• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

www.cinsoft.pl

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to jeszcze chyba ostatnie pytanie:
Dużo zabawy z montowaniem coolera jest? Sporo trzeba rzeźbić? Gdzieś coś mi się obiło o uszy, że trzeba przeciwmgłowe wywalić? Na pewno potrzebne są wtedy nowe węże, zgadza się? Jaki to jest przybliżony koszt tych operacji?
Im dalej w las tym więcej drzew niestety, planowane koszty rosną bardzo szybko jak chce się coś zmienić :(

Nie trzeba wywalac halogenów. Jak znajdę czas wrzuci się fotki wykonanej roboty w alfie której wykres kolega Tomek wrzucił kilka postów wyzej. Cooler na jedną stronę, halogeny na miejscu jak i wszystko inne, z zewnątrz żadnej wsi nie ma.

No to jeszcze chyba ostatnie pytanie:
Dużo zabawy z montowaniem coolera jest? Sporo trzeba rzeźbić? Gdzieś coś mi się obiło o uszy, że trzeba przeciwmgłowe wywalić? Na pewno potrzebne są wtedy nowe węże, zgadza się? Jaki to jest przybliżony koszt tych operacji?
Im dalej w las tym więcej drzew niestety, planowane koszty rosną bardzo szybko jak chce się coś zmienić :(

na własne oczy widziałem montaż u dżordża IC 550/180/65 ale dwustronnego do 2.4 ale nie 20V i niestety halogeny trzeba było pruć bo po prostu pod zderzakiem było mało miejsca

w przypadku 20 V i IC jednostronnego być może nie trzeba - nie wiem , nie widziałem , nie znam się ale jak Marcin pisze , że nie trzeba to widocznie tak jest

koszty :
IC jednostronny 550/180/65 od fmic'a - 525zł
do tego złączki sili - liczmy 150
rurki stal - o ile byś takie chciał pewnie ok 250-300 , plus robocizna za spawanie , gięcie itp = ok500 bym policzył
opaski zaciskowe ( cybanty ) - a z 5zł :-)
wychodzi na to że okolice +1000zł trzeba by szykować

ale warto wg mnie :cool:

Ostatnia edycja:
Mnie tez radzi wymiane IC, do 20V Marcin mi wyliczył więcej, może niedługo wpadnę do niego przelotem by wszystko obgadac.

Wysłane za pomocą myśli z i9100

liczyłem tak na szybko i bez większego doświadczenia w kwestii kosztów w zakładach
mi rurki np robił kolega z forum ( bardzo dobrze i fachowo i tanio :-) i oczywiście pod wymiar - kilkukrotne pasowanie na aucie i dopiero po osiągnięciu efektu spawanie na gotowo i dzięki temu wsio pasuje bez cudów że za wysoko , za nisko itp )
montaż miałem u george'a - też na pewno nie po kosztach zakładów moto
jedynie koszt samych gratów ( IC , rury , złączki , cybanty ) miałem zwykły ( bo nie mam jeszcze znajomych w takich sklepach :-) )

zobacz jak wygląda twój IC fabryczny i sam pomyśl na ile to coś schłodzi ...
w GT ic fabr to też jakiś żart chyba (silnik niby 150 a icek jak w 156 105kunia :lol: )
po samym IC 550/180/65 już koniów przybywa ( tak wyszło w kilku znanych mi przypadkach )

Ostatnia edycja:
Po cholerę orgia niutona z dołu degradująca przeniesienie napędu itd - 300nm przy 2k jest wystarczające szczególnie gdy ma się umiejętności i jeździ tak jak właściciel tego auta - gonienie tym autem to i tak korzystanie z zakresu górnego a tam jest niutona aż nadto - przy 4k jeszcze 340nm a 190ps przez ponad 600obr

Jak napisałem co kto lubi. Mocny dół jest bardzo przyjemny nie tylko w mieście,a 300Nm jest dobrym wynikiem ,ale przy min 1800obr.Przeniesienie przeniesieniem,jest i na to recepta.

Chciałem tylko podkreslic,że jednostronny IC w tym przypadku jest tak samo " lagowy" jak dwustronny i tyle,może inaczej było by przy większym turbo,choć nie sądzę.

Mask-Większy cooler w 1,9 140/150/175 jest konieczny przy większej mocy,chocby dla bezpieczeństwa silnika,a to czy 1,9 czy 2,4 mają moc rzędu 230km nie robi dla nich róznicy,kwestia mądrego softu i doboru rozrzadu.

No właśnie tak jak się obawiałem, koszty rosną lawinowo, jeśli zechce się coś dłubnąć :( Z ok. 1000 za samo strojenie zrobiło się przynajmniej 2500 :( A miało być tak pięknie... Jak jeszcze chciałby mocniejszy rozrząd, to i 4 kloce może być mało na to wszystko. Będę póki co niestety musiał spasować, bo tyle to przeznaczyć funduszy nie da rady, są pilniejsze cele. Może uda się dozbierać i w przyszłym roku o tym pomyślę.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i rozjaśnienie tematu.

No właśnie tak jak się obawiałem, koszty rosną lawinowo, jeśli zechce się coś dłubnąć Z ok. 1000 za samo strojenie zrobiło się przynajmniej 2500 A miało być tak pięknie... Jak jeszcze chciałby mocniejszy rozrząd, to i 4 kloce może być mało na to wszystko. Będę póki co niestety musiał spasować, bo tyle to przeznaczyć funduszy nie da rady, są pilniejsze cele. Może uda się dozbierać i w przyszłym roku o tym pomyślę.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i rozjaśnienie tematu.

Spokojnie,nie od razu Kraków zbudowano.Nie musisz ,aż takiej gotówki wykładac. Cooler to super sprawa,a i moc mozna wykrzesać większa wraz z ciekawymi krzywymi.Jesli nie masz nawyku szalonej,ostrej jazdy,lub non stop 200 na autostradzie/ekspresówce,to zrób sobie program na te cirka 200km i też będziesz miał fun,tyle ,ze będzie to wymagało większej uwagi i świadomości.Moc nie oznacza od razu ścigania się,a przyjemnosc łatwiejszego wyprzedzania jest taka sama.Rób program i będziesz zadowolony.

A no to może nie do końca się zrozumieliśmy :P
Mimo dość mocnego silnika, który mam w aucie, ja w ogóle nie preferuję sportowej jazdy :) Lubię za to mieć zapas pod nogą, właśnie w celu łatwiejszego wyprzedzania czy po prostu samej przyjemności podeptania chwilę. Nigdy nie żyłuję i nie męczę swoich pojazdów, jazda autostradą do 160 raczej zamęczaniem też nie jest :P
Warto wtedy w ogóle robić program?:)

Warto chociażby dla zmiany charakterystyki silnika i mniejszego spalania,poza tym,gdy wsiądziesz w auto juz "po" sam się postukasz w czoło i pomyslisz " czemu tak późno to zrobiłem" :). Daj sobie spokój z większymi modyfikacjami.Zrób sam soft u Cinka i zobaczysz,że będziesz zadowolony.Spytaj twardego czy kenobiego ;).

Jak już ktoś napisał,za te kilkanaście stówek warto dać nowe życie belli.

Mask, zdecydowanie soft polecam, lepsza charakterystyka pracy w zakresach, elastycznosc, spalanie ? lekko mniejsze :)

fakt, u mnie soft starczyl na ? hmm 3 miesiace ? juz chcialo sie wiecej, na co tez przeznaczylem jakas tam $, okaze sie w niedlugim czasie co mi Cinek poczaruje ... :) mysle ze po finalnym zaloze temat i opisze co i jak sie dzialo :)

Prześledziłem cały temat, i zastanawiam się czy w 166 po fl (JTD 20v) potrzebna będzie podmiana IC na większy. Celuję w 200PS i 450 NM. Ciekaw jestem czy ma taki mały IC jak w 156 czy już coś trochę innego. Po zdjęciach coolerów ten do 166 wygląda inaczej. Cinek pisał że Ori może się gotować, ale w sumie ja rzadko kiedy kręce moją powyżej 3000rpm. Co byście zrobili

a) robić sam soft (oczywiście u Cinka) podpasowany pod moje potrzeby i nie martwić się IC (EGR off)
b) wymienić IC na wydajniejszy i podciągnąć ją mocniej?

Nie chcę zeby dymiła, i chcę jeszcze nią trochę pojeździć (mam 170 000 przebiegu)
Ma ktoś doświadczenia z przerabianiem 20v ale w 166 ?

Cinek pisał że Ori może się gotować, ale w sumie ja rzadko kiedy kręce moją powyżej 3000rpm. Co byście zrobili

Cinek wie co mówi :) Skoro rzadko ją kręcisz powyżej 3000rpm, to po co robić jej remap.... to tylko moje odczucie ;)

Skoro rzadko ją kręcisz powyżej 3000rpm, to po co robić jej remap..
A co to moda się robi tylko dla tych co kręcą do do odcięcia? :)
Oczywiście tez raz na tydzień ją przebutuję pod czerwone pole ale 70%jazdy to tak naprawde obroty między 2000 - 3500rpm.

Remap chcę zrobić też dlatego żeby pozbyć się (wyciąć) EGR bo przez niego przy wyzszych obrotach potrafi troche bąka puścić i ogólnie dlatego... że mi się nudzi :)

Kenobi wrzuć jeszcze raz swojoje wykresy bo z wcześniejszego linka coś nie mogę odpalić a widzę że masz taki silnik jak ja. Swoją drogą ciekawe czy mamy takie same coolery?

A co to moda się robi tylko dla tych co kręcą do do odcięcia?

Nie miałem na myśli pałowania i kręcenia do odcięcia :) Chodziło mi o jazdę w zakresie obrotów "przyjemnych" dla turbo ;) A Ty napisałeś wcześniej, że rzadko przekraczasz granicę 3000rpm :)
A wywalenie EGR jak najbardziej :)

Ostatnia edycja:
kamko, IC w 166 jest nieco wiekszy, ale czy wydajny jak trzeba, nie powiedzialbym

157.jpg

IC w 156 do niczego sie nie nadaje, czekam na sygnal od Cinka i jade zrobic z nim porzadek :)

Dzięki za wykres hmm... spory niuton wyszedł Ci w serii z tego co pamiętam 20v seryjne to 385Nm a u Ciebie w serii 425Nm. Wyłączenie Egr przed pomiarem pewnie trochę pomogło. Takie parametry jak u Ciebe raczej by mi wystarczyły. Mam nadzieję ze ten mój IC będzie chociaż troszkę wydajniejszy. Wstępnie ustawiłem się z Cinkiem na początek lipca :)

- - - Updated - - -

Chodziło mi o jazdę w zakresie obrotów "przyjemnych" dla turbo

A jakie to wg Ciebie obroty przyjemne dla turbo??? Bo ja zawsze myślałem że tak od 2200 do max 3500 to najlepszy zakres dla sprężarki-chyba że jestem w błędzie?

Amortyzatory
Powrót