Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

O Oponach możemy tak samo dyskutować jak o olejach. Byłem u kilku gumiarzy, w tej ceni polecali mi Ventus Prime 3 z Hankooka, kupiłem, zarówno na suchym jak i na mokrym spełniają zadanie, jestem zadowolony, a szerszą opinie będę mógł wyrazić za 2-3 lata ;)

Ja tylko przedstawiam fakty dotyczące wspominanego testu...ale to prawda jest podobnie jak z olejami, mechanicy często polecają castrola czy mobila ;)

Miał ktoś jakies opony sunny ,saulin,goodride,kormoran gamma b2, riken,infinity
Szukam jakis 18 stek nowych
Jakieś opinie odczucia ?
Glośność

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Prawie wszystkie to najtańsze chinole zdecydowanie lepiej brać Dębice HP2/Save HP2. Co prawda nie miałem nic z powyższych ale raz miałem 18" Nankanga NS2 i powiedziałem sobie nigdy więcej.

Tak myślałem ze taką odpowiedz
Wiec ja mialem 2kpl nexenów korełańskich opon
I szczerze super opony
215 40
Ale tutaj potrzebuje 235
Nexeny tansze niz nangaki :) czy jakos tak [emoji14]

Tak myślałem ze taką odpowiedz
Wiec ja mialem 2kpl nexenów korełańskich opon
I szczerze super opony
215 40
Ale tutaj potrzebuje 235
Nexeny tansze niz nangaki :) czy jakos tak [emoji14]

Akurat Nexeny któreśtam (4000?) miały całkiem przyzwoite wyniki w testach rok czy dwa temu, zwłaszcza w odniesieniu do ceny.
A te co wymieniłeś - nie miały.
nankangi NS2 (nie mylić z NS2-R ale to semislick) miały marne wyniki i zgadza się to z opinią Pływaka.
Na 166tce mam Savy UHP chyba z 4ty sezon czy 5ty może... muszę sprawdzić. Nie jest to szczyt klejenia opon, ale jest ok, choć teraz po latach mam wrażenie że stwardniały i ASR miga na suchym (przy ruszaniu na wprost na bardziej wyślizganym asfalcie), mimo wyłącznego STRa, a pamiętam że jak były świeże ciężko było żeby zamigał. Ale to auto jeździ spokojnie. W sumie jak się toczysz tylko to możesz coś z tych w/w, obojętne. Ale jednak masz tego momentu pod nogą trochę, to szkoda psuć auta oponami.

Na ile mógłbym liczyć sprzedając komplet używanych opon FULDA SPORT CONTROL 2 225/40 R18 po jednym sezonie? Chciałbym wymienić na 235/45 R18.

A ja się zastanawiam między Dayton Touring 2, goodride rp28

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

A ja się zastanawiam między Dayton Touring 2, goodride rp28 i rotalla czy ktoś jeździł na jednych z nich. Rozum podpowiada Daytona bo produkowana we Włoszech i miałem zimowki i byłem zadowolony. Ale czytałem że goodride też są dobre

A ja się zastanawiam między Dayton Touring 2, goodride rp28

Miałem styczność z Daytona modelu niestety nie pamiętam. Do mniej więcej połowy bieżnika były znośne, bez szału ale do auta, które jeździło po mieście stykały. W raz ze zużyciem robiła się tragedia, guma twardniała i przy połowie już na mokrym się nie dało na tym bezpiecznie jeździć. Zostały wywalone mimo tego, ze stan bieżnika nie był jeszcze najgorszy.

Jaki powód ?

Pierwszy sezon były oki ale na drugi to już jakaś porażka mimo że było jeszcze ponad połowa bieżnika to po mokrym nie dało się jeździć. A jak już trafiło się koleinę gdzie była woda to auto jechało gdzie chciało.

205/55/16
sztuk 2 do 450 zł za komplet,
cos z opon typu rainsport 3, hankook k425, debica presto, nexen hd blue, barum bravius.
co polecacie, raczej jazda emerycka bardziej, duzo miasta.
dobrze zeby było cicho - chociaz to 156, wiec juz i tak jest głosno :D

Ja kupilem nowa debice, wczesniej mialem hankooki k120. Jestem zadowolony z opon i tego ze zaplacilem w porownaniu o jedna opone mniej. Jedzie sie przyjemniej jak na hankookach a przyczepnosc przy mojej jezdzie podobna.

Ciekawe czy to samo napiszesz za 2-3 sezony..
kazda nowa opona jest zawsze wielkie WOW, po 2-3 sezonach te tanie wyzywa sie od najgorszych..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Otóż to. Nowe są zawsze super, w dodatku często po przesiadce ze starych , niewyważonych już bo się nie chciało jak trzymamy na felgach, to siup zakładamy, już stwardniałych itp.
Ja właśnie te SAVY UHP - niby to samo (choć ja tak śmiało bym nie oznajmiał, mieszanki mogą inne być) Dębice UHP tak sobie odczuwam dziś w chłodniejszy i mokrawy dzień po 4 czy 5 sezonach. Nie żebym się bał jeździć, no ale jest niedostyt. W zeszłym roku pamiętam już też to było wyczuwalne. Na pewno gorsze to z nich odczucia niżjak były nowe, i niestety też na pewno gorzej niż Nokiany z-Line w podobnym czasie do drugiej Vki kupowane i do tego więcej przejechane.
Z długodystansowo porządnych , cywilnych to pamiętam, że fajnie stabilnie z roku na rok się zachowywały Micheliny Primacy HP.

Po 3ch sezonach te opony juz beda zjechane:p hankooki tylko tyle wytrzymaly ok. 30tys km. Biorac to pod uwage nie widzialem sensu brac drozszych opon. Jakby ich przewidywalny przebieg wynosil 50tys lub wiecej to masz racje z wiekiem napewno sie pogorsza ale zanim to nastapi to bieznika i tak juz nie bedzie.

Amortyzatory
Powrót