

Hejka!
Wiem że do kolejnego sezonu letniego jeszcze sporo czasu, ale wole zasięgnąć języka wcześniej. Będę poszukiwać opon nie do Alfy, ale do "tatusiowozu" czyli Citroen C4 grand Picasso 2.0 HDi 150KM. Typ jazdy spokojny w 3/4 przypadkach zgodnie z przepisami (zresztą te auto do innej jazdy się nie nadaje :D ) . Przebieg roczny minimum 30 tys. Km + raz do roku daleki wyjazd wakacyjny. Raczej szukać będę opon jak najtańszych, ale bezpiecznych - jednak ważniejsze będą dla mnie parametry takie jak niski hałas niż szybkość wejścia w zakręt na mokrym ;)
Zastanawiam się bardzo nad Dębica UHP2 polecana powyżej (cicha podobno).
Teraz rozmiar: 225/45/18
Proszę o opinie. W grę wchodzą też tańsze opony jak np Nankang ECO2 jeżeli jest ta marka jeszcze coś warta (dawniej mieli całkiem spoko opony i całkiem tanio). Pozdrowionka

jak jeździsz tak jak pisałeś to polecam ci KINGSTARA SK10. Produkowane prze hankooka (made ich china) opona rewalacyjna i tania. Super zachowuje się na mokrym jak i na suchym. Na dodatek jest cicha. Bardzo dużo tego sprzedałem w różnych rozmiarach i zero reklamacji ( pytałem po sezonie użytkowników i bardzo chwalili )

Jeździ ktoś na Hankook VENTUS V12 EVO2 K120?
Przy okazji jaki jest kraj ich produkcji?

Ja miałem przez około 15-20 tys km i starly się milimetr. Później sprzedałem.

Potem się ślizgały jak opętane w deszczu i również sprzedałem.

- - - Updated - - -

Zdecydowanie odradzam grupe goodyear.

A to niby z jakiego powodu ?
3 sezon użytkuję F1 i jestem mega zadowolony, ciche, na mokrym doskonale się sprawują.
Zimówki również mam, i podobnie.
Ale piszę tutaj tylko o Good Year, a nie markach córkach.

Zdecydowanie odradzam grupe goodyear.
Sam od Ciebie kupiłem komplet nowych Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 w rozmiarze 235/45R18 i nie mogę na nie powiedzieć złego słowa. Wytrzymały już 4 moje pobyty na torze, a na drodze sprawują się świetnie. Żadnego ząbkowania nie zauważyłem.

Też mam takie 225/45/17 i jestem bardzo zadowolony.

Wydymione samsungiem.

założyłem nowe felgi z używanymi oponami Pirelli P Zero Nero GT w rozmiarze 235/45/18, wcześniej jeździłem na Pirelli Cinturato P7 w rozmiarze 225/50/17 i pod względem hałasu Nero GT to jakaś tragedia - strasznie huczą podczas jazdy. Co może być tego przyczyną? Czy po prostu Nero GT są takie głośne?

Przyczyna może być to ze kupiłeś je używane. Również mam P Zero Nero GT w rozmiarze 235/40R19 i na pewno nie są one najcichsze jak z reszta większość opon tej klasy ale też nie mogę o nich powiedzieć, ze "strasznie huczą".

Ostatnia edycja:
U mnie wyżej wymieniana Fulda SC spisywała się dobrze miałem ją 3 lata od nowości, sprzedałem bo przeszedłem na 19" i nie było już takich rozmiarów tego producenta a pewnie bym kupił bo jak dla mnie były dobrym wyborem w stosunku cena do jakości do moich możliwości czytaj samochodu a do tego mega ciche i w miarę niska ścieralność więc może trochę mieszanka twardsza. Porównanie do aktualnego hankooka. Testy z tamtego okresu też były obiecujące, często w pierwszej 10. Później jak się spisywała to nie wiem.
Ząbkowania nie było. Ząbkowanie może wynikać prędzej ze złej geometrii zawieszenia, luzów w zawieszeniu, ciśnieniu w oponach, bądź rzeźby bieżnika, ta była asymetryczna więc ok do 159 a w 159 kierunkowe lubią się właśnie ząbkować bądź nierównomiernie ścierać. Dodatkowo co sezon zmieniam koła przód na tył.
Fakt, że nie jest to deszczówka co nawet właśnie wynika z bieżnika i na mokrym zawsze będzie gorsza niż na suchym czyli tak jak praktycznie każde opony, może trochę więcej może mniej w zależności od marki ale to normalne. Może kwestia tej mieszanki gumy, mało się ściera ale np gorsza przyczepność na mokrym.Także ja gdy warunki gorsze to nie pozwalam sobie na tyle co na suchym więc dla mnie były wporzo i w poślizgi nie wpadałem. Dla mnie jedyny minus i gdzieś to nawet pisałem o nich to miękki bok, wyczuwalnie na szybkich łukach dało się to zauważyć ale może to było związane z rozmiarem 225/50/17 czyli taki ponton w stosunku do aktualnego profilu 40 na którym jeździ mi się stabilniej. Ktoś może także powiedzieć fajne bo wygodniejsze na nierównościach;) Niedawno wyszły SportControl2 i w sumie ciekawe jakie są w porównaniu do poprzedniczki.

Może już to było gdzieś wcześniej w tym temacie, ale nie chce mi się szczerze mówiąc przeszukiwać 138 stron tematu. Zastanawia mnie sens istnienia opon asymetrycznych. Zachwalane przez świat motoryzacyjny jako nadające się i na mokrą i na suchą nawierzchnię. I pewno jest w tym sporo racji.
Przeważnie jest to opona, która wewnątrz posiada bieżnik taki, aby trzymał dobrze na suchym, a na zewnętrznej stronie pół-v, żeby wyrzucać wodę na zewnątrz eliminując aquaplaning. I to jest dobra koncepcja, gdyby takie opony były produkowane jako lewe i prawe. Ale są to opony tylko lewe, a na prawą stronę montujemy je "odwrotnie" . Znaczy, że rowki, które miały nam wyrzucać wodę na zewnątrz, wciągają nam ją pod oponę.

Z tego wniosek, że ma mokrym w prawo skręcamy i jesteśmy jak przyklejeni, a w lewo trzeba uważać.

Amortyzatory
Powrót