omen
Nowy
FES + kabel albo ASO
)
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
pedałem gazu????????? jak???? czym???????
może to dotyczy tylko nowych aut, ford był nówka , 600 km jak go chipowałem, alfa ma 170 tys i lekki dymek pusci a tez ma dpf
wszystko zależy od tego jaki jest DPF czy wyłapuje ok 95% cząstek sadzy czy ok 80%, tez nie raz zauważałem jak mieliśmy auto na rolkach z DPFem że w serii mimo DPFa puszcza "dyma" w BMW, czy Mercedesie DPF łapie praktycznie wszystko
czy ktos pisał o rurach do ic ze robi z stali???
Moze sie ktos wypowiedziec jaka jest roznica miedzy silnikiem 1.9 16v 140 a 150km?
Wykres konkret,ale mega dołu spowodowanego jednostronnym IC nie widac,raczej standard.Moim zdaniem,w tych jednostkach nie ma co kombinować z jednostronnym coolerem,bo na dwustronnym również mozna zrobić ładny dół.
Co kto lubi.
No mnie wykres tez sie podoba. Moze sie ktos wypowiedziec jaka jest roznica miedzy silnikiem 1.9 16v 140 a 150km?
Ja się zastanawiam co sensownego można zrobić z motorem 2.4 JTDm 20V?
Jak można go poprawić i co można uzyskać? Bez żadnego rzeźbienia.
Dobrze chyba byłoby pozbyć się EGRa? Czy są jakieś negatywne skutki tegoż? Wszyscy skupiają się na pozytywach i ciężko znaleźć jakieś wiarygodne informacje.
Jaki przyrost mocy i momentu można zrobić bezpiecznie? Nie obciążając zbytnio sprzęgła i innych podzespołów? Zależy mi na bezawaryjnej pracy silnika i osprzętu
Czy modyfikacja softu daje jeszcze jakieś bonusy oprócz przyrostu KM/Nm? Np. lepsza kultura pracy silnika, mniejsze spalanie itd.?
Na pierwszy montaż idzie inny pasek rozrzadu,a poza tym mechanicznie wszystko to samo.
Wykres konkret,ale mega dołu spowodowanego jednostronnym IC nie widac,raczej standard.Moim zdaniem,w tych jednostkach nie ma co kombinować z jednostronnym coolerem,bo na dwustronnym również mozna zrobić ładny dół.
Co kto lubi.
Ano zobaczęZobaczy kolega niebawem jak auto borysa do Gliwic przyjedzie![]()
Ano zobaczęKażdy ma zapewne jednak inne wymagania i priorytety, niektórzy pewnie wolą zrobić 230++ KM nie patrząc na żywotność całości.
A odnośnie reszty moich pytań i wątpliwości dałbyś coś radę napisać?![]()
O, właśnie takiej odpowiedzi konkretnej oczekiwałem.
W związku z tym kolejne pytania się nasuwają
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jakiekolwiek modyfikację trzeba zacząć od wymiany IC? Jest to konieczne, żeby cokolwiek podłubać i nie bać się jakichś problemów?
EGR więc będzie musiał być wywalony. A czy czyszczenie dolotu też robicie w komplecie?
Odnośnie dogrzewacza. To faktycznie byłoby to chyba coś przydatnego, bo najczęstsze moje dystanse, które robię to 5-7 km, i nawet teraz w lato wskazówka przekracza 50* dopiero po przejechaniu 2-3 km (z rana, jak jeszcze jest chłodno).
Faktycznie to takie cudowne urządzenie?Jak szybko wtedy powinien się nagrzewać? Pewnie w zimę będzie to miało większe znaczenie? No i jak mniemam przy takich krótkich odcinkach to spalanie powinno być troszkę mniejsze. Takie zabiegi też u Was wykonujecie?
![]()