• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Kolejny test opon, który pokazuje jak zmienia się opona w zależności od rozmiaru i pewnie w jakimś stopniu tez testującego. Hankook w rozmiarze 225/50R17, który w teście autobilda był drugi w teście ADAC w rozmiarze 195/65R15 wypadł gorzej od Savy aka Dębicy i to zwykłej HP, a nie UHP2. Jest dopiero 14.

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-ADAC-195-65-R15-Summer-Tyre-Test.htm
Test autobilda w rozmiarze 225/45r17 bral poki co pod uwage tylko droge hamowania na mokro i sucho. Dodatkowe parametry i ostateczne pozycje opon bedzie wiadomo dopiero 10 marca jak wyjdzie pelny test.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

Ostatnia edycja:
Kolejny test opon, który pokazuje jak zmienia się opona w zależności od rozmiaru i pewnie w jakimś stopniu tez testującego. Hankook w rozmiarze 225/50R17, który w teście autobilda był drugi w teście ADAC w rozmiarze 195/65R15 wypadł gorzej od Savy aka Dębicy i to zwykłej HP, a nie UHP2. Jest dopiero 14.

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-ADAC-195-65-R15-Summer-Tyre-Test.htm

Tu jest więcej parametrów, nie tylko hamowanie branych pod uwagę - w tym głośność, zużycie - tu sava UHP wygrywa. Z tym że zużycie ja bym traktował jako plus. Jak coś ma trzymać, to się musi zużywać, nie ma innej drogi. Oczywiście nie moża być za bardzo miękka - bo wtedy się przegrzewa i puszcza .
Ten test przytoczony jest zbieżny z większością - od lat sava w tym samym mniej więcej miejscu, od lat conti w tym samym.
Częśćopon jest inna po prostu - tam była Turanza evo, tu nie evo. Tam nokian zLine, tu Line.
Generalnie - nic raczej zaskakującego.

A swoją drogą ta Dębica to naprawdę ideniko to samo co Sava UHP ?

Ten test jest tak fajny, że te Savy jak obecny kapeć mi się skończy to lądują na Alfie

A swoją drogą ta Dębica to naprawdę ideniko to samo co Sava UHP ?

W przypadku modelu UHP i HP cała opona jest identyczna dla obu marek i obie często schodziły z tej samej linii w niemieckiej fabryce. Nie wiem jak z pozostałymi modelami ale np zimowe HP2 na pierwszy rzut oka były identyczne dopiero po przyjrzeniu widać kosmetyczne różnice w bieżniku ot może po prostu aby nikt im się nie czepiał, że klepią to samo pod kilkoma markami.

Sava UHP:
138.jpg

Dębica UHP :
139.jpg

Sava HP
140.jpg

Dębica HP
141.jpg

Pytanie do tych co testują i znają się. Jakie kapcie polecacie na sezon 2017 w rozmiarze 225/50/17 i w cenie około 1500 za komplet? Zwykła jazda bez szaleństw z przewagą tras niż jazdy po mieście i nie chciałbym chińczyków. Z góry dziękuje za doradztwo.

Ostatnia edycja:
Żartujesz sobie prawda? Przeczytałeś chociaż ostatnie posty? Stronę wcześniej masz wklejony przez Andrzejsr link do testu opon na ten sezon we właśnie takim samym rozmiarze....

Ponadto z tego co ja kojarzę to akurat kylo1986 nie napisał o nic nich sensownego poza tym, ze jego kolega je kupił i jest niezadowolony.

http://www.opontest.pl/uniroyal-rainsport-3

I wybieramy test autobild 2016 tu już są 11 w tabelce.
Porównywany do Dunlopów na których jeździłem 5. miejsce

Pisałem też że stosunek cena jakość OK ale wolałbym dołożyć do Dunlopów jednak.

Testy są rożne. Odczucia też każdy ma własne jak i potrzeby.
Mi osobiście Rainsporty nie przypadły do gustu. Nie musiały.

W teście co ostatnio wrzucałeś nadal wysoko.

Ostatnia edycja:
W jednym teście 11 w innym 2, przeważnie gdzieś w połowie pierwszej dziesiątki więc to nijak się ma do padających tu haseł: "szajs", "gniot", "nie stało koło dobrej opony".

Spory rozrzut.
Dalej opona do której porównywałem i twierdze że wolałbym dopłacić
http://www.opontest.pl/dunlop-sport-bluresponse
od 1 do 6 ze znaczną przewagą 1-2-3

Dodatkowo nie w 5 testach tylko 20

Oczywiście mówi o oponie do turlania się dupo wozem, nie do sportu.
O czymś na czym w sezonie wiosna lato jesień zrobię około 40-50kkm.

Ostatnia edycja:
Wspomniany przeze mnie Hankook stronę wcześniej też ma taki rozrzut. I nie twierdze, ze nie ma lepszych po prostu za daleko popłynęliście w krytyce bardzo dobrego średniaka ot co. Bo dla mnie gniot czy szajs to są opony, które w każdym teście będą na końcu listy, a nie opona zajmująca przeważnie koło 5-6 miejsca w testach.

Średniaka tu się zgodzę.

Dodatkowo patrząc na trend tych Dunlopów najlepsze miejsca zbierały w 2013.
Ale:
"Świat poszedł do przodu, pojawiły się komputery, amfetamina, samoloty."
Konkurencja nie śpi, wydaje nowe modele i stare schodzą na dalsze pozycję.
Trzeba śledzić w miarę nowe testy.

Znalazłem wyniki dzisiejszego wydania autobilda. Uzupełnienie do testu sprzed miesiąca gdzie dodatkowo prócz drogi hamowania na suchym/mokrym brali pod uwagę pozostałe aspekty jak cena, hałas, zużycie itd.. Uniroyal spadł dzięki temu z 6 na 10, Hankook z 2 na 5, Sava tylko jedno oczko w dół z 11 na 12. Swoja pozycje zachowały tylko Contnentale zostały na 1, oraz Falkeny i Pirelli. Zaskakujące są dwa ostatnie miejsca 19 i 20 dla Kumho i Yokohamy. Cała tabela powinna się już niedługo pojawić na tyrereview.

Ostatnia edycja:
W tescie autobilda dunlop jest na drugim miejscu oczywiscie na pierwszym jest conti.
1. Conti Premiumcontact 6
2. Dunlop sportmaxx rt2
2. Falken azenis fk510
2. Pirelli Cinturato p7 Blue
5. Hankook Ventus prime^3
6. Fulda Sportcontrol 2

Uniroyale miejsce 10 mistrz mokrej drogi ale na sucho kicha.
Sava intensa UHP 2 miejsce 12. Dobrze hamuje ale podsterowna na mokro.

Wszystkie 6 pierwszych opon jest polecanych przez gazete. Tylko conti ma przewidywany przebieg prawie 40tys km po tescie dlugodystansowym 4000tyskm. Dunlop 36,5tys. Reszta mniej jak 30tys.

Cos tu jest na rzeczy, moje hankooki k120 po 2ch sezonach i moze 25-30 tys sa zjechane.... myslalem ze jescze przejade troche ale nie ma bata profilu nie ma. Jest to dla mnie i mojego portfela szokujace.... Wiec bede szukal opony oplacalnej pod wzgledem przewidywalnego przebiegu.

Szybkie pytanie 225/45/17 Fulda SportControl 2, czy Dunlop SportMaxx RT2?

Biorac pod uwage cene to falkeny ^^

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót